33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaTokoh Budayawan Melayu Azah Aziz diraikan Google Doodle sempena hari lahirnya yang...

Tokoh Budayawan Melayu Azah Aziz diraikan Google Doodle sempena hari lahirnya yang ke-94

Google Doodle memberi penghormatan kepada ikon budaya dan juga wartawan wanita pertama negara Allahyarham Azah Aziz pada hari ini, 21 Ogos 2022.

21 Ogos 2022 merupakan hari lahir Azah Aziz yang ke-94. Google Malaysia memberi penghormatan kepadanya hari ini menerusi Doodle atau lakaran ikon negara itu pada enjin carian internet berkenaan.

Allahyarham Azah Aziz dikenang kerana kerja-kerja sepanjang hayatnya ke arah memelihara budaya Melayu, tekstil dan pakaian tradisional untuk generasi akan datang, selain diangkat sebagai Tokoh Budayawan Melayu.

Google Catalog /YouTube

Hari-hari awal 

Sharifah Azah binti Syed Mohammad Alsagoff atau lebih dikenali sebagai Mak Ungku dilahirkan pada 21 Ogos 1928.

Sejak kecil Azah Aziz memupuk minat dalam bidang bahasa, budaya dan seni atas didikan ibunya, Azizah Jaafar, yang merupakan perintis dalam pengajian sains domestik. Seiring dengan minatnya yang mendalam terhadap tekstil Melayu, beliau juga mewarisi koleksi tekstil dan busana Melayu awal daripada ibunya.

Minatnya dalam bidang bahasa dan budaya Melayu juga sangat dipengaruhi oleh perkahwinannya dengan Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz bin Ungku Abdul Hamid, seorang ahli ekonomi dan pensyarah ekonomi terkenal dari Universiti Malaya. Mereka dikurniakan seorang anak perempuan, Ungku Zeti Akhtar binti Ungku Abdul Aziz (Tan Sri Dr Zeti Aziz) yang menjadi gabenor wanita pertama Malaysia dari 2000 hingga 2016.

Azah Aziz mengasah kemahirannya dalam penulisan dan sastera apabila bertugas sebagai setiausaha di Jabatan Pengajian Melayu dan bekerja di bawah bimbingan ketua jabatan Tan Sri Zainal Abidin Ahmad, atau lebih dikenali sebagai Pendeta Za’ba, seorang sarjana bahasa dan sastera Melayu yang terkenal.

Google Malaysia / YouTube

Wartawan wanita pertama di Malaysia dan cintanya terhadap sastera

Beliau mendedikasikan lebih dua dekad hidupnya dalam bidang kewartawanan dengan menyumbang kepakarannya kepada New Straits Times, Berita Harian, Utusan Melayu, dan majalah Wanita.

Selain itu, beliau memperjuangkan isu-isu seperti kesamarataan gaji, cukai berasingan untuk isteri yang bekerja, dan pindaan keluarga Islam. Azah Aziz juga merupakan pengasas dan presiden perintis kepada Persatuan Wartawan Wanita Malaysia (PERTAMA) dan Pertubuhan Tindakan Wanita Islam (Pertiwi).

Beberapa tokoh terkenal yang pernah ditemuramahnya ialah bekas Perdana Menteri India dan Perdana Menteri wanita pertama India, Indira Gandhi, legenda tinju dunia Muhammad Ali, dan angkasawan wanita pertama di dunia dari Rusia, Valentina Nikolayeva-Tereshkova.

Selain pencapaian dalam bidang kewartawanan, Azah Aziz juga menjadi wanita pertama di Malaysia yang menerbitkan buku puisi, permainan dan lagu untuk kanak-kanak melalui syarikat penerbitannya sendiri, Akaz. Beberapa karya beliau termasuk O! Bangau dan Burung Kenek Kenek, Pantun-pantun Melayu, Taman Seni, Dendang dan Dondang Kanak-kanak, Adik Comel dan banyak lagi.

Google Malaysia / YouTube

Seorang Pakar Kebudayaan

Azah Aziz telah mengumpulkan beberapa koleksi busana tradisional dan fabrik antik yang menakjubkan dari alam Melayu lama. Beliau mempunyai koleksi 100 jenis busana warisan Melayu seperti baju kurung, baju Melayu dan kebaya.

Beliau memperkenalkan busana Melayu, barang kemas dan tekstil dalam festival seni dan seminar antarabangsa. Yang mengkhususkan tentang cara pemakaian serta aksesori yang perlu dipadankan yang menjadikan beliau sebagai sumber rujukan untuk mereka yang terlibat dalam bidang fesyen dan busana tradisional Melayu.

Azah Aziz  juga menulis sepuluh buah buku mengenai tekstil dan busana Melayu termasuk Rupa dan Gaya: Busana Melayu dan Selayang Kenangan. Apa yang unik tentang bukunya ialah beliau satu-satunya dan penulis pertama yang menggabungkan karya klasik dan puisi yang ditulis ratusan tahun yang lalu ke dalam bukunya. Ini telah mendalamkan lagi penjelasan dan memberi kita gambaran lebih lanjut tentang keindahan tekstil alam Melayu yang indah ini.

Google Malaysia / YouTube

Perkongsian daripada anak perempuannya, Tan Sri Dr Zeti Aziz

Semasa pelancaran Google Doodle Aziz Azah di ibu pejabat Google di Menara Axiata, Tan Sri Dr Zeti Aziz berkongsi cerita dan pemikiran mengenai legasi ibunya.

“Ibu saya selalu bergurau yang beliau dikenali sebagai isteri seorang Profesor – Ungku Aziz, dan ibu kepada seorang Gabenor – Zeti Aziz. Tetapi beliau sendiri adalah seorang wanita yang mempunyai bakat luar biasa dan harus dikenali dengan namanya sahaja, Azah Aziz, ikon budaya Melayu.

Gambar oleh TRP

“Beliau seorang wartawan yang memecah laluan, beliau menulis tanpa rasa takut atau pilih kasih. Sebagai seorang wartawan pada tahun 1950-an, beliau menulis dengan sangat baik dan merupakan seorang penulis yang sangat menarik. Saya teringat beliau pernah pergi ke India, Rusia dan semua itu untuk menemu bual beberapa orang terkemuka pada masa itu.

“Saya tidak akan menyifatkan beliau sebagai seorang feminis tetapi lebih sebagai penyokong isu dan isu wanita yang berkaitan dengan kanak-kanak kerana beliau menulis dengan penuh semangat tentang perkara itu.

Google

“Beliau juga menulis tentang tekstil, pakaian, cara pemakaian dan juga tentang warisan budaya kita. Buku beliau mengenai tekstil sangat istimewa kerana hanya buku-buku itu sahaja yang mengandungi puisi klasik di dalamnya.

“Saya mahu dunia tahu tentang warisan budaya Melayu yang terkandung dalam tekstil dan pakaian, dan saya memiliki bukunya yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris. Ia tidak lama lagi akan diterbitkan dan diedarkan secara meluas pada tahun ini,” kata Tan Sri Dr Zeti Aziz.

Tonton video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI