31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaInspirasiShiba Inu sambil bersiar-siar berjaya selamatkan 14 anak kucing selama 4 setengah...

Shiba Inu sambil bersiar-siar berjaya selamatkan 14 anak kucing selama 4 setengah tahun, termasuk ambil alih tugas jadi ibu kucing

Anjing boleh mendalami jiwa ibu kucing yang terbina dari hati? Selepas Shiba Inu ini diambil sebagai haiwan peliharaan kesayangan, pemiliknya mendapati dia mungkin mempunyai ‘naluri keibuan’ berlainan spesies.

Setiap kali membawanya berjalan-jalan, pemilik itu selalu terserempak dengan kucing jalanan dan gemar mengambil inisiatif bermain dengan kucing-kucing ini.

Apa yang lebih menakjubkan ialah anjingnya lebih cepat dapat mengesan kewujudan anak-anak kucing terbiar.

@Ashahisippo/Twitter

Pemilik itu akhirnya telah menyelamatkan 14 ekor anak kucing terbiar dalam tempoh empat setengah tahun. Kisah mengagumkan ini telah menarik perhatian ramai warganet Jepun.

Shiba Inu itu yang bernama Tonosuke berusia 13 tahun pada tahun ini. Selepas anjing jalanan ini menjadi anjing kesayangan pemiliknya, Yumi sejak 10 tahun lalu, hidupnya lebih bahagia bersama kehadiran dua ekor kucing comel, Chayo dan Hanna setiap hari.

@Ashahisippo/Twitter

Yumi berkata Tonosuke ialah Shiba Inu yang sangat istimewa. Pada tahun 2014, dia membawa Tonosuke berjalan-jalan, dan anjingnya itu mengambil usaha sendiri untuk akhirnya menemui dua ekor anak kucing berusia kira-kira tidak sampai sebulan, lalu segera menarik dan membawanya kepada Yumi.

Wajah selalu tersenyumnya tiba-tiba berubah menjadi sayu meraih simpati seperti mengharapkan, alangkah baik sekiranya tuannya itu dapat menyelamatkan anak-anak kucing ini.

@Asahisippo/Twitter

Yumi mendapati kedua-dua anak kucing itu agak lemah dengan salah seekornya tidak sedarkan diri, lalu dia segera membawa anak-anak kucing berkenaan ke doktor haiwan terdekat bersama Tonosuke. 

Semasa proses menyelamatkan itu, Tonosuke kelihatan agak gugup sambil terus berjalan ke sana ke mari mengelilingi anak-anak kucing, seolah-olah sangat risau sama seperti naluri ibu kucing. Dia amat bimbangkan keselamatan anak-anak kucing itu.

@Asahisippo/Twitter

Yumi mendapati Tonosuke amat menyukai dan jatuh cinta dengan anak-anak kucing yang ditemuinya, dan Yumi akhirnya memutuskan untuk membawa pulang kedua-dua kucing ini. Kini Yumi memelihara kedua-duanya bersama Chayo dan Hanna dalam keluarga.

Walaupun Tonosuke adalah anjing Shiba Inu yang pada mulanya tidak suka bergaul, tetapi sejak bersama Yumi, dia sentiasa menunjukkan sifat naluri keibuan yang istimewa.

@Asahisippo/Twitter

Sejak Yumi memelihara dua ekor kucing itu, Tea Yu dan Bannai, mereka seronok keluar bersiar-siar bersama Tonosuke, dan mereka telah menemui lebih banyak anak kucing terbiar di taman, tempat letak kereta, dan sudut rumah di taman perumahan.

Yumi akhirnya menyelamatkan dan menjaga buat sementara 14 ekor kucing bersama-sama Tonosuke, menyelamatkan kesemuanya dalam masa 4 setengah tahun.

@Asahisippo/Twitter

Memandangkan tiada ruang tambahan di rumahnya, Yumi terpaksa bertindak menukar ruang rumah kepada sebahagiannya untuk kucing.

Sebelum itu, Yumi membawa anak-anak kucing yang ditemuinya tinggal bersama Tonosuke terlebih dahulu untuk Shiba Inu ini menjaganya, dan kemudian baru menghantar anak-anak kucing itu kepada pemilik yang sesuai. 

@Asahisippo/Twitter

Yumi berkata dia tidak tahu bagaimana Tonosuke amat berkebolehan dengan nalurinya mengesan serta menemui kucing terbiar, dan anjing itu sangat baik hati dan mengambil berat menjaga kebajikan kesemua anak-anak kucing yang ditemuinya.

Apabila mereka keluar bersiar-siar, Yumi dapat melihat wajah gembira Tonosuke mahu bermain dengan kucing. 

@Asahisippo/Twitter

Memandangkan kebanyakan kucing tidak menyukai anjing, mereka akan menjadi bengis dan pemarah.

Tonosuke kadangkala tidak faham mengapa kucing suka memperlakukannya dengan dingin, jadi dia akan mula menunjukkan ekspresi wajah bersedih.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI