29 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 1, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaLynx si kucing liar muncul di depan mata, tergamam dan terpesona dibuatnya

Lynx si kucing liar muncul di depan mata, tergamam dan terpesona dibuatnya

Pada suatu hari, ketika Sam Griffiths sedang memandu dia terlihat kemunculan lynx si kucing liar. Griffiths sangat terkejut. Dia menyangka hanya ada seekor lynx sahaja, rupa-rupanya anak-anak lynx turut muncul disebalik semak.

THE DODO

Griffiths yang ditemani teman wanitanya ketika memandu di sepanjang jalan luar bandar di Newfoundland, Kanada tidak menyangka akan melihat kejadian yang luar biasa itu. Mereka terlihat seekor lynx menlitas jalan dan dalam sekelip mata kucing liar itu hilang daripada pandangan. Rupa-rupanya ia tidak berakhir di situ.

Griffiths memutuskan untuk memberhentikan kenderaannya, berharap dapat melihat kucing liar tersebut dengan lebih jelas. Tidak lama kemudian muncul seekor lynx dari hutan bersama empat ekor anak yang membuntutinya.

Griffiths

Seakan terpukau, Griffiths dan teman wanitanya tergamam melihat sekumpulan spesies kucing yang sangat jarang ditemui itu.

Menurut Griffiths kepada The Dodo, sepanjang hidupnya, dia hanya pernah terlihat dua atau tiga ekor lynx sahaja, bersendirian. “Memang saya terkejut sebab saya tahu betapa luar biasanya fenomena lynx berjalan secara ramai-ramai itu,” kata Griffiths.

Kumpulan kucing liar tersebut berlari melintasi jalan. Sepantas mana ia datang, sepantas itu jugalah ia pergi. Griffiths tahu dia mungkin tidak berpeluang menyaksikan lagi kehadiran haiwan liar itu.

Ini kerana, lynx Kanada biasanya mengelak untuk bertemu dengan manusia, jadi fenomena seperti ini memang sangat luar biasa dan mengagumkan. Sungguh bertuahlah sesiapa yang terserempak dengan lynx.

Lynx sangat sukar difahami sebenarnya sehinggakan Persekutuan Hidupan Liar Kebangsaan menyifatkan haiwan tersebut sebagai ‘seperti hantu kelabu di Utara’.

“Ia satu pengalaman yang menakjubkan,” kata Griffiths mengakhiri temu bual.

PEXELS

Fakta mengenai lynx:

  • Lynx adalah kucing liar bersendirian yang banyak ditemui di hutan utara terpencil di Amerika Utara, Eropah dan Asia.
  • Dilitupi dengan bulu tebal yang cantik, lynx kekal hangat biarpun pada musim sejuk. Kaki besarnya juga berbulu, berfungsi sebagai kasut salji semula jadi.
  • Mungkin disebabkan manusia kadangkala memburu untuk mendapatkan bulunya yang cantik itu, kucing senyap ini sentiasa mengelakkan diri daripada bertembung dengan manusia.
  • Lynx memburu pada waktu malam. Dengan menggunakan pendengaran yang hebat dan penglihatan yang sangat tajam, lynx mampu melihat seekor tikus sejauh 250 kaki.
  • Selain tikus, tupai dan burung, snowshoe hare (sejenis arnab) adalah makanan lynx. Rusa dan mangsa lain yang lebih besar juga turut menjadi haiwan buruan lynx.
  • Lynx mengawan pada awal musim bunga atau lewat musim sejuk. Kira-kira dua bulan kemudian, lynx betina akan melahirkan anak antara satu hingga empat ekor.
  • Lynx Iberia merupakan populasi lynx yang terancam. Populasi ini berjuang untuk bertahan di pergunungan Sepanyol, jauh dari hutan utara yang sejuk di mana kebanyakan lynx tinggal.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI