29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaKisah BenarPengamal Falun Gong dari Vietnam seperti dilahirkan semula selepas menderita penyakit jantung...

Pengamal Falun Gong dari Vietnam seperti dilahirkan semula selepas menderita penyakit jantung teruk

Vu Thi Tuyet mengalami masalah kardiovaskular yang serius yang mengancam nyawanya dan dua kali terlepas malapetaka “kematian klinikal”. Hari ini, beliau masih kerap ke hospital, bukan lagi bagi mendapatkan rawatan perubatan, tetapi untuk membawa kitab kesihatan fizikal dan mental kepada pesakit lain. Berkat usahanya, ramai pesakit sepertinya dapat menghilangkan kesakitan berhadapan penyakit itu.

Vu Thi Tuyet hampir menemui ajal; tiga pembedahan besar meninggalkannya dengan parut fizikal dan mental yang kekal. Bersama The Epoch Times, beliau ingin menghantar mesej kepada pembaca: “Buka hati dan anda akan melihat keajaiban.”

Berikut ialah pengalaman peribadi Vu Thi Tuyet.

Selepas mengamalkan Falun Gong, Vu Thi Tuyet mampu melakukan kerja yang tidak mampu dilakukan semasa menghidap penyakit jantung teruk. (Gambar oleh Vu Thi Tuyet)

Dua kematian klinikal, kebangkitan semula yang menakjubkan

Saya dilahirkan pada tahun 1959 di Hung An, wilayah utara yang berdekatan dengan ibu kota Vietnam, merupakan anak perempuan sulung keluarga; ayah seorang tentera dan ibu bekerja sebagai petani. Pada masa perang, berat badan saya lebih kurang 1.08 kilogram apabila saya dilahirkan. Saya dikira “mati secara klinikal” beberapa bulan selepas kelahiran. Ibu saya membalut saya dengan tilam kecil dan hendak menanam saya di ladang apabila mendengar tangisan saya. Selepas berjaya melepaskan diri dari ambang maut, saya membesar dan mempunyai lima orang adik-beradik.

Apabila saya berumur 15 tahun, lutut saya tiba-tiba membengkak dan sangat sakit untuk berjalan sehingga saya terpaksa berhenti sekolah. Beberapa ketika kemudian, ayah saya membawa saya berjumpa doktor dan mendapati saya mengalami arthritis yang teruk dan serangan jantung.

Kerana masalah jantung, saya sangat letih dan sering sukar bernafas, jadi saya terpaksa membuka mulut untuk bernafas setiap kali saya bersenam atau melakukan kerja berat. Sebagai anak sulung dalam keluarga besar, saya berasa sedih kerana ibu bapa saya terpaksa bekerja keras, jadi, walaupun keletihan, saya cuba berkongsi melakukan kerja rumah.

Kadang-kadang saya sangat letih sehingga saya tidak dapat menahan air mata rahsia daripada terus mengalir; Saya menjadi sangat lemah kerana saya tidak dapat bernafas dengan baik. Akhirnya, ibu bapa saya membawa saya ke Hospital Bai Mai di Hanoi untuk pemeriksaan fizikal. Mereka mengatakan saya mengalami regurgitasi mitral dan simptom kegagalan jantung, dan mereka akan memindahkan saya ke Hospital Viet Duc untuk pembedahan.

Ini berlaku pada tahun 1975, dan saya menunggu selama lebih daripada setengah bulan di atas katil Hospital Viet Duc. Saya baru berusia 15 tahun ketika berada di meja pembedahan. Ia adalah kali pertama dalam hidup saya menjalani pembedahan jantung, dan ia adalah “pembedahan terbuka” dengan hirisan terbuka.

Selepas jahitan dibuang tujuh hari selepas pembedahan, saya kembali ke Hospital Bai Mai untuk rawatan lanjut. Saya mengalami jangkitan dalam darah dan hospital memberitahu tidak dapat menyelamatkan saya dan menghantar saya pulang. Ayah saya menelefon saudara-mara di kampung halaman dan meminta mereka bersedia dan membantu menyiapkan pengebumian.

Keajaiban berlaku lagi, saya kemudian sedar daripada koma, kembali ke hospital dengan diisytiharkan stabil, dan selepas itu pulang ke rumah. Jiran-jiran semuanya terkejut dan gembira kerana saya telah terlepas daripada malapetaka itu.

Mempertaruhkan nyawa untuk mendirikan rumahtangga

Menghindari hidup dan mati tidak bermakna menyingkirkan penyakit. Jantung saya berhenti setiap 20 degupan dan saya berfikir tentang mati. Kadang-kadang saya hanya mahu jantung saya berhenti sepenuhnya supaya saya tidak perlu menahan kesakitan ini lagi.

Dua tahun kemudian, bapa saudara saya mendapatkan saya pekerjaan, sebagai tukang masak di kilang Z113 di bawah Kementerian Pertahanan di bandar Tai Nguyen. Kerana ia adalah dapur tentera, saya tercungap-cungap setiap kali berdiri dan mengacau periuk nasi yang besar; kemudian saya mengalihkan periuk sup dan pinggan nasi—semuanya sangat besar dan berat sehingga saya terpaksa bekerja keras dan tidak berani memberitahu sesiapa kerana takut kehilangan pekerjaan. 

Selepas bekerja di kafetaria seketika, saya dinaikkan pangkat sebagai pengurus dapur dan rumah tetamu.

Disebabkan penyakit jantung yang serius, doktor menasihatkan saya supaya tidak berkahwin. Kehamilan dan melahirkan anak adalah seperti perjudian hidup buat orang yang mempunyai penyakit jantung; sebaliknya, saya boleh mati pada bila-bila masa, dan berkahwin dengan orang lain akan membuat mereka sengsara. Saya berazam untuk kekal bujang sepanjang hayat.

Saya enggan jatuh cinta. Tetapi ada seorang lelaki dalam unit yang sama telah sanggup mengejar saya walaupun saya tegas menolak. Katanya dia sanggup berkhidmat demi saya di sepanjang hayatnya, dan sanggup mengharungi segala kepayahan… Kami akhirnya berkahwin cara begini.

Selepas kami berkahwin, dia tidak benarkan saya melakukan apa-apa, daripada memasak, membasuh, mengemas, membeli-belah, membesarkan anak-anak sehingga mereka besar dan mereka berkeluarga … Suami  mengambil alih kesemuanya dengan sendiri. Dia cuma takut bila saya pergi dengan tiba-tiba.

Walaupun kesihatan saya sentiasa seperti lilin yang berkelip-kelip ditiup angin, jantung sering sakit dan sukar bernafas, saya tidak takut untuk melahirkan anak. Pada tahun 1982 dan 1988, saya melahirkan seorang anak lelaki dan seorang anak perempuan. Saya mempertaruhkan nyawa saya untuk mempunyai keluarga yang lengkap dan bahagia.

Bergelut antara hidup dan mati

Pada tahun 1990, injap jantung saya kembali mengecil dan terpaksa diluaskan. Teknologi pada masa itu sangat maju, dan pembedahan hanya perlu melalui wayar dari pangkal paha ke jantung, dan memutar injap menjadi lebih luas, dan itu sahaja. Saya berasa sangat sakit semasa pembedahan ini.

Tetapi kadar denyutan jantung saya masih tidak teratur, sekejap laju dan sekejap perlahan, dan kadang-kadang berhenti; badan saya sangat letih… Selepas dua atau tiga tahun, saya tidak dapat menahannya lagi, dan saya menerima defibrilasi untuk menstabilkan kadar denyutan jantung saya. Masih belum sembuh, saya rasa seperti sudah mati.

Selepas dua tahun, injap jantung mengecil semula, dan saya terpaksa melakukan pelebaran kedua: dengan mengikat wayar, menariknya semula, ia sangat menyakitkan…

Saya juga mengalami disfungsi vestibular yang teruk akibat penyakit jantung, dan menghabiskan banyak wang setiap kali saya sakit; walaupun begitu, saya bukan sahaja tidak boleh menggerakkan anggota badan, saya tidak boleh bercakap, saya hanya boleh baring di atas katil seperti orang mati, dan membiarkan suami saya menyuap sudu makanan dengan memberi minum susu atau bubur. Saya telah menggunakan cecair IV berulang kali dan tekanan darah saya ialah 180…  

Pada akhir 2003 atau 2004, saya mengalami simptom kegagalan buah pinggang. Semasa pemeriksaan ultrabunyi, doktor terkejut melihat buah pinggang kanan saya dipenuhi air seperti belon yang hendak pecah, terdapat batu besar di buah pinggang kiri saya. Ramai pakar nefrologi terkenal telah memeriksa saya, seperti Dr Tuyen dari Hospital Bach Mai, serta doktor dari 108 Hospital dan Hospital Viet Duc… Memandangkan saya menghidap penyakit jantung yang serius, hampir tiada doktor yang berani merawat saya dengan penyakit buah pinggang.

Saya hanya mempunyai pilihan rawatan ‘lithotripsy’ untuk menyelamatkan nyawa saya, tetapi ia tidak menyembuhkan penyakit ini. Pada tahun 2004, saya mengambil risiko dan pergi ke meja pembedahan buah pinggang di Hospital Yuede. Satu lagi pembedahan terbuka… Batu karang kiri berjaya dikeluarkan, dan buah pinggang kanan musnah sepenuhnya.

Pada tahun 2009 saya bersara dan keluarga saya berpindah semula ke Hanoi. Keadaan saya sangat tidak stabil, tetapi saya tidak patah semangat, dan saya bekerja keras setiap hari untuk bersenam: berjalan kaki, berbasikal… Selagi mana ia sesuai untuk pesakit seperti saya, saya sanggup melakukannya.

Saya juga mengalami hipotiroidisme dan mempunyai leher yang tebal. Saya mengalami sakit perut akibat jangkitan H. pylori, batu karang, kalsifikasi hati, dan pembedahan katarak pada mata saya… Disebabkan oleh spondylosis degeneratif dan taji tumit, saya berjalan dalam kesakitan yang amat sangat sehinggakan saya merendam kaki dalam besen tembaga setiap malam dengan air cuka panas – konon apabila meletak cuka dalam besen tembaga tulen untuk menyembuhkan taji tumit…dan selepas itu saya mengasap kaki dengan asap kaktus…saya mencuba kesemuanya. Selepas itu terkena pula buasir dan perlu dibedah… Dari hujung rambut sampai ke hujung kaki mana sahaja yang tidak sakit. Sejak berumur 15 tahun, saya telah membawa beg dengan banyak ubat yang perlu saya ambil, dan perlu membawanya ke mana sahaja saya pergi, dan saya perlu makan ubat itu pada setiap dua jam.

Pada tahun 2011, jantung saya mula sakit semula dan saya terpaksa menjalani pembedahan menggantikan injap jantung dengan injap biologi. Saya menjalani satu lagi pembedahan terbuka di Hospital Bach Mai. Saya tidak tahu pada masa itu yang injap jantung biologi perlu diganti paling banyak setiap tujuh tahun, dan injap mekanikal mempunyai jangka hayat yang lebih lama.

Pada masa itu, fikiran saya sangat negatif: lebih baik mati, anak-anak sudah besar, suami dan saya telah menyimpan sedikit wang untuk mereka, dan saya boleh pergi dengan aman.

Mungkin kerana saya seorang yang jujur, banyak kali juga saya fikir akan mati, tetapi sudah takdir dan belum tiba ajal maka menyelamatkan saya daripada malapetaka. Saya terus menjalani kehidupan yang separuh nyawa ini, menghitung setiap hari dengan sangkaan baik bersama suami dan anak-anak.

Temui jalan menuju pemulihan

Sehingga suatu hari pada awal musim panas 2017, saya menunggang basikal mengelilingi jalan tempat saya tinggal seperti biasa. Saya melihat sekumpulan orang mempraktikkan sesuatu dengan sangat perlahan. Mereka memberi saya risalah yang memperkenalkan latihan yang mereka amalkan. Saya menerimanya kerana rasa ihsan dan berfikir, “Saya telah pergi ke banyak tempat, saya telah dirawat di banyak tempat, saya telah menghabiskan banyak wang, dan saya tidak pun menjadi lebih baik. Tiada gunanya melakukan gerakan-gerakan ini,” dan kemudian saya melupakannya.

Pada hari lain, saya membawa cucu saya berjalan-jalan, dan bertemu dengan seorang wanita bernama Xue, yang berasal dari Nghe An (wilayah tengah Vietnam), yang membawa cucunya bermain sama seperti saya. Mengetahui keadaan saya, dia berkata, “Anda harus berlatih Falun Gong (juga dikenali sebagai Falun Dafa).” Dia menunjukkan kepada saya laman web untuk mempelajari Falun Gong dan memberitahu saya jika saya ingin belajar, saya boleh pergi ke tapak latihan berdekatan pada waktu pagi. Seseorang akan mengajar saya lima set latihan Falun Dafa.

Saya sangat ingin tahu, kerana dia sendiri adalah bukti pemulihan daripada banyak penyakit: sangat sihat, dengan kulit licin dan berwarna merah jambu. Apabila saya sampai di tapak latihan, saya melihat pelajar lain. Kebaikan hati dan semangat tulen mereka, sangat berbeza daripada orang lain yang saya temui dalam masyarakat, sangat menyentuh hati saya. Mereka semua cuba membantu dan tidak mengharapkan apa-apa balasan. Selepas mendengar cerita mereka, saya sekali lagi merasakan kuasa ajaib Falun Gong. Antaranya, seorang pesakit herniasi cakera lumbar yang dijadualkan menjalani pembedahan di Hospital Viet Duc telah pulih; seorang pelatih lain, yang berpenyakit aritmia, dan insomnia dialaminya hilang, dan tidak lagi bergaduh dengan suaminya…perubahan mereka adalah disebabkan oleh “Sejati, Baik, Sabar”.

Vu Thi Tuyet sedang berlatih set kelima senaman Falun Gong. (Gambar oleh Vu Thi Tuyet)

Saya mahu membaca buku Zhuan Falun dengan segera. Saya ingin melihat apa yang dikatakan di dalamnya, berapa ramai orang yang telah diangkat dan berapa banyak penyakit yang disembuhkan.

Melihat bukti-bukti yang hidup di hadapan saya, membuat saya sangat tersentuh. Mereka berjaya bebas daripada penyakit, sihat dan gembira dengan berlatih Falun Gong.

Dengan cara ini, saya percaya dan mula memasuki ke alam penanaman Falun Dafa.

Ubah diri anda dengan mempelajari Fa

Kali pertama saya membaca Zhuan Falun, saya sangat menyukainya, kerana ia adalah buku yang mengajar anda untuk menjadi orang yang baik; dalam masa sebulan, saya membacanya sebanyak tiga kali.

Saya seorang yang lemah lembut dan dalam keadaan buruk, jadi saya biasanya tidak marah. Namun, dalam menghadapi rintangan hidup, hati saya sentiasa tidak tenteram. Saya marah dengan suami dan anak-anak saya, tentang itu dan ini…tetapi tidak pernah terfikir yang saya boleh membantu mengubah apa-apa.

Selepas membaca Zhuan Falun lebih daripada tiga kali, saya mempunyai sedikit pemahaman tentang makna menjadi orang yang baik. Ini bukan taraf yang sama dengan orang baik dalam masyarakat hari ini. Saya cuba sedaya upaya untuk “melayan orang lain dengan lemah lembut” dan “mendahulukan dia sebelum saya”, dan saya faham apa itu sifat tidak mementingkan diri sendiri dan menjadi pemurah… Saya telah belajar sedikit tentang kultivasi, dan memahami mengapa para pengamal boleh secara beransur-ansur mencapai keterbukaan dan menerima kesan untuk menguatkan tubuh badan.

Selepas saya memahami sedikit kandungan Dafa, badan saya mula berubah. Hati saya menjadi bersih. Saya mengatasi rasa tidak selesa di hati dan tahu bahawa punca penyakit itu mula ditolak.

Saya juga memahami Falun Gong tidak digunakan untuk menyembuhkan penyakit, tetapi untuk memupuk, dan kultivasi mempunyai piawaian pencapaian yang sangat ketat. Sebagai contoh, pengamal perlu melepaskan kemarahan, melepaskan emosi negatif, belajar bertenang dalam menghadapi semua kesulitan, mengetahui terdapat untung rugi dan sebagainya.

Selepas membaca semua buku Falun Gong sebanyak tiga kali, saya mula memahami prinsip Fa yang lebih mendalam. Pada peringkat pertama membaca Fa, saya mendapati ia sangat sukar untuk difahami, dan pemahaman saya sangat kabur. Nasib baik, terdapat ramai pengikut Falun Dafa di sekeliling saya yang bersemangat menyokong dan berkongsi dengan saya, sehingga pemahaman saya mengenai Fa semakin mendalam.

Dulu suara saya sangat lemah, tidak boleh bercakap dengan kuat, dan banyak batuk, tetapi kini kembali normal, saya sudah boleh banyak bercakap dan dengan kuat tanpa sebarang masalah. Penglihatan juga telah pulih, dan kadangkala saya dapat melihat dengan jelas tanpa cermin mata ketika membaca.

Kemudian sistem vestibular juga pulih, penyakit hilang satu persatu, buasir, buah pinggang, hati, batu karang, darah tinggi…semuanya sembuh. Degupan jantung saya kembali normal. Saya tidak mengambil pil atau menerima sebarang rawatan, tetapi hanya melalui lima set latihan yang benar-benar meningkatkan penanaman diri saya dalam Fa dan bersungguh-sungguh mengamalkan Dafa, saya pulih sepenuhnya.

Ingin berjimat

Apabila badan saya sihat, saya amat berterima kasih kepada pengikut Dafa. Falun Gong adalah kaedah amalan Buddha, jadi saya berikrar untuk membawa keajaiban yang  menakjubkan ini kepada mereka yang menderita seperti saya pada masa itu.

Saya menawarkan diri pergi ke hospital untuk membantu pesakit, bagi membantu mereka yang kekurangan wang untuk berjumpa doktor atau mereka yang tidak mampu mempunyai ubat yang betul…Walaupun saya tahu Falun Gong tidak digunakan untuk menyembuhkan penyakit, saya mahu menggunakan kisah hidup saya untuk berterima kasih kepada Dafa dan memberi lebih ramai orang peluang untuk hidup, peluang untuk turun berkongsi. Melihat siapa yang mengangkat tangan untuk menerima maklumat bagi mendapat peluang seperti saya.

Saya mempunyai anak saudara bernama Luat yang tinggal di Tai Nguyen (wilayah utara yang sangat dekat dengan ibu negara Vietnam). Dia baru sahaja menamatkan pengajian di Universiti Seni Bina pada tahun 2018 dan disahkan menghidap tumor otak pada usia yang sangat muda. Apabila dihantar ke Hospital Bach Mai untuk pemeriksaan, dia didapati telah mencapai tahap di mana campur tangan perubatan, pembedahan atau sebarang cara rawatan tidak lagi dapat dilakukan. Pihak hospital tidak menerimanya.

Saya tahu hanya Falun Gong yang boleh menyelamatkannya. Saya pergi ke Tai Nguyen untuk menjemputnya dan mempelawa dia tinggal di rumah saya selama dua setengah bulan untuk belajar Fa dan melakukan latihan bersama saya. Pada masa itu, dia sangat lemah, anggota badannya menggigil dan lemah, berjalan sukar, pertuturannya tidak jelas, tidak dapat mendengar dengan jelas, tidak dapat makan, dan tidak dapat menjaga diri.

Kami menjalankan kultivasi bersama, mencari kekuatan batin, sabar mengharungi segala kesakitan dan cabaran tubuh badan, dan berlatih senaman… Lambat-laun badannya semakin pulih. Hari ini, lebih dua tahun kemudian, dia dapat menunggang motosikal ke tempat kerja, meluahkan perasaan dengan jelas, dan semuanya kembali normal.

Selepas seorang yang sakit tenat dihantar semula ke hospital terkenal, dia pulih sepenuhnya selepas berlatih Falun Gong. Ini sungguh luar biasa!

Vu Thi Tuyet sedang membaca Zhuan Falun, buku utama Falun Gong. (Gambar oleh Vu Thi Tuyet)

Hari saya dilahirkan

27 Februari 2017 adalah hari saya dilahirkan semula, dan saya tidak dapat melupakan hari saya mendapat Dafa. Saya semakin cergas setiap hari, dan saya terasa seperti dalam umur dua puluhan sekarang.

Pada tahun kelima kultivasi, badan saya penuh tenaga, dan tidak letih apabila saya menaiki tangga ke atas, dan saya boleh melakukan semua kerja rumah dan kerja yang tidak dapat saya lakukan sebelum ini. Jika saya tidak mengamalkan Dafa, sejak saya berumur 15 tahun sehingga saya meninggal dunia, saya mungkin tidak akan mengalami hari-hari bahagia yang dialami hari ini.

Sebelum ini, doktor berkata injap jantung biologi saya hanya akan bertahan tujuh tahun, selepas itu ia perlu diganti, dan saya perlu mengambil antikoagulan biasa selepas pembedahan. Setakat ini, saya telah melepasi ambang ini selama hampir lima tahun (bermula 2017) tanpa mengambil sebarang ubat lagi. Bukan sahaja penyakit kardiovaskular, malahan segala jenis penyakit dalam badan saya hilang tanpa dikesan. Ini jauh melebihi kemampuan diagnosis dan rawatan perubatan moden. Alam ghaib sentiasa ada, cuma anda asal sanggup memberi peluang untuk diri sendiri.

Saya bersumpah untuk mencuba yang terbaik demi membantu lebih ramai orang memahami Falun Gong untuk menyatakan rasa terima kasih saya kepada Dafa.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI