32.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 6, 2023
UtamaGlobalUK catat rekod suhu tertinggi, hampir seluruh Eropah dilanda gelombang panas melampau

UK catat rekod suhu tertinggi, hampir seluruh Eropah dilanda gelombang panas melampau

United Kingdom mencatat sejarah meteorologi pada 19 Julai apabila suhu di beberapa wilayah negara itu mencecah 40 darjah Celsius buat pertama kali, ketika hari kedua berturut-turut mencatatkan rekod gelombang panas melampau yang mencengkam dan melumpuhkan Eropah.

Berpuluh kebakaran besar di Perancis, Sepanyol, Portugal dan juga beberapa kawasan di London dilaporkan akibat cuaca panas dan kering, menyebabkan perkhidmatan kecemasan berada dalam keadaan tegang serta membawa kesengsaraan kepada penduduk di kawasan yang tidak biasa mengalami situasi suhu tinggi melampau ketika musim panas.

Gambar New York Times

New York Times melaporkan, Surrey merekodkan bacaan suhu 39.1 darjah Celsius, paras tertinggi pernah direkodkan di United Kingdom pada 19 Julai.

Rekod itu kemudian dipecahkan kira-kira dua jam kemudian, apabila Pejabat Meteorologi UK mencatatkan suhu di Lapangan Terbang Heathrow London mencecah 40.2 darjah Celsius, dengan laporan mengatakan landasan lapangan terbang mencair ekoran suhu yang tinggi mengakibatkan beberapa penerbangan terpaksa ditunda. 

Facebook

Ia adalah pertama kali suhu di United Kingdom melebihi 40 darjah Celsius.

Menjelang petang, Coningsby yang terletak di timur UK mencatatkan suhu 40.3 darjah Celsius. Sekurang-kurangnya 34 kawasan mencatatkan suhu melebihi rekod negara sebelum ini iaitu 38.7 darjah dan amaran berstatus ‘merah’ telah dikeluarkan, kata Pejabat Meteorologi.

Facebook

“Haba luar biasa dijangka akan menjejaskan sebahagian besar pada awal minggu dengan suhu berkemungkinan tinggi iaitu dalam 30 darjah Celsius di sesetengah tempat dan mungkin akan mencecah sehingga 43 darjah Celsius.

“Amaran ‘merah’ akan berterusan sehingga Selasa untuk bahagian tengah, utara dan tenggara. Suhu luar biasa mungkin akan memecahkan rekod pada awal minggu depan,” kata Ketua Pejabat Meteorologi United Kingdom, Paul Gundersen.

Gambar Daily Mail

Kerajaan UK menggesa orang awam untuk terus bekerja dari rumah tetapi sekolah terus dibuka, namun kebanyakan sekolah mengarahkan para pelajar mereka pulang.

Network Rail, yang mengendalikan sistem rel negara, mengeluarkan amaran “jangan mengembara” untuk kereta api yang melalui kawasan meliputi amaran ‘merah’ yang dikeluarkan oleh Pejabat Meteorologi. Amaran itu meliputi sebahagian besar negara, dari London Utara sehingga ke Manchester dan York. 

Beberapa syarikat kereta api mengumumkan mereka merancang untuk membatalkan semua perkhidmatan yang menuju ke utara dari ibu negara.

Gambar Daily Mail

Perkhidmatan kereta api terjejas terutamanya oleh haba yang tinggi kerana infrastruktur, iaitu rel dan wayar atas, tidak dibina untuk menghadapi suhu yang sangat panas. 

Kereta api yang masih berjalan tertakluk pada sekatan kelajuan. London Underground, yang kebanyakannya tidak mempunyai penghawa dingin, juga telah menggantung beberapa perkhidmatannya.

Namun ramalan kaji cuaca menyatakan suhu akan menurun kepada 20 darjah Celsius menjelang 20 Julai.

Gambar Daily Mail

Penyelidik Suruhanjaya Eropah berkata hampir 56 peratus wilayah Eropah terdedah kepada amaran kemarau peringkat tertinggi.

Di Perancis dan Sepanyol, anggota bomba bertungkus lumus memadamkan kebakaran hutan besar-besaran yang memusnahkan hutan dan tanaman di kawasan yang luas menyebabkan pemindahan ribuan penduduk.

Pada 19 Julai, lebih 2,000 anggota bomba bergelut memadamkan kebakaran di barat daya Perancis yang telah memaksa 37,000 orang meninggalkan rumah mereka.

Gambar Daily Mail

Kebakaran yang berlaku di Perancis, Greece, Portugal dan Sepanyol akibat gelombang cuaca panas melampau telah menyebabkan ribuan hektar tanaman musnah, sekali gus mengaitkan kebimbangan mengenai krisis makanan global.

Cuaca panas di Eropah sehingga catatan tertinggi 47 darjah Celsius yang direkodkan di Portugal pada 14 Julai lalu, sehingga kini telah mengakibatkan lebih 1,000 kematian yang kebanyakannya melibatkan strok haba dan serangan jantung.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI