31.5 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaGlobalRishi Sunak Perdana Menteri UK baharu selepas pesaing menarik diri

Rishi Sunak Perdana Menteri UK baharu selepas pesaing menarik diri

Bekas Canselor Rishi Sunak menjadi Perdana Menteri United Kingdom yang baharu selepas kedua-dua pesaingnya terkeluar daripada perlumbaan kepimpinan Parti Konservatif.

Rishi Sunak, 42 tahun dilantik secara rasmi sebagai Perdana Menteri baharu Britain pada 25 Oktober selepas menghadap Raja Charles III di Istana Buckingham dan menerima titah untuk membentuk kerajaan.

Beliau bukan sahaja menempa sejarah sebagai Perdana Menteri bukan kulit putih yang pertama di United Kingdom, malah merupakan pemimpin termuda meneraju pentadbiran negara dalam tempoh lebih 200 tahun.

Perdana Menteri Britain yang baharu Rishi Sunak menghadap Raja Charles III di Istana Buckingham, London dan menerima titah untuk membentuk kerajaan. (Gambar The Royal Family/ Twitter)

Terdahulu, Penny Mordaunt, ketua Dewan Rakyat, menulis di Twitter beberapa minit sebelum pencalonan ditutup pada jam 2 petang 24 Oktober bahawa beliau telah memutuskan untuk menarik diri dan Rishi Sunak kini mendapat “sokongan penuhnya”.

Satu-satunya pencabar lain, bekas Perdana Menteri Boris Johnson, telah terkeluar daripada perlumbaan pada petang 23 Oktober, yang mengakui beliau tidak dapat menyatukan parti.

Dalam ucapan yang disiarkan di televisyen kepada negara itu, Sunak berkata beliau “merendah diri dan berbesar hati” untuk dipilih sebagai ketua Parti Konservatif.

“Ia adalah keistimewaan terbesar dalam hidup saya untuk peluang berkhidmat kepada parti dan memberi kembali kepada negara yang saya terhutang terlalu banyak,” katanya.

Sunak memberi amaran United Kingdom akan berhadapan “cabaran ekonomi yang amat mendalam.”

“Kita kini memerlukan kestabilan dan perpaduan, dan saya akan menjadikannya perkara keutamaan untuk membawa parti kami dan negara bersama,” katanya.

Twitter

‘Integriti’ dan ‘Profesionalisme’

Rishi Sunak, yang tewas kepada Perdana Menteri Liz Truss dalam pertandingan kepimpinan Tory hanya enam minggu lalu, mendapat sokongan padu daripada Ahli Parlimen Konservatif.

Dalam kenyataannya ketika mengumumkan tawaran kepimpinannya yang diperbaharui pada hari Ahad, beliau menegaskan akan memimpin dengan “integriti, profesionalisme, dan akauntabiliti,” dalam percubaan yang jelas untuk membezakan dirinya dengan dua Perdana Menteri terdahulu, yang kedua-duanya keluar dari 10 Downing Street dalam keadaan memalukan.

Truss tidak mempunyai pilihan selain meletak jawatan selepas keseluruhan program ekonominya, berdasarkan pemotongan cukai yang tidak dibiayai secara besar-besaran, dibatalkan berikutan reaksi negatif daripada pasaran kewangan, yang menyaksikan pound jatuh mendadak berbanding dolar AS dan kos pinjaman meningkat dengan ketara bagi kedua-dua kerajaan dan isi rumah seluruh United Kingdom.

Kesengsaraan ekonomi Truss sebahagian besarnya telah diramalkan oleh Sunak dalam kempen kepimpinan terakhir, di mana beliau menggelar wawasan ekonominya sebagai “kisah dongeng yang menghiburkan” dan berkata janjinya untuk pemotongan cukai yang tidak dibiayai pada masa inflasi yang semakin teruk adalah tidak bertanggungjawab, berbahaya dan tidak konservatif. Sunak meramalkan pemotongan cukai akan membawa kepada lonjakan kadar gadai janji—ramalan yang kemudiannya disahkan oleh pasaran.

Gambar oleh Jeff J Mitchell/Getty Images

Boris Johnson terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri selepas peletakan jawatan lebih daripada 50 menteri kerajaan, berikutan beberapa skandal, termasuk didenda oleh polis kerana menghadiri perhimpunan haram di 10 Downing Street semasa perintah berkurung COVID-19. Peletakan jawatan Sunak sebagai canselor dipercayai memainkan peranan penting dalam mencetuskan pembongkaran kerajaan Johnson.

Tetapi integriti Sunak sendiri telah sebersih mana. Reputasinya dicemari awal tahun ini berikutan pendedahan bahawa isterinya, Akshata Murthy, yang merupakan anak kepada jutawan India, NR Narayan Murthy mempunyai status ‘non-domiciled’ untuk tujuan pembayaran cukai.

Beliau juga terlibat dalam skandal “Partygate” dan didenda, bersama Johnson dan isterinya, Carrie, oleh Polis Metropolitan kerana menghadiri parti hari jadi Perdana Menteri, yang diadakan dengan melanggar peraturan perintah berkurung.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI