31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaNahas pesawat terhempas di Elmina: 10 mangsa disahkan terkorban

Nahas pesawat terhempas di Elmina: 10 mangsa disahkan terkorban

SHAH ALAM: Sekurang-kurangnya 10 mangsa terkorban dalam nahas pesawat sewa khas yang terhempas di Lebuhraya Guthrie, berhampiran kawasan kediaman Bandar Elmina dalam kejadian pada jam 2:48 petang, 17 Ogos.

Pesawat yang membawa enam penumpang bersama dua juruterbang dan pembantu dikatakan gagal dikawal sebelum terhempas di Bandar Elmina, lapor Berita Harian.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, berkata pesawat berkenaan yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi dan sudah diberi kebenaran oleh Menara Kawalan, Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang untuk mendarat pada jam 2.48 petang.

“Namun pesawat berkenaan dilaporkan terhempas dua minit sebelum dijadualkan untuk mendarat.

“Ketika terhempas, pesawat berkenaan dilaporkan merempuh sebuah kereta dan sebuah motosikal masing-masing seorang individu dalam setiap kenderaan,” katanya dalam sidang media di lokasi kejadian.

Hussein berkata pada masa ini pihaknya menjangkakan sekurang-kurangnya 10 mangsa telah terkorban.

Pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, mengambil masa hampir 10 minit bagi memadam kebakaran.

Mayat semua mangsa dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, untuk bedah siasat.

Pesawat malang berkenaan adalah jenis Beechcraft Model 390 (Premier 1) bernombor pendaftaran N28JV dengan kapasiti 8 orang penumpang, menurut kenyataan media Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

CAAM turut mengesahkan seramai enam penumpang dan dua kru berada dalam pesawat berkenaan, namun keadaan kesemua mangsa masih belum dapat dipastikan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI