29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaBerita UtamaLori rempuh 11 kenderaan di Tambak Johor

Lori rempuh 11 kenderaan di Tambak Johor

Satu kemalangan membabitkan 12 kenderaan dilaporkan di Tambak Johor menghala ke Singapura, pada jam 9.25 pagi 7 Julai.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Raub Selamat berkata, kemalangan membabitkan enam kenderaan tempatan dan asing.

Beliau berkata, kemalangan berpunca daripada kerosakan mekanikal lori yang membawa muatan habuk kayu menghala ke Singapura.

Wee Ka Siong / Facebook

“Kemalangan yang berlaku membabitkan 12 kenderaan iaitu sebuah lori, sebuah bas dan sebuah van serta sembilan buah kereta.

“Tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan dan kemalangan hanya membabitkan kerosakan pada kenderaan yang terbabit,” katanya.

Menurut Raub, pemandu lori berusia 34 tahun sudah ditahan polis bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Wee Ka Siong / Facebook

Video tular di Facebook dan Twitter menunjukkan insiden sebuah lori gagal berhenti dan merempuh banyak kenderaan di Johor Bahru-Woodlands itu telah menarik perhatian Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong.

Menerusi satu perkongsian di Facebook beliau menyatakan telah mengambil maklum berhubung kejadian itu dan agensi di bawah Kementerian Pengangkutan (MOT) akan segera membuat siasatan.

Facebook

“Saya amat memandang serius kes-kes seperti ini dan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak. Mana-mana pihak yang didapati bersalah akan dikenakan hukuman tegas kerana ia membabitkan keselamatan dan nyawa pengguna jalan raya.”

“Agensi di bawah MOT, JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) akan segera menjalankan siasatan Tataamalan Industri Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Bagi Aktiviti Pengangkutan Jalan 2010 (ICOP) berhubung insiden ini.

Facebook

“Sementara pihak PDRM akan membuat ujian saringan air kencing terhadap pemandu lori tersebut.

Tindakan tegas akan dikenakan kepada pemandu lori atau syarikat terbabit jika didapati gagal mematuhi peraturan yang ditetapkan, setelah JPJ melengkapkan audit ICOP.

“Ini termasuk seperti menggantung lesen PSV (lesen kenderaan perkhidmatan awam) pemandu lori, menggantung permit syarikat atau lain-lain hukuman yang termaktub dalam Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333),” katanya.

Facebook

Jelas beliau, Institut Kajian Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) pula akan menyiasat dari aspek teknikal untuk mencari punca kemalangan tersebut.

Beliau turut meminta kerjasama dan bantuan orang ramai yang berada di lokasi kejadian semasa kemalangan itu berlaku agar menyerahkan bukti-bukti seperti rakaman video (jika ada) untuk membantu siasatan.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI