25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaGlobalAsteroid sebesar bangunan Chrysler New York berkelajuan 13,100 batu sejam melintasi bumi

Asteroid sebesar bangunan Chrysler New York berkelajuan 13,100 batu sejam melintasi bumi

Asteroid yang mungkin sebesar bangunan Chrysler New York City melepasi bumi dengan selamat pada 30 Julai lalu.

Batu angkasa lepas itu yang dikenali sebagai 2013 CU83, diramalkan menghampiri planet bumi dengan selamat, menurut kiraan dari pangkalan data NASA Center for Near Earth Studies. Asteroid itu berada dalam jarak kira-kira 4.3 juta batu dari bumi pada Sabtu, 30 Julai.

4.3 juta batu adalah bersamaan dengan 18 kali jarak purata antara bumi dan bulan. Walaupun ini mungkin terdengar seperti jarak yang jauh, pada skala sistem suria, ahli astronomi menganggapnya sebagai jarak lintasan yang dekat. Tetapi trajektori objek ini diketahui umum dan tiada kemungkinan CU83 2013 akan bertembung dengan planet bumi kali ini.

Pixabay

Asteroid ialah objek berbatu yang mengorbit matahari, sama seperti planet, walaupun ia jauh lebih kecil.

Batuan angkasa lepas ini berbeza dari segi saiz secara dramatik. Asteroid terbesar yang diketahui adalah Vesta, yang berukuran sekitar 329 batu (530 kilometer). Tetapi kebanyakan asteroid jauh lebih kecil, dengan beberapanya berukuran kurang daripada 33 kaki.

Sehingga kini, lebih daripada 1.1 juta asteroid telah dikenal pasti dan kebanyakannya boleh ditemui di tali pinggang asteroid utama yang terletak di antara orbit Marikh dan Musytari, menurut NASA.

Twitter

CU83 2013 akan bergerak hampir melintasi bumi pada kelajuan kira-kira 13,100 batu sejam (21,000 km/j), iaitu enam kali lebih pantas daripada peluru senapang, atau tujuh belas kali lebih pantas daripada kelajuan bunyi, kiraan CNEOS menunjukkan.

Saiz asteroid dianggarkan berada di antara 459 kaki dan 1,050 kaki berdasarkan magnitud yang diperhatikan di langit. Saiz 2013 CU83 adalah kira-kira setinggi Bangunan Chrysler di New York City.

“Mengukur saiz objek jauh di angkasa adalah sukar,” Greg Brown, seorang ahli astronomi di Royal Observatory Greenwich di United Kingdom berkata. “Oleh kerana selalunya kita tidak dapat melihat secara fizikal betapa besar saiznya, ia sering muncul sebagai titik yang tidak dapat diselesaikan dalam teleskop – ahli astronomi sering dibiarkan untuk mengetahui betapa besar asteroid melalui kecerahannya.”

Pixabay

“Semakin besar ia, lebih banyak cahaya ia akan dipantulkan dan dengan itu kelihatan lebih terang. Walau bagaimanapun, ini memerlukan andaian tentang sejauh mana bahan itu dibuat daripada bahan reflektif, yang boleh berbeza-beza. Tambah beberapa komplikasi lain dan saiz sebenar objek boleh menjadi sangat berbeza berbanding kiraan yang dibuat,” jelas Brown.

2013 CU83 ialah salah satu daripada lebih 29,000 objek berhampiran bumi, atau NEO, yang telah ditemui saintis setakat ini, yang mana sebahagian besar daripadanya adalah asteroid. 

Istilah ini digunakan bagi merujuk kepada mana-mana objek atau badan astronomi yang melalui sekitar 30 juta batu dari orbit planet bumi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI