27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaPRN 2023: Kerajaan di enam negeri kekal

PRN 2023: Kerajaan di enam negeri kekal

KUALA LUMPUR: Pentadbiran kerajaan di enam negeri yang terbabit dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-15 pada 12 Ogos 2023 kekal dengan gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) menguasai tiga negeri dan Perikatan Nasional (PN) juga tiga negeri.

Seperti menepati ramalan, PH-BN terus menguasai Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan, manakala PN terus mempertahankan Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Twitter

Di Selangor, berdasarkan statistik rasmi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), PH-BN berjaya membentuk kerajaan negeri selepas memenangi 33 daripada 54 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), manakala PN (21).

Di Pulau Pinang, PH-BN menepati ramalan apabila berjaya membentuk kerajaan negeri selepas memenangi majoriti 29 daripada 40 kerusi DUN, manakala PN (11).

Dengan kejayaan itu, kerajaan negeri sebelum ini terus kekal mentadbir negeri berkenaan buat penggal keempat berturut-turut.

Di Negeri Sembilan, gabungan PH-BN mengekalkan penguasaan selepas memperoleh kemenangan majoriti 31 daripada 36 kerusi, manakala PN (5).

Bagaimanapun, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Ghani Salleh memaklumkan, berdasarkan keputusan yang diperolehi pada jam 11 malam, tiada mana-mana parti yang berjaya memperolehi majoriti 50 peratus daripada jumlah kerusi yang dipertandingkan.

Twitter

Terengganu mencipta sejarah apabila Tan Sri Abdul Ghani Salleh, mengumumkan PN memenangi kesemua 32 kerusi DUN serta Parlimen Kuala Terengganu.

Di Kelantan, PN melalui Pas membentuk kerajaan negeri selepas menang 43 daripada 45 kerusi manakala PH-BN (dua kerusi).

Manakala di Kedah, PN juga melalui Pas menang besar apabila berjaya memperoleh 33 kerusi DUN manakala PH hanya mendapat tiga kerusi.

Gambar Hiasan (Suruhanjaya Pilihan Raya)

Sementara itu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta gabungan PH-BN menghormati keputusan PRN, yang menyaksikan kedudukan ‘status quo’ di enam negeri terbabit.

Beliau berkata keputusan itu diperoleh melalui sistem demokrasi, dan pilihan rakyat harus dihormati dengan baik, dan sebarang masalah perundangan yang timbul harus dibuat mengikut jalur hukum dan peraturan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Tambahnya, apa jua keputusan yang diperolehi, semua parti baik menang atau kalah, harus kembali mengukuhkan silaturrahim, menumpu perhatian untuk mengangkat martabat negara, dan terus membela nasib rakyat.

Twitter

“Bagi pihak Kerajaan Perpaduan dan Kerajaan Persekutuan, yang terus kekal dan kukuh selepas keputusan PRN ini, akan terus berkhidmat. Kita akan terus bertugas bukan sahaja seperti biasa, tetapi lebih tekun dan bekerja keras supaya Malaysia dapat mencipta kejayaan yang dibanggakan,” katanya.

Perdana Menteri menzahirkan rasa kesyukuran kerana proses PRN di enam negeri, termasuk PRK di Kuala Terengganu berjalan dengan aman dan teratur, dan merakamkan penghargaan kepada pengurusan dan petugas SPR, serta pihak Polis Diraja Malaysia.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI