27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaIsteri janji belikan PS5, suami nekad sahut cabaran, berjaya kurangkan 10 kilogram...

Isteri janji belikan PS5, suami nekad sahut cabaran, berjaya kurangkan 10 kilogram dalam masa singkat

“Apabila isteri anda berkata, ‘hilang 10 kilogram dan saya akan belikan awak PS5’, empat bulan kemudian saya hilang 10 kilogram”. Begitulah yang ditulis oleh Prab Laoharojanaphan di Facebooknya. Dia berkongsi kegembiraan kerana memperoleh PS5 idamannya selepas isterinya berjanji membelikan mainan tersebut sekiranya dia berjaya mengurangkan berat badannya sebanyak 10 kilogram.

Menurut Prab, bagi menjayakan cabaran tersebut, dia melakukan diet sela bermula jam 4 petang hingga 8 pagi. Lama-kelamaan dia mengurangkan masa makan diet sela tersebut kepada jam 6 petang hingga 6 pagi dan seterusnya pada jam 8 malam hingga 4 pagi.

Selain mengawal cara pemakanan, Prab turut bersenam. Dia melakukan latihan kardio dan fizikal.

Untuk diet pemakanan, dia mengamalkan 80% keto, manakala 20% lagi bebas (pelepasan sekiranya keluar makan bersama rakan-rakan atau menghadiri jamuan istimewa tertentu).

PEXELS

Prab juga berkongsi buku yang perlu dibaca seperti The Obesity Code – Unlocking the Secrets of Weight Loss yang ditulis oleh Dr. Jason Fung. Ini kerana, menurut Prab kita perlukan ilmu pengetahuan untuk memahami penyebab obesiti dan menggunakan pengetahuan tersebut untuk mengatur strategi mengurangkan berat badan yang bersesuaian dengan diri dan kehidupan masing-masing.

Facebook

Jika anda mahu mencuba diet sela atau puasa berkala, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui terlebih dahulu. Antaranya ialah:

1. Bukan semua orang boleh mengamalkan diet sela atau puasa berkala. Antara mereka yang dicegah ialah:
* Wanita mengandung atau sedang menyusukan anak.
* Kanak-kanak atau remaja.
* Orang dewasa yang lemah tubuh badan.
* Penghidap demensia.
* Sedang atau pernah menghadapi gangguan makan.
* Pernah mengalami kecederaan otak.
* Pesakit kencing manis.

2. Jenis diet sela atau puasa berkala.
* Kaedah 16/8: Anda perlu berpuasa selama 16 jam sehari, contohnya makan antara jam 12 tengah hari dan 8 malam sahaja.
* Kaedah Makan-Rehat-Makan: Sekali atau dua kali seminggu, jangan makan apa-apa daripada makan malam hari pertama hingga makan malam keesokan harinya (24 jam berpuasa).
* Diet 5:2: Dalam masa dua hari seminggu, anda hanya makan kira-kira 500 hingga 600 kalori sahaja.
* Puasa berselang: Satu hari berpuasa, satu hari tidak berpuasa secara selang-seli.
* Warrior Diet: Makan sedikit buah-buahan dan sayur-sayuran mentah pada waktu siang dan makan satu hidangan berat pada waktu malam.

PEXELS

3. Keburukan diet sela atau puasa berkala:
* Lapar yang melampau.
* Loya.
* Mudah marah.
* Sakit kepala.
* Keletihan.
* Pengsan.

4. Kebaikan diet sela atau puasa berkala:
* Membantu menurunkan berat badan dan memperbaiki proses metabolisme.
* Boleh menjadi perubahan gaya hidup yang mampan.
* Sesuai untuk mendapatkan diet makanan lengkap yang berkhasiat.

PEXELS

Jika anda merasakan diet sela atau puasa berkala sesuai untuk anda, dapatkan teknik yang betul. Namun, sekiranya anda berterusan mengalami kesan-kesan buruk seperti yang dinyatakan di atas, sila berhenti kerana mungkin badan anda tidak sesuai dengan teknik diet sela atau puasa berkala ini.

Kisah Prab untuk mendapatkan habuan sambil mengurangkan berat badan ini sungguh memberi inspirasi. Namun harus diingatkan bahawa PS5 itu hanyalah ‘alat’ untuk memberi semangat kepadanya untuk mengurangkan berat badan. Tidak semestinya anda juga perlu meletakkan hadiah mahal sebagai cagaran. Mungkin percutian tiga hari dua malam di pulau sekitar Malaysia boleh dijadikan hadiah untuk anda mencapai berat ideal.

RADARPENA

Tidak kira mahal atau murah nilai habuan tersebut, yang penting anda berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan berat ideal demi menjaga kesihatan diri anda. Selamat mencuba!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI