25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaBerita UtamaPengguna domestik yang menggunakan elektrik berlebihan tidak lagi dapat menikmati subsidi kerajaan

Pengguna domestik yang menggunakan elektrik berlebihan tidak lagi dapat menikmati subsidi kerajaan

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 15 Mei lalu mengumumkan bahawa pengguna domestik yang menggunakan elektrik berlebihan akan dikenakan caj tarif elektrik semasa dan tidak lagi dapat menikmati subsidi kerajaan.

Tindakan ini merupakan salah satu daripada usaha kerajaan untuk melaksanakan subsidi bersasar dan pelaksanaannya bertujuan untuk mengurangkan beban pengguna domestik dalam kalangan golongan M40 dan B40.

Anwar Ibrahim/Facebook

“Umpama rumah tiga kipas, empat penghawa dingin, dia harus bayar kos sebenar dan tidak gunakan subsidi.

“Maknanya golongan M40 dan B40 tidak dinaikkan, tetapi rumah-rumah yang menggunakan elektrik tinggi akan dikenakan bayaran ikut kos harga pasaran,” jelasnya dalam sidang media pasca mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negara di sini.

Tambahnya lagi, kerajaan pada awal tahun ini telah menolak keputusan kerajaan terdahulu yang bercadang untuk menaikkan harga elektrik, dan telah memutuskan untuk mengekalkan tarif elektrik yang sama untuk manfaat golongan M40 dan B40.

“(Hanya) dikenakan kenaikan bagi kilang-kilang besar, melainkan ada kaitan dengan pertanian dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME),” ujarnya lagi.

Menurut laporan New Straits Times, penarikan subsidi ini tidak akan melibatkan lebih kurang 90% daripada rakyat Malaysia kerana ianya hanya akan dikenakan kepada golongan yang menggunakan elektrik berlebihan sahaja.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI