33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaKedai buku terkenal dari Jepun umum terpaksa membalut buku-buku di kedainya bagi...

Kedai buku terkenal dari Jepun umum terpaksa membalut buku-buku di kedainya bagi mengelakkan kerosakan buku berlanjutan

Umum sedia maklum bahawa kita tidak seharusnya merosakkan harta benda yang bukan atau belum lagi menjadi milik kita. Walau bagaimanapun, yang sedihnya, segelintir individu masih belum dapat memahami konsep yang mudah ini.

Bukit Jalil Tsutaya Books

Pada 4 Jun lalu, sebuah kedai buku terkenal yang berasal dari Jepun, Tsutaya Books, yang telah membuka sebuah cawangan di Pavilion Bukit Jalil telah mengumumkan keputusan mereka untuk membalut semua buku-buku di kedai mereka berikutan kerosakan yang berlaku pada buku-buku yang dijual akibat perlakuan pelanggan-pelanggan yang tidak bertanggungjawab.

Berikut adalah terjemahan bagi kiriman pengumuman yang dibuat:

“Ketika kami mula-mula membuka pintu kami pada bulan Julai lepas, kami (dan masih) sangat teruja untuk mengalu-alukan kedatangan anda ke dalam dunia buku, alat tulis dan keajaiban.

Bukit Jalil Tsutaya Books

Jika anda mempunyai peluang untuk melawat kedai BUKU TSUTAYA di Jepun, walaupun setiap cawangan kedainya mempunyai reka bentuk yang unik, anda dapat melihat bahawa buku-buku yang dipamerkan tidak dibungkus dan disusun di atas rak serta menunggu untuk diselak helaiannya, dibeli dan dibawa ke rumah baru mereka.

Begitulah juga visi kami di sini, untuk cawangan kedai pertama kami di Asia Tenggara.

Tetapi anda mungkin perasan dengan setiap kali kedatangan anda, bahawa semakin banyak buku kami kini dibungkus dengan plastik lutsinar.

Sebagai pencinta buku, untuk melakukan keputusan ini benar-benar menyedihkan tetapi kami tiada pilihan. Sepanjang beberapa bulan, kakitangan kami telah ketepikan begitu banyak buku yang telah rosak, dengan sengaja – halaman buku yang koyak, kulit buku yang koyak, buku pop-up kanak-kanak yang tidak lagi “pop-up”. Perkara ini sangat menyedihkan dan mengecewakan.

Bukit Jalil Tsutaya Books

Tiada apa yang kami suka melainkan untuk kembali kepada keadaan ketika kami mula-mula membuka kedai – rak yang disusun rapi dengan buku-buku seperti sedia ada. Sungguh indah pemandangan itu (seperti dalam foto).

Dan kami mempunyai harapan untuk memulihkan tradisi BUKU TSUTAYA ini dengan kerjasama yang baik daripada anda. Walaupun kami bukanlah sebuah perpustakaan, namun kami sebagai kedai buku mempunyai peranan sosial untuk menggalakkan amalan membaca dan mempertingkatkan celik huruf.

Buat masa ini, sekiranya anda ingin menyelak helaian buku yang telah dibalut, sila minta mana-mana kakitangan jualan kami untuk membantu anda – mereka akan gembira untuk berbuat demikian. Kendalikanlah buku dengan berhati-hati.

Bukit Jalil Tsutaya Books

Bagi mereka yang gatal tangan dan tidak dapat melihat benda-benda baharu yang baik, sila berhenti merosakkan apa yang bukan milik anda. Ia adalah perbuatan yang tidak baik.

Dengan bantuan anda, kami berharap untuk dapat membebaskan buku-buku kami daripada dipenjarakan dalam bungkusan plastik. Bukan sahaja di kedai buku kami, tetapi di semua kedai buku – dan perpustakaan juga, untuk perkara itu.

Terima kasih kerana membaca kiriman ini sehingga habis. Hanya sedikit peringatan bahawa #bukujugapunyaiperasaan

Sememangnya tindakan yang terpaksa diambil ini adalah keputusan yang tepat, tetapi dalam masa yang sama agak menyedihkan buat pencinta buku. Oleh itu, marilah kita sama-sama memperbaiki adab dan tingkah laku kita ketika berada di kedai buku supaya perkara ini tidak berlarutan dan suasana kedai buku yang asal dapat dikembalikan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI