29 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023
UtamaBerita UtamaPelajar China di Australia lancarkan protes menentang kezaliman PKC

Pelajar China di Australia lancarkan protes menentang kezaliman PKC

Pelajar China di Australia lancarkan protes menentang kezaliman Parti Komunis China (PKC). “Xi Jinping, berundur! PKC, berundur!. Beri saya kebebasan atau bunuh sahaja saya!”. Itu antara slogan tidak puas hati oleh lebih 100 orang pelajar China terhadap PKC.

Lebih 100 pelajar China menganjurkan protes untuk menentang dasar “Zero-COVID” PKC dan pemerintahan diktator di Dewan Perbandaran, Sydney, pada 28 Nov. 2022. (Ling Xiao/ Epoch Times)

Pada penghujung November lalu, mereka berkumpul di hadapan Dewan Perbandaran, Sydney untuk membantah dasar melampau “Sifar-Covid” dan pemerintahan diktator Parti Komunis China (PKC).

Berang dengan kematian sekurang-kurangnya 10 orang di ibu kota Xinjiang, Urumqi, protes besar-besaran tercetus di seluruh China kemudian tersebar dengan pantas ke luar negara. Menurut orang China daripada latar belakang berbeza, ini adalah peristiwa yang tidak pernah dilihat sejak demonstrasi yang dipimpin oleh pelajar dilakukan di Dataran Tiananmen, Beijing pada tahun 1989.

Pelajar China di Sydney memegang lilin sebagai tanda penghormatan untuk mangsa kejadian kebakaran Urumqi. Kegagalan petugas keselamatan ke tempat kejadian hingga menyebabkan pangsapuri tersebut terbakar selama berjam-jam adalah berpunca daripada sekatan pergerakan di seluruh kawasan kediaman demi membendung penularan Covid-19 yang dijalankan oleh PKC.

Beberapa orang mengangkat papan tanda jalan yang meniru papan tanda jalan di “Jalan Urumqi”, Shanghai sebagai solidariti dengan penunjuk perasaan Shanghai.


Lebih 100 pelajar China menganjurkan protes untuk menentang dasar “Zero-COVID” PKC dan pemerintahan diktator di Dewan Perbandaran, Sydney, pada 28 Nov. 2022. (Ling Xiao/ Epoch Times)

Ada juga di antara mereka yang memakai kostum Winnie The Pooh untuk mengejek Xi Jinping, ketua PKC, dan menyanyikan lagu “Do you hear the people sing” secara berselang-seli.

Manakala yang lain menghulurkan kertas putih dan slogan kepada orang yang lalu lalang. Antara slogan protes tersebut ialah:

Pelajar China di luar negara: PKC memang menipu.

Menurut seorang pelajar China yang menghadiri perhimpunan tersebut dan bercakap dengan menggunakan nama samaran Baishun, dia terkejut dengan kejadian kebakaran di pangsapuri Urumqi. Ini kerana menurutnya kejadian tersebut sebenarnya boleh dielakkan. Tambahan pula, kes seorang wanita di Kota Xi’an yang mengalami keguguran telah membuatkan dia sedar tentang sifat rejim komunis China.

“PKC menggunakan virus ini untuk mengawal rakyat mereka dan dunia. (Virus itu) hanyalah alat. PKC memang menipu, menganiaya semua orang baik dan meninggalkan semua orang jahat. Saya benar-benar kecewa dengan Parti. Saya berharap suatu hari nanti negara kita akan menjadi demokratik dan liberal,” katanya kepada The Epoch Times.

“Saya sayangkan negara saya. Saya sayangkan China. Saya berharap PKC akan tumbang juga sama ada cepat atau lambat.”

Baishun mengatakan bahawa dia telah pun meninggalkan PKC. Dia sangat berterima kasih kepada The Epoch Times kerana menyediakan platform untuk dia meluahkan perasaannya.

Seorang penunjuk perasaan memegang slogan. (Ling Xiao/The Epoch Times)

Pelajar China yang lain, Jack memberitahu The Epoch Times bahawa PKC adalah kerajaan totalitarian yang ditakdirkan tumbang dan kejadian di Urumqi hanyalah permulaan. Jack sendiri telah menjadi penyokong demokrasi sejak rang undang-undang anti-ekstradisi Hong Kong dilancarkan pada tahun 2019. (rujukan PRPM: totalitarian berkaitan dgn sistem pemerin­tahan yang dikuasai oleh seorang atau satu parti politik sahaja dan kewujudan parti-parti pembangkang yang lain tidak dibenarkan.)

Pelajar China Jack (nama samaran) memegang slogan. (Li Zhaohui/The Epoch Times)

Orang China Australia: Mengubah Pandangan Terhadap Pelajar China.

Warganegara China Australia, Daxiong berkata, itu adalah kali pertama dia melihat terlalu ramai pelajar China berhimpun untuk protes, menunding jari mereka terus ke arah PKC. “Dulu saya fikir orang China tidak ambil tindakan, tapi nampaknya sekarang dah ada sikit,” katanya.

Selain itu, Andy Cai, seorang penduduk Australia dari Tanah Besar China yang telah menetap di Hong Kong selama bertahun-tahun berkata, “Ini adalah kali pertama saya melihat begitu ramai pelajar China luar negara menentang kezaliman dan diktator sejak kejadian pembunuhan beramai-ramai di Dataran Tiananmen pada tahun 1989.”

“Saya berasa mereka sangat berani. Pada masa lalu, (mereka yang menghadiri) aktiviti ini semuanya adalah usahawan di Hong Kong, atau beberapa kumpulan individu seperti Falun Gong atau kumpulan Tibet, tetapi kali ini, ramai anak muda yang tampil ke hadapan, sangat menyentuh hati.”

Andy Cai, seorang penduduk Australia dari tanah besar China memegang papan tanda. (Li Zhaohui/The Epoch Times)

Aktivis Pro-Demokrasi: Gembira Melihat Mahasiswa Bangkit.

Robert, seorang aktivis veteran pro-demokrasi di Sydney, berkata protes di China kali ini disebabkan oleh dasar “Sifar- Covid”, yang berbeza daripada protes pada 4 june 1989 apabila pelajar pada mulanya menyeru demokrasi dan kebebasan.

Walau bagaimanapun, dia mendapati bahawa orang China sedikit demi sedikit menyedari kepentingan demokrasi dalam proses itu.

“Kali ini, orang ramai sedar bahawa jika tiada demokrasi, kerajaan boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu. Dia tidak perlu bercakap dengan anda terlebih dahulu sebelum menumbangkan anda,” kata Robert kepada The Epoch Times.

“Orang ramai tidak memahaminya sebelum ini. Mereka fikir demokrasi bukanlah sesuatu yang praktikal yang boleh memberi manfaat. Namun kali ini ternyata demokrasi sebenarnya bermanfaat.”

Seorang penunjuk perasaan berpakaian seperti Winnie the Pooh sebagai ejekan terhadap Xi Jinping. (Ling Xiao/The Epoch Times)

Dalam perhimpunan itu, Sun Baoqiang, seorang penulis di Pusat Pena China Bebas berkata PKC telah hilang kewarasan. “Sungguh mengerikan apabila sekumpulan kecil orang mengawal lebih daripada satu bilion kehidupan orang”.


Seorang penunjuk perasaan berpakaian seperti kakitangan pencegahan wabak di China. (Li Zhao Hui/The Epoch Times)

Sun, yang telah bertahun-tahun membela Beijing berkata disebabkan sekatan maklumat di China, ramai pelajar China pada masa kini tidak tahu tentang Pembunuhan Beramai-ramai Dataran Tiananmen yang berlaku pada tahun 1989.

“Namun hari ini adalah pentanda yang benar-benar baik di mana pelajar telah bangkit. Saya berharap ia boleh membangkitkan tindakan.”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI