26.5 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaBerita UtamaKanak-kanak usia 18 bulan berjaya tutur lebih 500 perbendaharaan kata cipta nama...

Kanak-kanak usia 18 bulan berjaya tutur lebih 500 perbendaharaan kata cipta nama dalam Malaysia Book of Records

Menurut Baby Center, kebiasaannya kanak-kanak berusia 18 bulan bercakap hanya 5 hingga 20 patah perkataan, tetapi terdapat seorang kanak-kanak berusia 18 bulan dari Johor memecahkan rekod itu apabila boleh bercakap lebih daripada 500 perbendaharaan kata ekspresif, sesuatu yang mengagumkan. 

Kanak-kanak lelaki Diiyash Dev, yang berusia 18 bulan mencipta nama dalam Malaysia Book of Records, apabila diiktiraf sebagai “The Youngest to Speak Expressive Vocabulary”.

Ibu Diiyash, Kanageswary yang berbangga dengan pencapaian anak kecilnya, memberitahu WOB, beliau mula menyedari anaknya dapat menangkap dengan cepat kata-kata yang diajar kepadanya hanya dalam beberapa saat ketika dia baru berusia 11 bulan.

Instagram

Menjelang usia 14 bulan, Diiyash sudah boleh bercakap ayat lengkap yang terdiri daripada 3 hingga 8 perkataan. Seorang pelajar pantas yang mengagumkan!

Kanak-kanak comel berusia 18 bulan ini kini boleh bercakap sehingga lebih 500 perkataan, dan setelah penemuan bakat mengagumkan anaknya, Kanageswary menghubungi Malaysia Book of Records pada awal Ogos. Sebulan kemudian, Diiyash diiktiraf sebagai bakat paling muda berjaya bercakap sejumlah besar perbendaharaan kata ekspresif.

Diiyash dilihat dengan mudah boleh bertutur dan petah menjawab arahan ibu bapanya, juga dapat mengenal pasti apa sahaja yang dilihat di persekitarannya, menerusi klip video yang dikongsikan oleh ibunya di Instagram.

Instagram

Sudah tentu, terdapat banyak cara untuk mendidik anak kecil itu, dan Kanageswary melakukan apa sahaja yang dia boleh bersama suaminya. Pasangan itu bekerjasama mengajar Diiyash menggunakan kad imbas, puisi berima dan penceritaan, yang akan memperkenalkan Diiyash kepada lebih banyak perbendaharaan kata.

Kepada ibu bapa pertama kali di luar sana, jika anda tertanya-tanya cara melatih anak kecil bercakap, Kanageswary, yang merupakan seorang guru berkongsi pelbagai petua tentang cara melatih anak kecil anda bercakap. Sudah tentu, anda perlu bercakap dengan kerap kepada anak kecil jika anda mengharapkan dia memahami seberapa banyak perkataan yang mungkin.

“Gunakan setiap peluang untuk mendedahkan mereka kepada bahasa itu, walaupun mereka tidak bertindak balas,”terangnya.

Instagram

Petua lain yang boleh memulakan latihan ialah memberitahu anak kecil tentang perkara yang anda lakukan, iaitu perkara yang telah dilakukan oleh Kanageswary sejak Diiyash dilahirkan. “Seperti ‘Saya sedang membasuh pinggan, kamu sedang bermain bola’,” katanya.

Petua lengkap tersedia pada sorotan Instagram milik Kanageswary yang anda boleh rujuk sekiranya berminat untuk mengajar anak kecil masing-masing supaya boleh bertutur banyak perbendaharaan kata dengan baik dan petah. 

Tahniah buat Diiyash yang telah berjaya mencipta nama dan kejayaan di usia muda 18 bulan. Ibu bapa mana yang tidak berbangga dengan pencapaian anak mereka lebih-lebih lagi ketika di usia yang sangat-sangat muda.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI