25.9 C
Kuala Lumpur
Friday, March 24, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaGempa bumi sederhana landa wilayah barat Sumatera Utara

Gempa bumi sederhana landa wilayah barat Sumatera Utara

Gempa bumi berukuran 5.7 skala Richter menggegarkan wilayah barat Sumatera Utara, Indonesia pada jam 3:28 pagi Sabtu, 1 Oktober, menurut pihak berkuasa Indonesia.

Pusat gempa berada 15 kilometer barat laut daerah Tapanuli Utara dan kedalaman 10 kilometer, lapor Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik Indonesia.

MetMalaysia/Twitter

Dua gegaran susulan turut direkodkan masing-masing berukuran 5.1 dan 5.0 pada skala Richter, namun tidak berpotensi mencetuskan tsunami.

Tiada laporan kerosakan atau kematian, termasuk di kawasan paling terjejas teruk di daerah Tapanuli Utara, kata Ketua Pejabat Mencari dan Menyelamat Pulau Nias wilayah Sumatera Utara, Agus Wibisono.

Gegaran turut dirasai di kawasan berhampiran di wilayah Aceh, menurut agensi itu.

Sementara itu, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) memaklumkan gempa bumi itu berlaku pada jarak 286 kilometer barat daya dari Sabak Bernam, Selangor.

Menurut jabatan itu, gegaran mungkin dirasai di Lembah Klang, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka serta Perak dan MetMalaysia akan terus memantau keadaan itu, lapor Bernama.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI