31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaTidak mahu makan wang yang tidak berkat, peniaga ini minta pelanggan kembali...

Tidak mahu makan wang yang tidak berkat, peniaga ini minta pelanggan kembali ke gerai untuk menggantikan wang selepas mengetahui makanan yang dijualnya sudah rosak

Seperti bulan Ramadan tahun-tahun sebelum ini, sambutan orang ramai di bazar Ramadan pada tahun 2023 ini tidak kurang meriahnya. Dengan pelbagai jenis makanan tidak kira makanan moden sehingga tradisional, semuanya begitu mudah sekali untuk ditemui.

Gambar hiasan. (Esperanza Doronila/Unsplash)

Pun begitu, untuk menemui peniaga yang benar-benar jujur dan ikhlas dalam berniaga bukanlah satu perkara yang mudah pada masa ini. Tetapi, kiriman dari seorang peniaga yang memuat naik satu “pengumuman” khas buat para pelanggannya ini adalah salah satu perkara yang layak menerima pujian ramai.

Facebook

Baru-baru ini, seorang peniaga di bazar Ramadan yang bertempat di Seksyen 3, Bangi telah meminta pelanggan yang telah membeli makanan jenis getuk ubi kayu di gerainya untuk kembali ke gerainya semula kerana dia mahu menggantikan wang yang telah dibayar oleh para pelanggan. 

“Saya meminta jika ada sesiapa yang telah membeli getuk ubi kayu di bazar Ramadan Seksyen 3 petang tadi untuk datang semula ke gerai saya dan saya akan memulangkan semula wang anda,” tulisnya.

Hal ini adalah kerana menurutnya, dia hanya mengetahui tentang kualiti makanan yang dijualnya telah rosak selepas dia berbuka puasa. Berdasarkan kiriman peniaga berkenaan, getuk ubi kayu yang dijualnya pada hari berkenaan mempunyai rasa masam yang tidak sepatutnya berlaku. “Selepas berbuka tadi saya telah menjamah makanan yang saya buat tetapi saya rasa makanan itu agak pelik kerana rasanya agak masam, biasanya ubi kayu tidak akan berasa masam.”

Walaupun peniaga itu mengakui bahawa kesilapan ini datang dari kecuaiannya sendiri, namun dia turut berkongsi pendapat bahawa mungkin rasa masam itu datang dari kelapa yang dibelinya dari kedai.

“Saya fikir (rasa masam itu) dari kelapa. Saya telah membeli kelapa parut tetapi saya tidak melihat bilakah penyediaan kelapa parut itu. Apabila saya datang kelapa itu sudah dibungkus. Padahal kelapa itu saya telah kukus sebelum saya gaulkan.

“Saya tidak menyalahkan sesiapa, ini adalah kecuaian saya,” luahnya jujur.

Berikutan itu, peniaga itu dengan rendah hatinya meminta para pelanggan yang telah membeli juadah berkenaan untuk datang semula berjumpa dengannya di tapak jualan yang sama untuk menerima wang yang diganti. “Jadi, dengan rendah hati saya memohon kemaafan yang sebesar-besarnya. Tolonglah datang semula ke gerai saya untuk saya pulangkan semula wang anda. Saya tidak mahu memakan wang yang tidak berkat. Saya takut… sangat takut, tolonglah,” tulis peniaga itu panjang lebar dalam kirimannya di sebuah kumpulan Facebook.

Sememangnya, kiriman yang luar biasa ini telah menarik perhatian ramai warganet kerana perkara begini boleh dikatakan sangat jarang sekali berlaku.

Sehingga entri ini dihasilkan, kiriman asal di laman kumpulan Facebook ini telah meraih sebanyak 456 reaksi, 72 komen dan 6 perkongsian. Rata-rata warganet turut meninggalkan pujian buat peniaga yang jujur ini dan mendoakan yang terbaik buatnya sekeluarga.

Facebook

Sememangnya niat baik peniaga ini untuk menebus semula kesilapannya dengan cara ini adalah satu contoh baik yang seharusnya diamalkan oleh setiap peniaga. Terbaiklah!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI