31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaBerita UtamaTindakan abang menarik adiknya kerana takut dimakan kuda undang tawa orang ramai

Tindakan abang menarik adiknya kerana takut dimakan kuda undang tawa orang ramai

Anak sulung adalah anak yang dididik sebagai pemimpin agar menjadi teladan bagi adik-adiknya. Sikap dan semangat kepimpinan anak sulung muncul kerana rasa tanggungjawab yang wujud dalam dirinya. Tidak kira anak sulung itu perempuan atau lelaki, mereka juga sangat mengambil berat dan prihatin akan sesuatu yang berlaku dalam keluarga. Mereka juga mempunyai sifat penyayang dan kadang-kadang tidak terduga. Contoh yang dapat dilihat ialah kisah seorang abang menarik adiknya kerana takut dimakan kuda.

Menerusi video yang meraih perhatian orang ramai di TikTok ini, kelihatan dua orang adik-beradik berada di kandang kuda.

Namun, apabila si adik mendekati kuda tersebut, tiba-tiba si abang menarik adiknya menjauhi kuda yang berada di belakang pagar tersebut.

Rupa-rupanya si abang takut adiknya dimakan kuda itu. Dia bukan sahaja cuba menjauhkan adiknya daripada kuda itu malah dia turut menangis kerana begitu bimbang jika kuda berkenaan menerkam adik comelnya itu.

Kejadian itu memang diluar jangkaan dan mengundang tawa si ayah.

Netizen yang menonton video tersebut juga merasakan tindakan si abang agak melucukan kerana sampai terseret adik dibuatnya. Namun, mereka kagum kerana kecil-kecil lagi si abang sudah menunjukkan sikap penyayang terhadap adiknya. Dia seolah-olah tidak mahu adiknya dicedarakan biarpun kuda tersebut berada di belakang pagar.

Adakah kuda haiwan yang boleh mencederakan? Mari lihat fakta menarik mengenai kuda.

  • Kuda adalah haiwan herbivor yang makan mulai buah-buahan hingga rumput.
  • Kuda biasa hidup lebih dari 30 tahun. Namun ia bergantung kepada cara pemakanan, pemantauan kesihatan dan faktor sekeliling.
  • Kuda boleh tidur sambil berdiri kerana ia mempunyai sistem tendon dan ligamen yang membolehkannya ‘mengunci’ kakinya dalam posisi tetap sambil berehat dan tidak jatuh. Melainkan ia terlalu penat, ia akan baring di atas tanah.
PEXELS
  • Kuda tidak boleh bersendawa, muntah atau bernafas melalui mulut seperti yang dilakukan manusia. Sistem pencernaan kuda adalah ‘jalan sehala’, tidak seperti lembu yang boleh mengunyah semula makanan.
  • Kuda adalah haiwan kawanan yang memerlukan teman untuk terus hidup baik kuda liar atau kuda domestik. Kuda sukar menjalani kehidupan bersendirian.
  • Kuda mempunyai 10 otot yang berbeza di telinganya. Ini membolehkan kuda berpusing hampir 180 darjah dan bergerak secara bebas antara satu sama lain. Manakala manusia pula mempunyai tiga otot di telinga mereka.
  • Umur kuda boleh dijangka dengan melihat bilangan giginya. Tetapi ada juga kuda yang umurnya lebih panjang daripada bilangan giginya.
  • Kuda adalah haiwan yang bijak yang boleh dilatih seperti anjing. Terdapat kajian yang menunjukkan kuda mampu memberitahu penjaganya tentang keperluan dirinya.
  • Kuda boleh bertindak sepantas kilat. Daripada pegun berdiri, kuda mampu melakukan tendangan kuat dalam hanya 0.3 saat, manakala masa tindak balas manusia pula ialah 1.6 saat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI