30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaUbah suasana dari kelas yang suram kepada kelas bertemakan adiwira keluaran Marvel,...

Ubah suasana dari kelas yang suram kepada kelas bertemakan adiwira keluaran Marvel, usaha cikgu ini dibanjiri pujian ramai!

Selain daripada cara pengajaran dan penggunaan bahan belajar yang menarik, keadaan sekeliling pelajar yang dalam kondisi yang baik dan ceria juga dipercayai boleh meningkatkan motivasi para pelajar untuk belajar dengan lebih baik. Di Malaysia, kebanyakan kelas di sekolah kebangsaan dihias dengan cara yang minimal, dan setidak-tidaknya dalam keadaan yang bersih supaya para pelajar boleh fokus untuk belajar.

@hanifazahar777

Namun, lain pula ceritanya di sebuah kelas pelajar sekolah rendah yang diselia oleh dua orang cikgu bernama Hanif Nor Azahar dan Mohd Shazreen Kamarudzaman, yang dengan bersungguh-sungguh telah menghias kelas seliaan mereka dengan hiasan yang luar biasa.

Lengkap dengan tema adiwira siri keluaran Marvel, idea gabungan kedua-dua orang cikgu ini benar-benar telah membuatkan ramai warganet berasa terharu dan tumpang gembira.

Menerusi sebuah video yang dimuatnaik di laman TikTok oleh Cikgu Hanif (@hanifazahar777) sendiri, pada mulanya dapat dilihat keadaan suram dalam kelas seliannya dengan cat dinding berwarna merah jambu yang sudah terkupas di sana-sini, warna cat yang tidak sekata dan beberapa bahagian dinding yang bertompok dengan warna cat yang berbeza.

@hanifazahar777

Secara keseluruhannya, keadaan kelas itu kelihatan suram dan membosankan.

Simpati dengan keadaan kelas anak muridnya yang begitu, Cikgu Hanif meluahkan bahawa 33 orang anak muridnya memerlukan kelas yang lebih baik supaya mereka termotivasi untuk hadir ke sekolah pada setiap hari.

Disebabkan itu, kedua orang cikgu ini telah memutuskan untuk melakukan sesuatu bagi mengubah suasana dan keadaan dalam kelas anak murid tersayang mereka.

“Berikutan keadaan yang buruk ini, kami tahu kami perlu melakukan sesuatu,” tulisnya dalam video berkenaan.

Setelah meneliti beberapa tema sebagai asas dalam hiasan kelas, mereka akhirnya memilih tema adiwira dari siri keluaran Marvel untuk digunakan. Menurutnya, antara beberapa tema “gila” lain yang telah difikirkan sebelum membuat keputusan akhir adalah seperti tema kehidupan di dasar laut, angkasa lepas, hutan dan beberapa idea lain.

@hanifazahar777

Berikutan ubah suai yang telah dilakukan, kelas yang sebelum itu kelihatan membosankan kini berwajah baru dan pastinya dapat menaikkan semangat anak murid untuk hadir ke sekolah.

Lengkap dengan poster yang menyambut kehadiran para ‘adiwira’ kelas itu di muka pintu utama, kedua orang guru kelas ini semestinya meletakkan kesungguhan mereka di tahap yang maksima dalam menghias kelas ini. 

@hanifazahar777

Bukan itu sahaja, di daun pintu utama yang lainnya pula, diletakkan poster panjang yang menunjukkan peraturan kelas adiwira berkenaan yang mencadangkan nilai-nilai murni yang seharusnya ditanam dalam diri setiap murid. Antara ‘peraturan’ tersebut adalah seperti “adiwira sentiasa bekerja dengan bijak dan bersungguh-sungguh, adiwira sentiasa membersihkan kawasan mereka, adiwira sentiasa bekerja dalam kumpulan, adiwira sentiasa mendengar arahan dan adiwira sentiasa mengucap perkataan tolong, minta maaf dan terima kasih!”

@hanifazahar777

Sisi humor cikgu-cikgu ini juga dapat dilihat apabila mereka juga sempat ‘menyelitkan’ poster yang menyatakan bahawa mereka berdua adalah merupakan Pengarah bagi “filem” ini.

Selain dari pelbagai poster-poster menarik yang ditampal di papan kenyataan kelas, dapat dilihat juga warna asal dinding dalam kelas ini juga telah berubah dari warna merah jambu kepada warna kuning yang jauh lebih ceria! Tambahan pula, setiap meja pelajar dalam kelas itu juga telah dicat semula dengan warna hitam agar kelihatan seragam dan kemas!

Selepas transformasi, kelas ini memang nampak sempurna!

@hanifazahar777

Paling unik, cikgu-cikgu yang prihatin ini juga tidak lupa untuk menyediakan sebuah peti surat bertajuk “peti surat adiwira” sebagai satu langkah untuk mendekati para pelajar yang dibelenggu masalah dan memerlukan tempat untuk meluah secara bertulis kepada guru kelas mereka itu.

“Kadangkala, adiwira juga memerlukan ruang untuk meluahkan perasaan mereka,” tulis Cikgu Hanif.

@hanifazahar777

Beberapa bahagian poster yang ditampal juga dilihat amat mementingkan tahap kesihatan mental para pelajar. Antaranya adalah seperti poster dengan tajuk “Sayangi rakan anda 3,000” yang menerapkan nasihat-nasihat yang boleh mengukuhkan ikatan persahabatan sesama rakan sekelas selain dari poster yang memberi ruang kepada para pelajar untuk memberi skala penilaian mood mereka pada hari berkenaan.

Sehingga entri ini dihasilkan, kiriman ini telah meraih lebih dari 1.2 juta tontonan, lebih dari 141,800 sukaan dan 2,911 komen dari warganet yang membanjiri ruang kiriman itu dengan pujian dan kata-kata semangat untuk anak murid Cikgu Hanif.

@hanifazahar777

Sememangnya usaha luar biasa daripada kedua orang cikgu ini benar-benar membuatkan ramai warganet berasa bersyukur dengan kewujudan guru-guru yang ikhlas dalam mendidik anak bangsa.

Selepas dihias, kelas ini benar-benar kelihatan lain dari yang lain. Kami pasti selepas ini anak-anak murid dalam kelas itu tidak sabar mahu ke sekolah pada setiap hari. Untuk cikgu-cikgu, itupun sudah lebih dari cukup!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI