30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaBerita UtamaTak hirau biarpun panas dan berkaki ayam, lelaki warga emas meluru dan...

Tak hirau biarpun panas dan berkaki ayam, lelaki warga emas meluru dan memapah anak yang pitam ketika berkawad

Aksi seorang lelaki warga emas meluru dan memapah seorang anggota penguat kuasa yang rebah ketika berkawad mencuri perhatian orang ramai apabila gambar dan video kejadian tular di media sosial baru-baru ini. Acara perbarisan itu adalah bersempena Hari Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) yang diadakan di Maktab Penjara Kajang.

Pada mulanya, anggota penguat kuasa yang bernama Nik Mohamad Adhar Nik Ismadi itu sedang berdiri tegak dalam perbarisan. Tiba-tiba dia terhuyung-hayang sebelum rebah dan terbaring di atas padang kawad. Tidak lama kemudian, seorang lelaki warga emas dilihat meluru ke padang kawad untuk mendapatkan anggota penguat kuasa yang telah terbaring itu. Biarpun cuaca panas terik, lelaki separuh abad tersebut nekad berlari dari khemah tetamu malah tidak mengendahkan seliparnya yang tertanggal ketika berlari. Difahamkan, lelaki warga emas itu adalah bapa saudara kepada anggota penguat kuasa terbabit.

Sebaik sahaja mendapatkan anak saudaranya itu, dia terus memapah dan cuba membangunkan semula anggota penguat kuasa tersebut. Biarpun masih berkaki ayam, bapa saudara Nik Mohamad Adhar yang bernama Abdul Aziz Ya’acob itu bertindak memeluknya agar dia dapat berdiri tegak semula untuk meneruskan acara perbarisan yang masih belum tamat. Anggota tersebut dapat berdiri semula dengan sokongan bapa saudaranya yang menjadi ‘benteng’ di belakangnya.

Tindakan spontan bapa saudara berkenaan bukan sahaja membuatkan para hadirin mengalirkan air mata malah netizen yang menonton video tersebut juga turut sama mengalirkan air mata kerana berasa tersentuh dengan kejadian yang mempamerkan kasih sayang yang tidak bersyarat biarpun hanya sekadar hubungan anak dan bapa saudara. Difahamkan, sejak kematian kedua ibu bapa, Nik Mohamad Adhar telah dipelihara seperti anak sendiri oleh bapa saudaranya itu.

Turut sebak menyaksikan kejadian yang belaku di depan mata itu ialah Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi yang merupakan antara tetamu kehormat yang hadir dalam majlis berkenaan.

Menurut beliau melalui satu hantaran di Facebook, pada mulanya, beliau bersama yang lain menyangkakan Abdul Aziz akan memapah Nik Mohamad Adhar keluar daripada barisan, namun sangkaan tersebut meleset apabila Abdul Aziz bertindak menjadi ‘benteng’ di belakang anggota penguat kuasa tersebut. Menurut beliau, apa yang berlaku itu benar-benar menunjukkan kasih seorang lelaki bergelar ‘ayah’ yang sanggup berkorban jiwa biarpun dirinya terseksa (dek cuaca panas dan berkaki ayam) asalkan ‘anaknya’ itu bahagia.

Dalam pada itu, Ketua Pemuda Umno, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki tidak menyangka gambar yang tular itu merupakan anak angkatnya sendiri yang bertugas sebagai penguat kuasa KPDNHEP di Tawau, Sabah. Melalui satu hantaran di Facebook, Asyraf memaklumkan dia telah pun menghubungi Nik Mohamad Adhar dan mendapati anak angkatnya itu demam ketika berkawad sempena majlis tersebut. Asyraf turut memanjatkan doa agar anak angkatnya itu sembuh seperti sediakala.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI