31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaBerita UtamaAmaran cacar monyet dipertingkat, minta semua pengembara berhati-hati

Amaran cacar monyet dipertingkat, minta semua pengembara berhati-hati

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) telah menyemak semula nasihat perjalanannya mengenai wabak terkini iaitu cacar monyet diseluruh dunia dari Tahap 1 kepada Tahap 2.

Menurut maklumat terkini yang disiarkan ke laman sesawang agensi itu, “Kes cacar monyet telah dilaporkan di Eropah, Amerika Utara dan Australia,” sambil menambah bahawa kes yang dilaporkan itu melibatkan lelaki homoseksual. “Sesetengah kes juga dilaporkan melibatkan orang yang tinggal dalam rumah yang sama dengan orang yang dijangkiti.”

Tambah agensi lagi, tiada seorang pun daripada mereka melaporkan bahawa baru-baru ini mereka berada di negara-negara Afrika Tengah atau Barat, di mana cacar monyet biasanya berlaku termasuklah negara-negara lain seperti Republik Demokratik Congo dan Nigeria.

Pengembara harus mengelak daripada berhubung rapat dengan orang yang sakit, yang mempunyai lesi kulit. Mereka juga dinasihatkan agar tidak bersentuhan dengan haiwan liar yang mati atau hidup seperti mamalia kecil, tikus dan primat (rujukan PRPM: kumpulan mamalia termasuklah monyet, orang hutan dan manusia). CDC juga mengatakan orang ramai tidak seharusnya menyediakan atau makan daging haiwan liar di Afrika.

Tambah CDC lagi, setiap orang tidak digalakkan berkongsi barang yang digunakan oleh orang sakit seperti pakaian, peralatan tempat tidur atau bahan yang digunakan dalam tetapan penjagaan kesihatan. Mereka juga tidak disyorkan bersentuhan dengan haiwan yang dijangkiti.

Meskipun agensi membuat kesimpulan bahawa risiko terhadap populasi umum masih rendah, namun orang ramai harus mendapatkan rawatan perubatan segera jika mereka mengalami ruam dan lesi kulit yang baharu dan tidak dapat dijelaskan sama ada menghadapi demam atau tidak dan badan menggigil.

Pegawai bersama Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengatakan bahawa terdapat lebih daripada 200 kes cacar monyet di seluruh dunia, walaupun pada 27 Mei Sylvie Briand, ketua kesiapsiagaan dan pencegahan wabah dan pandemik WHO mengatakan bahawa mereka tidak tahu apa yang berlaku sekarang ditahap serius atau masih terdapat banyak lagi kes yang tidak dapat dikesan dalam komuniti. Katanya lagi, kejadian ini masih baharu lagi dan mungkin akan ada banyak kes pada masa akan datang.

“Ini bukanlah penyakit yang orang awam perlu bimbangkan. Ini bukan COVID atau penyakit lain yang merebak dengan pantas.”

Cacar monyet, seperti cacar biasanya hanya dilihat di negara-negara Afrika Barat dan Tengah. Gejala awal termasuk nodus limfa bengkak, ruam seperti cacar air, dan demam. Pegawai Amerika Syarikat telah berkata bahawa vaksin cacar boleh dikesan dalam mencegah penyebaran dan penularan virus itu.

Luka-luka seperti cacar bermula sebagai bintik-bintik gelap pada kulit sebelum berubah menjadi benjolan yang dipenuhi dengan cecair. Cacar tersebut akhirnya akan menjadi kudis dan gugur, mungkin akan meninggalkan parut atau perubahan warna kulit kepada mereka yang dijangkitinya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI