27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGlobalDewan Perwakilan AS buat pertama kali meluluskan RUU untuk hukuman penuaian organ...

Dewan Perwakilan AS buat pertama kali meluluskan RUU untuk hukuman penuaian organ oleh PKC

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat pada 27 Mac meluluskan rang undang-undang untuk mengenakan hukuman ke atas komunis China kerana pengambilan organ secara paksa daripada tahanan hati nurani, menandakan langkah perundangan bukan simbolik pertama di Kongres Amerika Syarikat bagi menentang kekejaman itu.

H.R. 1154, gelaran untuk Akta Hentikan Penuaian Organ Paksa 2023, diluluskan dengan undian 413–2. Ia akan menghukum sesiapa yang terlibat dalam akta itu dan memerlukan laporan tahunan kerajaan mengenai aktiviti sedemikian yang berlaku di negara asing. Senator Tom Cotton (R-Ark.) dan Chris Coons (D-Del.) adalah antara berpuluh penggubal undang-undang yang mengetuai versi iringan langkah rang undang-undang seterusnya ke Dewan Senat untuk diluluskan.

Rep. Chris Smith (R-N.J.), penaja utama rang undang-undang itu, meminta perhatian kepada penalti dalam rang undang-undang bagi mereka yang didapati terlibat dalam pengambilan organ secara paksa: penalti sivil sehingga AS$250,000 dan penalti jenayah sehingga kepada AS$1 juta dan 20 tahun penjara.

Rep. Chris Smith (R-N.J.). (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

“Ia mempunyai ketegasan sebenar. Kami tidak bergurau,” kata Smith kepada The Epoch Times menjelang pengundian dewan. “Ini adalah satu kekejaman, ini adalah jenayah terhadap kemanusiaan, dan ia adalah jenayah perang, kerana ini adalah perang terhadap orang yang tidak bersalah di China, dan [pemimpin China] Xi Jinping bertanggungjawab secara langsung. Mereka yang sukarela terlibat dalam jenayah ini akan bertanggungjawab.”

Di peringkat Dewan Perwakilan, Rep. Susan Wild (D-Pa.) menekankan keperluan laporan tahunan dalam rang undang-undang, yang katanya akan memastikan Amerika Syarikat membuat “penilaian dimaklum mengenai magnitud dan kelaziman masalah ini.”

“Memandangkan pembunuhan beramai-ramai adalah sedang berlaku, kami tidak boleh menerima Beijing dengan kata-katanya tentang apa yang ia lakukan dan tidak lakukan,” katanya. “Kita perlu menyiasat dan kita perlu mengesahkannya.

“Kita tidak boleh berpaling daripada ketidakadilan dan penindasan di mana-mana sahaja ia berlaku.”

Memori ngeri menghantui

Berita mengenai kelulusan rang undang-undang itu menggembirakan ramai mangsa yang terselamat daripada penganiayaan rejim yang telah melarikan diri ke Amerika Syarikat untuk mendapat perlindungan, seperti dalam kes Han Yu, seorang pengamal Falun Gong. Pengamal disiplin kerohanian telah dinamakan sebagai mangsa utama pemerdagangan organ haram oleh rejim.

Lakonan semula bagaimana penuaian organ dilakukan semasa demonstrasi Falun Gong di Vienna, Austria pada 1 Oktober 2018. (Gambar oleh JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)

Amalan kerohanian berkenaan, yang merangkumi ajaran moral berdasarkan prinsip Sejati, Baik, dan Sabar, bersama-sama dengan lima latihan meditasi, menikmati populariti yang amat ketara untuk kesihatan dan faedah moralnya di China pada era 1990-an, yang mana akhirnya telah menarik kira-kira 70 juta hingga 100 juta pengamal pada akhir dekad.

Memandangkan populariti ini sebagai ancaman kepada kawalannya, Parti Komunis China (PKC) memulakan kempen penghapusan pada tahun 1999, mengakibatkan berjuta-juta pengamalnya ditahan dan jumlah kematian yang tidak diketahui akibat buruh paksa, penyeksaan dan penderaan lain sejak 23 tahun lalu.

Pada 2019, tribunal bebas di London memutuskan, selepas penyiasatan selama setahun, pengambilan organ secara paksa telah berlaku di China selama bertahun-tahun “dalam skala yang signifikan,” dengan pengamal Falun Gong yang ditahan menjadi sumber utama organ. Penghakiman terakhirnya, dikeluarkan pada Mac 2020 dan termasuk 300 muka surat keterangan saksi dan pembentangan yang mendapati “tiada bukti amalan itu telah dihentikan.”

Han yang berasal dari Beijing, berusia 19 tahun ketika kehilangan bapanya akibat penganiayaan pada 2004, dua tahun sebelum laporan pertama industri pemerdagangan organ rahsia oleh rejim. Lebih dari satu dekad berlalu sebelum isu itu telah diketengahkan dan mendapat perhatian secara meluas.

Imej terakhir yang Han ingat tentang bapanya, Han Junqing—yang meninggal dunia lebih dua bulan selepas penahanannya kerana mengamalkan Falun Gong—masih menghantuinya sehingga ke hari ini.

Pengamal Falun Gong, Han Yu semasa perarakan Falun Gong di New York pada 24 September 2016. (Gambar oleh Eva Fu/The Epoch Times)

Nafas Han Yu menjadi berat apabila dia menceritakan kenangan itu hampir dua dekad yang lalu.

Sangat kurus, dengan muka lebam hijau dan ungu, mayat bapanya terbaring kesejukan di dalam bilik pusat forensik yang dikelilingi oleh berpuluh-puluh pegawai beruniform.

Terdapat tisu hilang dari bawah mata kiri lelaki itu. Hirisan pisau yang panjang, dijahit bersama dengan benang hitam, dilanjutkan dari kerongkongnya. Polis memaksanya keluar apabila dia cuba membuka butang bajunya untuk melihat di mana jahitan itu berakhir.

Kemudian, ibu saudara dan bapa saudara Han mengoyakkan bajunya sebelum polis dapat menghalang mereka. Mereka mendapati hirisan itu sampai ke perutnya. Tiada organ di dalamnya, hanya ais.

‘Jenayah yang tidak pernah dilihat sebelum ini’

Han sekian lama bergelut untuk menerima hakikat kehilangan bapanya. Dia sering bermimpi tentangnya dan akan bangkit tidur dengan air mata, katanya kepada The Epoch Times.

Pada tahun 2006, beberapa pemberi maklumat datang kepada The Epoch Times untuk memberi penerangan mengenai kegiatan gelap. Pada tahun 2007, semasa melayari media sosial, Han terjumpa artikel yang menerangkan mengenai pengambilan organ secara paksa, dan apa yang berlaku kepada bapanya adalah sepadan dengan keterangannya.

Malam itu, Han menangis selama berjam-jam.

Kisah Jiang Li, anak perempuan mangsa penganiayaan di Kem Buruh Xishanping di barat daya China, adalah sama.

Bapanya, Jiang Xiqing, seorang pegawai bersara di biro percukaian tempatan di bandar besar Chongqing, telah ditangkap selepas serbuan di rumahnya pada Mei 2008—tiga bulan sebelum Beijing menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pertamanya—dan dijatuhkan hukuman penjara setahun di kem buruh tanpa perbicaraan.

Jiang Li ketika di Queens, New York pada 1 November 2015, memegang gambar mendiang bapanya yang menjadi mangsa penganiayaan dan pembunuhan rejim PKC kerana mengamalkan Falun Gong. (Gambar oleh Benjamin Chasteen /The Epoch Times)

Jiang Xiqing meninggal dunia pada akhir Januari tahun berikutnya, kurang 24 jam selepas lawatan keluarganya di mana ketika itu dia kelihatan sihat.

Selepas tujuh jam di dalam bilik sejuk, muka dan dada lelaki itu masih panas, tetapi apabila Jiang Li dan ahli keluarga lain cuba menarik perhatian mengenai perkara itu, polis menolak mereka keluar dari bilik mayat. Polis membakar mayat itu beberapa hari kemudian dan mengugut serta mengganggu keluarga apabila mereka berusaha untuk menyelesaikan masalah itu, yang pada satu ketika memberitahu Jiang Li untuk “menamakan sebarang harga” untuk menyelesaikan kes itu. Seorang pegawai undang-undang Chongqing, Zhou Bailin, memberitahu mereka semua organ Jiang Xiqing telah “dialih dan dijadikan spesimen perubatan.”

Mereka tidak pernah meminta persetujuan keluarga Jiang, dan tiada sebarang penjelasan.

“Mengambil organ daripada orang yang masih hidup adalah jenayah yang tidak pernah dilihat di muka bumi sebelum ini, dan ia masih berlaku,” Jiang Li, yang kini menetap di New York, memberitahu The Epoch Times. Harapannya adalah untuk melihat kerajaan A.S. membantu dengan “segera untuk menghentikan jenayah terhadap kemanusiaan sedemikian, meminta Parti Komunis China dan semua pelaku bertanggungjawab, dan membersihkan jentera kendalian kerajaan yang masih melakukan jenayah itu.”

Pengamal Falun Gong dalam perarakan di Brooklyn, New York pada 26 Februari 2023. (Gambar oleh Larry Dye/The Epoch Times)

‘Langkah besar ke hadapan’

Torsten Trey, pengarah eksekutif kumpulan etika perubatan Doctors Against Forced Organ Harvesting, mengalu-alukan rang undang-undang itu sebagai “langkah besar ke hadapan” dalam membantu “meningkatkan kesedaran kritikal” tentang pengambilan organ secara paksa tetapi percaya bahawa lebih banyak langkah perlu untuk mengekang pelancongan perubatan ke China.

“Rang undang-undang itu mengambil peluang daripada sistem perundangan kami dan menggunakan mekanisme sedia ada untuk memusnahkan atau mengharamkan mereka yang mengambil bahagian dalam jenayah terhadap kemanusiaan ini,” katanya kepada The Epoch Times melalui e-mel.

Apa yang hilang, katanya, adalah keperluan bagi semua yang memasuki Amerika Syarikat—sama ada imigran atau warga A.S.—untuk menjawab sama ada mereka telah “mengimport’ organ yang baru dipindahkan dari negara yang diketahui memperoleh organ melalui pengambilan organ secara paksa” dan jumlah wang yang dibayar untuk organ.

“Penuaian organ adalah satu jenayah,” tulisnya. Walaupun pesakit mempunyai hak untuk privasi, tetapi privasi itu “sepatutnya mengakhiri jenayah pengambilan organ secara paksa: Jika pengamal Falun Gong atau tahanan hati nurani lain telah dibunuh untuk organ mereka di China, kita tidak sepatutnya menutup jenayah ini di bawah payung privasi penjagaan kesihatan.”

Chris Smith, anggota kongres New Jersey, berkata rang undang-undang itu boleh meliputi sesiapa sahaja yang mengambil bahagian dalam pengambilan organ secara paksa, termasuk pesakit yang menerima organ tersebut.

“Jika terdapatnya pengetahuan yang disengajakan bahawa ia dicuri daripada pengamal Falun Gong, atau orang lain, maka mereka boleh dipertanggungjawabkan secara jenayah dan sivil,” katanya.

“Bagaimana anda tahu pada tarikh tertentu, anda akan menerima hati yang tersedia untuk dipindahkan? Itu kerana mereka membunuh individu lain untuk mendapatkannya. Mereka membunuh orang ini,” tambahnya, dengan merujuk kepada contoh hospital di China yang sedia berjanji untuk menghantar organ penting pada tarikh tertentu—sesuatu yang mustahil dalam sistem pendermaan organ secara sukarela.

Smith juga menekankan terdapat tanggungjawab moral terhadap rakyat Amerika yang pergi ke China bagi tujuan pemindahan organ untuk mengetahui lebih lanjut tentang sumber organ tersebut.

Israel, Taiwan, Itali, dan Sepanyol telah pun mengharamkan pelancongan pemindahan organ.

Parlimen Eropah, Kongres A.S. dan pelbagai badan tempatan juga secara terbuka mengecam pengambilan organ secara paksa oleh rejim tetapi masih belum menggunakan kaedah perundangan.

Bangunan Capitol Amerika Syarikat di Washington pada 28 Februari, 2023. (Gambar oleh Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Tetapi jika Akta Hentikan Penuaian Organ Paksa menjadi undang-undang, itu akan menjadi satu langkah ke arah perubahan besar, menurut Levi Browde, pengarah eksekutif Pusat Maklumat Falun Dafa.

“Dengan rang undang-undang ini, Kongres kami menyertai penggubal undang-undang dari beberapa negara lain yang telah meluluskan undang-undang bertujuan menghentikan amalan mengerikan membunuh orang yang tidak bersalah untuk organ mereka, dan menghukum mereka yang terus melakukan jenayah demikian,” kata Browde dalam satu kenyataan kepada The Epoch Times.

Beliau menggesa Senat meluluskan undang-undang itu di peringkat seterusnya.

“Di sebalik pelbagai tekanan ekonomi dan politik yang dilakukan oleh PKC selama ini, melalui akta ini, kerajaan Amerika Syarikat secara rasmi berada di pentas dunia dengan menyeru PKC menghentikan pembunuhan rakyat untuk mendapatkan organ,” katanya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI