29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaBerita UtamaDua mangsa sindiket penipuan kerja di Kemboja membongkar pengalaman diseksa majikan selepas...

Dua mangsa sindiket penipuan kerja di Kemboja membongkar pengalaman diseksa majikan selepas meminta pertolongan daripada pihak polis tempatan

Selepas diseksa selama 10 bulan di Kemboja, dua orang rakyat Malaysia yang merupakan mangsa sindiket penipuan kerja di Kemboja akhirnya diberi cuti satu hari. Tanpa berfikir panjang, mereka menggunakan peluang keemasan tersebut untuk meninggalkan tempat tahanan lalu bersembunyi di hotel tempatan sebelum meminta pertolongan daripada pihak kedutaan. Selepas berjaya pulang ke kampung halaman, mereka membongkar pengalaman diseksa majikan selepas meminta pertolongan daripada pihak polis tempatan.

Mangsa, Encik A dan Encik B (bukan nama sebenar) masing-masing berumur 30 dan 44 tahun, ditemani Ong Seong Lu, wakil dari Parti Bersama Malaysia (Malaysian United Party) Jabatan Perkhidmatan dan Aduan mengadakan sidang media untuk membongkar pengalaman pahit sepanjang bekerja di Kemboja.

Menurut Encik A, dia terpedaya dengan tawaran bekerja dalam kumpulan di Kemboja namun tidak mengetahui bahawa dia sebenarnya ditugaskan untuk melakukan kerja penipuan. Selain dipaksa bekerja selama 13 hingga 18 jam sehari, dia diberikan makanan yang sukar ditelan, dan jika dia tidak patuh dengan arahan yang diberikan, dia akan dipukul atau dikenakan renjatan elektrik oleh pengawal keselamatan.

“Selepas dipukul, kami mendapatkan pemeriksaan doktor di klinik yang terletak di tingkat bawah syarikat dan doktor memberikan preskripsi ubat yang perlu dimakan.”

Tambah Encik A lagi, majikannya mempunyai kasino dan turut menjalankan aktiviti penipuan dan jika dia enggan melakukan penipuan tersebut, dia akan dipukul dengan kayu atau dikenakan renjatan elektrik. Dia juga dipaksa oleh majikannya membantu melakukan kerja-kerja penterjemahan bagi mangsa dari negara lain seperti Vietnam, Filipina dan India.

“Kami pernah menghubungi polis tempatan namun polis tersebut terus memaklumkan majikan kami dan kami dipukul dengan lebih kuat.”

Ketika berada di sana, Encik A dijangkiti Covid-19 namun disebabkan prestasi kerjanya tidak memuaskan, gajinya ditolak untuk membayar kos rawatan. Dia tidak mempunyai duit untuk membeli makanan dan ubat. Disebabkan itu, dia terpaksa meminjam wang sebanyak USD2,000 daripada majikannya.

Menurutnya lagi, “barangan di sana terlalu mahal, walaupun kami menerima gaji dalam mata wang Dolar Amerika, tetapi mereka menjual kepada kami dengan harga yang lebih mahal daripada harga asal antara 100,200%, kami juga tidak mampu membeli ubat.”

Kata Encik A lagi, dia telah menandatangani kontrak pekerjaan selama lapan bulan namun selepas tamat tempoh, dia tidak dibenarkan kembali ke Malaysia. Kerana tiada pilihan lain, dia terpaksa akur dengan arahan tersebut dan selepas bekerja selama 10 bulan, dia akhirnya diberikan cuti.

Selepas dibenarkan bercuti, Encik A dan Encik B meninggalkan majikan mereka pada 18 September, bersembunyi di hotel dan meminta pertolongan daripada kedutaan pada 20 September.

Sementara menunggu Timbalan Perdana Menteri mendapatkan semula pasport daripada bekas majikan mereka, mereka kerap berpindah ke hotel lain agar tidak dapat dikesan oleh orang suruhan majikannya.

Selepas mendapat pasport mereka semula, mereka terus pulang ke Pulau Pinang.

Encik A percaya terdapat lebih kurang 200 orang lagi mangsa penipuan di tempat kerjanya dahulu, 30 orang daripadanya adalah rakyat Malaysia, dan kebanyakkannya mahu kembali ke Malaysia.

“Saya tidak perlu bimbang dan takut apabila pulang ke Malaysia, saya masih dapat bergembira bersama keluarga saya dan saya berharap orang ramai tidak terpedaya untuk bekerja di Kemboja.”

Itu kisah Encik A.

Bagi Encik B pula, dia dipukul kerana prestasi kerja yang tidak memuaskan dan hampir dijual kepada majikan lain. Selain itu, dia juga sudah siap sedia dengan ugutan bahawa organnya akan diambil oleh majikan.

Kata Encik B, dia pergi ke Kemboja menerusi orang tengah untuk melakukan kerja-kerja penipuan. Disebabkan tahap keupayaan pembelajarannya lemah, dia sering dipukul sepanjang berada di sana. Seminggu kemudian, majikannya mengarahkannya untuk merakam video, dia percaya bahawa dia akan dijual kepada sindiket lain namun percubaan tersebut gagal.

“Kemudian, saya ditugaskan untuk melakukan pekerjaan berdaftar, disebabkan tugasan tersebut lebih mudah, separuh gaji saya dipotong, daripada USD2,000 kepada USD1,000 dan hampir setiap hari saya dipaksa bekerja lebih masa. Saya hanya tidur selama enam jam sehari.”

Kata Encik B lagi, dia perlu membayar sekitar USD50,000 hingga USD150,000 jika mahu meninggalkan kumpulan sindiket tersebut. Memikirkan hal itu, dia bersedia untuk memberikan organnya jika hanya dengan itu sahaja dapat membebaskannya daripada pertahanan majikannya itu.

Selepas berjaya kembali ke Malaysia, Encik B menasihati rakyat Malaysia agar tidak bekerja di Kemboja walaupun ditawarkan gaji lumayan. Ini kerana, semua gaji akhirnya akan kembali semula kepada majikan dan tiada apa yang tinggal untuk mangsa.

Begitulah kisah Encik B.

PEXELS

Menurut Ong Seong Lu, terdapat rakyat Malaysia yang masih degil dan berkeras mahu datang ke Kemboja untuk bekerja. Baru-baru ini terdapat dua orang rakyat Malaysia lagi yang berlepas ke Kemboja namun kedudukannya masih tidak dapat dikesan.

Kata Ong Seong Lu, walaupun gaji yang ditawarkan di Malaysia rendah, itu lebih baik kerana jika anda datang ke Kemboja nyawa anda mungkin melayang.

“Saya berharap anda akan menonton lebih banyak berita dan jangan jadi orang yang jahil.”

Kepada rakyat Malaysia, berhati-hatilah dan jangan mudah terpedaya dengan gaji lumayan yang ditawarkan oleh majikan dari negara luar. Sudah banyak kes penipuan pekerjaan dibongkarkan, jadi jangan ambil risiko.

Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI