26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGaya HidupWanita kongsi ibu bapanya cuai tidak tukar sarung tangan selama 3 hari...

Wanita kongsi ibu bapanya cuai tidak tukar sarung tangan selama 3 hari semasa bayi, akibatkan bahagian atas jari hantu terputus

Ekoran ramai ibu bapa bimbang muka bayi yang baru lahir luka atau tercalar oleh kuku sendiri, menjadi perkara biasa bayi selalu akan dipakaikan sarung tangan. Tetapi mereka tidak tahu langkah perlindungan ini juga boleh membahayakan bayi. 

Seorang wanita baru-baru ini berkongsi di TikTok dengan mendedahkan akibat kecuaian ibu bapanya semasa bayi, yang menukar sarung tangan hanya selepas 3 hari dan tidak perasan salah satu jarinya terjerut dengan benang sehingga mengakibatkan jari hantu atau jari tengah tangan kirinya mengalami nekrosis (kematian sel tisu) sehingga ia terpaksa dipotong.

TikTok

Wanita itu dikenali ovi@wulandira9 berasal dari Indonesia memuat naik video dirinya dengan jari tengah tangan kiri yang cacat di TikTok, menarik lebih 6.4 juta tontonan dalam masa 2 hari.

Dia menunjukkan salah satu tangannya dalam video, dan dapat dilihat dengan jelas jari hantunya pada bahagian kuku yang hilang.

Ramai yang menyangka kecacatan jari itu berlaku sejak lahir, tetapi rupa-rupanya ia disebabkan oleh pemakaian sarung tangan semasa bayi. 

TikTok

Para warganet terkejut, dan tidak pernah menyangka sarung tangan bayi yang biasa digunakan untuk melindungi si kecil akan menyusahkan mereka, malah lebih membahayakan.

Wanita itu menjelaskan ibu bapanya tidak menanggalkan sarung tangan selama 3 hari ketika dia masih bayi. Selepas dia menangis, ibunya menanggalkan sarung tangan tanpa sebab, dan terkejut kerana jari tengahnya telah kebiruan terjerut dengan benang.

Malangnya, bahagian jari yang tersangkut benang itu terpaksa dipotong akibat nekrosis sel. 

TikTok

Wanita itu berharap dapat memberi nasihat melalui pengalamannya sendiri serta mengingatkan ibu bapa supaya sentiasa berhati-hati ketika menjaga anak mereka. 

Ibu bapa patut meneliti jahitan yang kemas ketika membeli sarung tangan bayi dan memakaikannya tidak melebihi satu hari.

Ramai warganet melahirkan rasa simpati terhadap pengalaman wanita itu, dan bersetuju dengan risiko yang ditimbulkan oleh sarung tangan kepada bayi yang baru lahir, dan berharap ibu bapa mendapat mengambil pengajaran daripadanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI