25.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, March 25, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaRakaman menunjukkan China pernah menguji belon dengan tiga peluru berpandu hipersonik pada...

Rakaman menunjukkan China pernah menguji belon dengan tiga peluru berpandu hipersonik pada tahun 2018

Rakaman oleh televisyen milik Parti Komunis China (PKC) membuktikan bahawa China pernah menguji belon dengan tiga peluru berpandu hipersonik pada tahun 2018. Walaupun rakaman tersebut telah dipadamkan oleh media China, namun gambar dan klip pendek masih boleh ditemui secara dalam talian. Antaranya ialah menerusi satu hantaran di Twitter.

Pemilik akaun @dafengcao pada 21 September 2018 memuat naik rakaman mengenai satu ujian menggunakan balon beraltitud tinggi yang dilepaskan ke ruang udara Barat Laut China.

Menurut Paul Crespo Presiden Pusat Kajian Pertahanan Amerika, belon yang melintasi ruang udara Amerika Syarikat pada minggu lalu berpotensi bertindak sebagai senjata serangan China. Beliau juga tidak menafikan sekiranya belon tersebut bukanlah senjata pertama pilihan rejim komunis China.

Katanya kepada The Epoch Times menerusi satu emel, ‘ancaman terbesar ialah China menghantar satu atau lebih belon beraltitud tinggi dengan peranti EMP (Electro Magnetic Pulse) nuklear kecil’ ke Amerika Syarikat.

Katanya lagi, sekiranya belon itu meletup ia boleh mematikan kuasa dan komunikasi di seluruh Amerika Syarikat walaupun tiada tembakan dilepaskan ke tanah.

Walaupun Crespo tidak percaya bahawa hipersonik boleh memberi ancaman besar seterusnya mencetuskan konflik nuklear, namun hypersonic glide vehicle (HGV) yang dijatuhkan dalam rakaman tersebut mungkin menjadi penyumbang kepada senjata hipersonik yang diuji secara rahsia oleh China pada tahun 2021.

Twitter

John Hyten Naib Pengerusi Joint Chiefs of Staff Gen tidak menolak kemungkinan belon tersebut adalah senjata yang digunakan untuk menyerang Amerika Syarikat.

“Kepantasan China bergerak dan trajektori yang mereka lalui akan mengatasi Rusia dan Amerika Syarikat jika kita tidak melakukan sesuatu untuk mengubahnya,” kata Hyten.

Parti Komunis China (PKC) tidak bersendirian dalam membangunkan cara baharu untuk menggunakan belon beraltitud tinggi sebagai senjata perang.

Sekurang-kurangnya pada tahun 2018, Amerika Syarikat telah meneliti dan menguji penggunaan belon sedemikan berupaya membawa bahan letupan.

Pentagon juga telah melaburkan berpuluh-puluh juta dolar ke atas belon beraltitud tinggi yang digunakan untuk tujuan pengawasan selain tujuan utamanya adalah untuk menjejaki senjata hipersonik PKC.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI