25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaGlobalLaporan: Hospital psikiatri di China menjadi penempatan gelap untuk penganiayaan penentang

Laporan: Hospital psikiatri di China menjadi penempatan gelap untuk penganiayaan penentang

Hospital penyakit mental di China telah menjadi tempat untuk PKC menindas penentang, terutamanya pengamal Falun Gong.

Safeguard Defenders, sebuah NGO yang telah lama prihatin dengan isu hak asasi manusia di China, mengeluarkan laporan penyiasatan pada 16 Ogos, yang memperincikan bagaimana pihak berkuasa di China telah menahan secara paksa penentang atas alasan “penyakit mental” selama beberapa tahun.

Laporan itu menyatakan hospital mental di China telah menjadi cara yang menakutkan buat PKC untuk melenyapkan pengkritiknya. Tanpa sebarang perakuan perubatan, pengkritik rejim telah diculik oleh polis China dan dibawa ke hospital mental, di mana mereka ditahan selama berbulan-bulan sehingga ada yang bertahun-tahun. Ia juga dikatakan kes-kes yang dikumpul hanyalah satu puncak aisberg; menghantar tahanan politik ke hospital mental adalah fenomena biasa di China.

Pesakit mental yang diikat di Hospital Mental Anxian di China pada 24 Ogos 2008. (Gambar China/Getty Images)

Laporan yang telah mengumpul kes 99 mangsa. Sembilan daripada mangsa telah ditahan di hospital mental selama lebih 10 tahun, dan dua dihantar lima kali ke hospital mental untuk penyeksaan. Kebanyakan mangsa ini adalah pempetisyen yang membawa aduan ke Pejabat Pentadbiran Aduan dan Cadangan Awam Kebangsaan. Mereka dihentikan dalam perjalanan dan dibawa ke penjara atau hospital mental. Mangsa lain ialah aktivis hak asasi manusia, penentang, dan penunjuk perasaan jalanan.

Sebab utama meletakkan mangsa di hospital mental adalah untuk “mendiamkan” mereka supaya tidak lagi membuat petisyen, membantah atau mengakses media. Alasan lain adalah untuk membuat pengkritik takut melalui pengalaman seram yang tidak berperikemanusiaan supaya mereka tidak lagi berani untuk terus bersuara walaupun setelah dibebaskan. Dan ketiga, dilabel “penyakit mental” akan memburukkan reputasi pengkritik ini dan oleh itu menyisihkan mereka daripada masyarakat.

Di hospital mental, pengkritik dihalang daripada berhubung dengan keluarga mereka dan mengalami pelbagai penyeksaan yang menyakitkan, termasuk kejutan elektrik, dipukul, diikat di katil selama berjam-jam atau berhari, dan terpaksa mengambil suntikan atau ubat oral psikotropik yang akhirnya berlarutan trauma mental dan sehingga ada yang mengalami demensia, dengan gejala seperti mimpi buruk, gegaran otak, dan pemikiran untuk membunuh diri.

Laporan itu menyatakan terdapat tiga jenis hospital psikiatri di China yang dikawal oleh badan pentadbiran yang berbeza, tetapi semuanya terlibat dalam penyalahgunaan penjagaan psikiatri yang bermotifkan politik secara meluas. Antaranya, yang paling biasa digunakan untuk menahan pengkritik ialah Hospital Ankang yang bergabung dengan cawangan keselamatan awam PKC. Sebagai contoh, Pejabat Pengurusan Rawatan Wajib Biro Keselamatan Awam Perbandaran Beijing sebagai salah satu antaranya.

Pengamal Falun Gong

Menurut penyiasatan oleh organisasi hak asasi manusia antarabangsa, kaedah berunsur jenayah yang sama iaitu “penyalahgunaan ubat-ubatan psikotropik” juga telah digunakan secara meluas untuk menganiaya pengamal Falun Gong di China.

Falun Gong, juga dikenali sebagai Falun Dafa, telah diperkenalkan kepada umum pada 13 Mei 1992, oleh pengasasnya Li Hongzhi. Ajaran Falun Gong adalah berdasarkan prinsip Sejati, Baik, Sabar. Lima set latihan meditasinya tersebar dengan cepat ke seluruh China dari mulut ke mulut, ketika orang ramai mengalami keajaiban peningkatan kesihatan dan moral. Pada 20 Julai 1999, pemimpin Parti Komunis China Jiang Zemin melancarkan kempen penganiayaan dan propaganda meluas terhadap Falun Gong dan berpuluh juta pengamalnya, ekoran populariti amalan itu yang tidak berada di bawah kawalan negara.

Sejak itu, berjuta-juta pengamal Falun Gong di China telah ditahan, dihantar ke kelas pendidikan semula, dijatuhi hukuman penjara dan kem tahanan buruh, dan diseksa kerana tidak melepaskan pegangan Falun Gong.

Pertubuhan Dunia untuk Menyiasat Penganiayaan Falun Gong (WOIPFG) mengeluarkan “Laporan Penyiasatan Mengenai Penganiayaan Mental Pengamal Falun Gong” pada April 2004. Menurut laporan itu, sebilangan besar pengamal Falun Gong telah diseksa oleh penggunaan ubat-ubatan psikotropik. Antara Julai 1999 dan April 2004, sekurang-kurangnya 1,000 pengamal Falun Gong telah diculik dan ditahan di hospital mental, pusat pemulihan dadah, dan institusi lain, dan secara paksa disuntik atau diberi makan pelbagai ubat yang merosakkan sistem saraf pusat. Ada yang mengalami renjatan elektrik. Ada yang diikat untuk masa yang lama, diberi makan secara paksa dan sebagainya. Akibatnya, beberapa pengamal Falun Gong menjadi buta dan pekak; ada yang mengalami ulser kulit jangka panjang dan juga kerosakan serius pada organ mereka. Antaranya, sekurang-kurangnya 15 pengamal Falun Gong meninggal dunia akibat pemberian ubat psikotropik.

WOIPFG menjalankan tinjauan ke atas lebih 100 hospital psikiatri di 15 wilayah di China. Kajian itu menunjukkan bahawa 83 peratus daripada hospital dalam tinjauan berkata mereka “menerima kemasukan” pengamal Falun Gong dalam tempoh lima tahun yang lalu.

Lebih separuh daripada hospital secara jelas menyatakan bahawa pengamal Falun Gong yang “dimasukkan” tidak mengalami sakit mental sama sekali, tetapi pihak berkuasa telah menghantar mereka ke hospital mental bagi tujuan penyeksaan dalam usaha memaksa melepaskan kepercayaan mereka.

Semasa penyiasatan, seorang kakitangan Jabatan Psikiatri Hospital Liaoning Fourth menyatakan hospital akan menggunakan lebih daripada sepuluh jenis kaedah penganiayaan, termasuk penggunaan ubat psikiatri, terhadap pengamal Falun Gong yang enggan meninggalkan amalan mereka.

Seorang kakitangan hospital di Wilayah Shandong berkata ramai pengamal Falun Gong yang dihantar ke jabatan hospital mental adalah pelajar kolej, graduan, dan jurutera. Jika pengamal Falun Gong ini tidak meninggalkan amalan masing-masing, mereka akan dipaksa mengambil dadah dan diikat.

Seorang pempetisyen ditahan polis di luar Hospital Chaoyang di Beijing pada 8 Mei 2012. (Gambar oleh Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Penyeksaan perubatan

Menurut laporan itu, kakitangan perubatan hospital penyakit mental menggunakan paksaan, suntikan dadah, kejutan elektrik, dan kerap menggunakan pelbagai ubat psikoaktif seperti “Chlorpromazine” untuk menyeksa pengamal Falun Gong secara fizikal dan mental. Ubat-ubatan ini menyebabkan kemudaratan dan akibat jangka panjang yang serius, termasuk kehilangan ingatan, sakit kepala yang teruk, pengsan, kelemahan fizikal, dan juga disfungsi neurologi yang teruk dan komplikasi sistemik yang boleh membawa kepada kematian.

Tan Guihua, seorang pengamal Falun Gong dari Wilayah Shandong, memberi keterangan bahawa semasa membuat petisyen di Beijing pada September 1999, dia telah diculik secara paksa oleh kakitangan “610” yang pakar dalam penganiayaan Falun Gong dan dibawa ke Hospital Mental Bandar Jiaozhou. Di sana, lapan jururawat lelaki secara paksa menyuntik dadah yang tidak diketahui menggunakan jarum besar. Sebaik sahaja ubat itu memasuki ke dalam badannya, dia merasakan jantungnya berdegup kencang, penglihatannya menjadi gelap, sakit kepala yang terbelah, dan kesakitan yang amat sangat secara keseluruhan. Dua bulan kemudian, dia masih menggeletar, tidak dapat memegang pinggan dan penyepit, dan mengalami sakit jantung, sakit kepala, penglihatan kabur, serta hilang ingatan.

Pengamal Falun Gong Ye Hongfang dari Bandar Heyuan, Wilayah Guangdong memberi keterangan pada 26 November 2000. Dia mendakwa semasa penahanannya, dia dipaksa untuk mengambil suntikan dan ubat setiap hari, dan jika enggan, dia diseksa dengan belantan elektrik. Selepas mengambil ubat itu sekali, Ye berkata dia mengalami kekejangan di seluruh badan, kebas pada anggota badan, dan penglihatan kabur. Selepas lebih daripada tiga bulan penyeksaan berterusan, dia berasa seperti menghampiri gangguan mental.

Seorang lagi pengamal Falun Gong dari Pentadbiran Pelabuhan Dalian Liaoning memberi keterangan pada 3 Mac 2004 dengan mengatakan dia terpaksa mengambil ubat semasa penahanan. Tidak lama selepas dibebaskan dan pulang ke rumah, matanya mula bernanah, dan bahagian dalam dan luar telinga, kulit kepala, leher, dan sebagainya mula bernanah, mengeluarkan lelehan kuning. Ia sangat gatal dan menyakitkan, dan keadaan penyakit itu berlarutan selama dua tahun.

Beberapa pengamal Falun Gong dari Daerah Suining, Xuzhou, Wilayah Jiangsu memberi keterangan pada 8 Jun 2001. Mereka telah ditahan di Hospital Mental Xuzhou selama lebih tiga bulan, di mana mereka diikat di atas katil dan disuntik dengan ubat yang tidak diketahui kandungannya. Mangsa akan pengsan serta-merta, dan terdapat rasa sakit yang teruk di dalam hati yang berlarutan selama beberapa hari. Seorang pengamal mengalami kekejangan dan tidak dapat berdiri atau berjalan. Seorang pengamal lain menghantukkan kepalanya ke dinding kerana kesakitan. Beberapa orang mengalami tahap tindak balas yang berbeza terhadap ubat-ubatan selama hampir 50 hari sebelum ia beransur-ansur hilang.

Laporan itu mengatakan oleh kerana terdapat penapisan yang ketat dan penindasan pemberi maklumat, banyak penyeksaan dan penganiayaan yang tidak berperikemanusiaan terhadap pengamal Falun Gong di China telah ditutup dan tidak mungkin dapat didedahkan.

Liu Yinquan, bekas profesor sejarah Universiti Shandong Weifang dan seorang aktivis pro-demokrasi terkenal yang tinggal di Amerika Syarikat, memberitahu The Epoch Times pada Julai bahawa fitnah dan penganiayaan PKC terhadap pengamal Falun Gong adalah tidak wajar.

PKC gentar dan takut akan prinsip Sejati, Baik, Sabar, jadi penganiayaan hebatnya terhadap orang yang percaya kepada prinsip tersebut menunjukkan bahawa PKC adalah rejim yang jahat, kata Liu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI