25.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPesawat ringan terhempas di Ipoh, identiti mangsa maut dan cedera sudah dikenal...

Pesawat ringan terhempas di Ipoh, identiti mangsa maut dan cedera sudah dikenal pasti

Identiti dua mangsa, masing-masing maut dan cedera dalam kejadian pesawat ringan terhempas di Jalan Dr Nazrin Shah berhampiran Medan Gopeng, di Ipoh, Perak pada 1 Ogos sudah dikenal pasti.

Mangsa yang maut dikenali sebagai Fajim Juffa Mustafa Kamal, 52 tahun yang merupakan juruterbang, manakala yang cedera adalah pembantu juruterbang, Muhammad Din Fikri Zainal Abidin, 62 tahun.

Kedua-dua mereka yang masing-masing berasal dari Selangor dan Kuala Lumpur merupakan jurulatih penerbangan sebuah akademi penerbangan yang beroperasi berhampiran kawasan berkenaan.

Facebook

Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid, berkata kedua-dua mangsa berjaya dibawa keluar daripada bangkai pesawat pesawat jenis Piper PA 28 oleh pasukan bomba yang tiba tidak lama selepas kejadian.

“Mangsa yang selamat telah dibawa keluar daripada bangkai pesawat oleh pasukan penyelamat kira-kira pada jam 9.25 malam.

“Sementara mangsa yang maut, dibawa keluar sekitar jam 9.35 malam. Kedua-dua mangsa telah dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) untuk tindakan lanjut,” katanya ketika ditemui pemberita di lokasi kejadian.

Facebook

Ketika mengulas lebih lanjut, beliau berkata punca kejadian masih dalam siasatan.

Sebelum ini, jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Perak dilaporkan berkata, sepasukan anggota dikerah ke tempat kejadian bagi kerja-kerja menyelamat selepas menerima panggilan kecemasan pada jam 8.10 malam.

Katanya, setibanya di tempat kejadian didapati terdapat sebuah kapal terbang bersaiz kecil telah terhempas dan kerja menyelamat segera dilakukan.

Sementara itu, seorang saksi melaporkan melihat pesawat itu melanggar tiang lampu berhampiran pintu air sebelum terhempas.

Facebook

Seorang saksi berusia 41 tahun, yang tidak mahu namanya didedahkan, memberitahu New Straits Times semasa kejadian, dia baru meninggalkan stesen minyak berhampiran apabila melihat pesawat terbang terlalu rendah dan terdengar dentuman kuat yang datang dari pesawat berkenaan seolah-olah ia kehabisan minyak.

“Saya segera membuat pusingan U dan mengikut pesawat kerana saya tahu ia akan terhempas. Beberapa saat kemudian, saya melihat pesawat itu melanggar tiang lampu dan salah satu sayapnya terputus sebelum ia berpusing dan merempuh pintu air,” kata saksi itu. 

Dia segera menghubungi 999 dan memaklumkan pihak berkuasa.

Sementara itu, ibu saudara Allahyarham Fajim memberitahu anak saudaranya pernah terlibat dalam nahas kapal terbang pada tahun 2004.

Facebook

Ibu saudara Fajim yang enggan namanya dikenali memberitahu New Straits Times di Unit Forensik HRPB, dia terselamat dari pesawat pejuang MiG-29 yang terhempas akibat masalah enjin di ladang Ketengah Perwira di Kemaman, Terengganu.

Bagaimanapun, kejadian itu tidak menghalangnya untuk terbang kerana minatnya yang mendalam dalam bidang penerbangan.

“Ayah Fajim turut terkorban dalam nahas Nuri di Sungai Lunda, Sarawak pada 8 Disember 1989,” maklumnya.

Keluarganya sentiasa bimbang akan keselamatannya apabila dia terbang, tetapi mereka percaya dia lebih mengenali dirinya, tambah ibu saudara Allahyarham.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI