25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 6, 2023
UtamaBerita UtamaKereta terbakar bergerak mengundur, pengunjung Genting Highlands berhadapan detik cemas

Kereta terbakar bergerak mengundur, pengunjung Genting Highlands berhadapan detik cemas

BENTONG – Pengguna jalan raya di Genting Highlands digemparkan dengan sebuah kejadian di mana sebuah kereta terbakar dan mengelungsur menuruni jalan berbukit di Kilometer 2.9 Jalan Genting Highlands.

Berdasarkan satu rakaman video berdurasi 0.27 saat yang sempat dirakam orang awam telah menyaksikan sebuah kereta berwarna putih terbakar sebelum mengundur ke belakang dan melanggar sebuah kenderaan lain sebelum terhenti.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Ismail Abdul Ghani berkata, kejadian yang berlaku pada kira-kira pukul 1.44 tengah hari itu menyebabkan kereta jenis Hyundai Elantra berkenaan terbakar 80 peratus.

“Dalam kejadian itu kereta berkenaan yang terbakar mengelungsur ke kilometer 3.0 Jalan Genting dengan api yang marak.

Pasangan suami isteri dan tiga orang anak yang menaiki kereta tersebut walau bagaimanapun selamat dan punca kebakaran masih dalam siasatan.

“Punca kebakaran masih lagi dalam siasatan forensik JBPM,” katanya melalui kenyataan pada Selasa.

Menurut Ismail, dua jentera bersama lima anggota bergegas ke tempat kejadian selepas menerima panggilan kecemasan.

Katanya pihak bomba menggunakan satu aliran salur bantu bagi memadam kebakaran kereta berkenaan.

Video yang merakam detik mendebarkan itu mula tular selepas dimuat naik ke laman sosial TikTok oleh seorang netizen yang dipercayai sedang berada di atas kereta kabel.

Berdasarkan rakaman video itu, beberapa pemilik kenderaan berdepan detik cemas selepas kereta terbakar itu mengelungsur turun sebelum merempuh sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV).

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI