26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaSuhu panas di Thailand dijangka melebihi 54 darjah celsius

Suhu panas di Thailand dijangka melebihi 54 darjah celsius

BANGKOK – Jabatan Meteorologi Thailand telah mengeluarkan amaran suhu tinggi yang bakal melanda Phuket, daerah Bangna di Bangkok dan Laem Chabang di Chonburi, Thailand.

Indeks haba bagi amaran suhu tinggi berkenaan diramal melebihi 54 darjah celsius dan pendedahan berpanjangan kepada haba boleh mengakibatkan strok haba, kekejangan dan keletihan haba pada manusia.

Menurut jabatan itu, indeks haba di beberapa daerah lain turut diramal akan menerima bacaan yang tinggi seperti di daerah Phetchabun yang dijangka mencecah 48.1 darjah celsius dan daerah Kosum Phisai di Maha Sarakham yang dijangka mencecah 44.5 darjah celsius.

Kesemua indeks haba yang dinyatakan ini berada pada tahap berbahaya, lapor jabatan itu.

Gambar hiasan. (Marcel Eberle)

Disamping itu, indeks suhu dia wilayah utara Thailand juga dijangka boleh mencecah sehingga 44 darjah celsius dan cuaca panas terik ini diramal berterusan sehingga Rabu, 26 April 2023.

Bagi kawasan di wilayah timur laut, tengah dan timur negara itu pula, indeks haba diramal mencecah 42 darjah celsius manakala suhu di selatan Thailand pula dijangka mencecah 39 darjah celsius.

“Kawasan di utara, timur laut, tengah dan timur Thailand akan mengalami cuaca ‘sangat panas’ dan berjerebu pada siang hari serta ribut petir dengan tiupan angin,” menurut jabatan tersebut.

Disamping itu, kenyataan jabatan berkenaan turut menyatakan bahawa negara Thailand berkemungkinan dilanda ribut musim panas termasuk ribut petir, tiupan angin dan hujan batu bermula di wilayah timur sebelum merebak ke kawasan lain.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI