30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaBerita UtamaBahaya bantal anti golek kepada bayi, maut mengintai tatkala penjaga lalai

Bahaya bantal anti golek kepada bayi, maut mengintai tatkala penjaga lalai

Tidak dinafikan ada ibu bapa sendiri mahupun penjaga yang menjaga bayi bersifat terlalu melindungi dengan meletakkan banyak bantal di keliling bayi. Tujuannya adalah untuk mengelakkan bayi daripada jatuh tergolek tetapi mereka sebenarnya tidak tahu dan sedar tindakan tersebut berbahaya untuk bayi lebih-lebih lagi jika menggunakan bantal anti golek.

Public Health Malaysia

Menurut Public Health Malaysia di Facebook, tular video rakaman ‘babycam’ di media sosial berkenaan bayi yang lemas tertekap bantal anti golek. Bayi tersebut cuba meronta, tetapi nafas tidak panjang menyebabkan bayi tersebut sukar untuk menangis. Mujurlah si bapa tergerak hati untuk masuk ke bilik dan dengan pantas mengalihkan bantal tersebut. Jika tidak, pasti nyawa si bayi sudah melayang.

Kenyataan yang pahit untuk ditelan ialah setiap tahun kira-kira 4,000 kematian mengejut dalam kalangan bayi direkodkan berlaku di negara barat. Menurut Institut Kesihatan Kanak-kanak dan Pembangunan Manusia Kebangsaan Eunice Kennedy Shriver (NICHD), kejadian yang melibatkan bayi itu berlaku semasa waktu tidur akibat sesak nafas atau punca yang tidak diketahui. Manakala Malaysia pula dalam satu kajian menunjukkan 2% daripada post mortem kanak-kanak yang dilakukan telah meninggal dunia disebabkan kematian mengejut.

Apakah punca kematian mengejut dalam kalangan bayi? Mari sama-sama kita perhatikan kerana mungkin kita sendiri melakukannya.

 • Tidur mengiring
 • Tidur meniarap
 • Tidur penuh dengan bantal
 • Tidur dalam keadaan tempat tidur tidak rata
 • Tidur bersama ibu bapa
PEXELS

Lantaran kematian mengejut yang berpunca daripada penggunaan bantal, FDA telah memberikan amaran khas kepada ibu bapa agar tidak meletakkan bayi dalam dalam ‘sleep positioners’ atau menggunakan bantal anti golek. Produk bayi ini boleh menimbulkan risiko kecederaan serius kepada bayi termasuk risiko lemas.

Tidak dinafikan bahawa terdapat sesetengah pengeluar telah mengiklankan ‘sleep positioners’ mereka menghalang daripada berlakunya Sindrom Kematian Bayi Mengejut (SIDS), penyakit refluks gastroesophageal (GERD), di mana asid perut kembali ke esofagus atau sindrom kepala rata (plagiocephaly), ubah bentuk yang disebabkan oleh tekanan pada satu bahagian tengkorak.

PEXELS

Ibu bapa atau penjaga perlu tahu bahawa:

 • FDA tidak pernah mengakui dakwaan kononnya ‘sleep positioners’ menghalang atau mengurangkan risiko SIDS.
 • FDA sebelum ini telah menjelaskan beberapa ‘sleep positioners’ bayi berisiko GERD atau sindrom kepala rata.
 • Pada tahun 2010, FDA menyedari bahawa ‘sleep positioners’ bayi dipasarkan dengan dakwaan kalis SIDS. FDA telah memaklumkan pengeluar untuk menghentikan pemasaran produk ini dan meminta mereka menyerahkan maklumat untuk mendapatkan kelulusan daripada FDA.
 • FDA tidak menggalakkan pengguna daripada membeli sebarang produk yang mendakwa dapat mengurangkan risiko SIDS. Produk-produk ini tidak terbukti dapat menghalang daripada SIDS berlaku.
 • Sentiasa merujuk pakar kesihatan sebelum menggunakan sebarang produk baharu untuk bayi anda.

FDA bercadang untuk mengambil tindakan terhadap pengeluar produk yang membuat tuntutan perubatan yang tidak terbukti tentang produk mereka. Apa yang perlu dan boleh anda lakukan daripada bahagian anda ialah, jangan menggunakan ‘sleep positioners’ bayi demi keselamatan bayi anda.

Untuk mengurangkan risiko kematian bayi yang berkaitan dengan tidur, termasuk sesak nafas secara tidak sengaja dan Sindrom Kematian Bayi Mengejut (SIDS), Akademik Pediatrik Amerika mengesyorkan supaya bayi tidur terlentang, diletakkan di atas permukaan yang kukuh dan kosong. Permukaan ini tidak boleh mengandungi objek lembut, mainan, bantal atau peralatan tempat tidur longgar.

PEXELS

Nasihat keselamatan untuk menidurkan bayi menurut FDA ialah:

 • Jangan sesekali menggunakan ‘sleep positioners’ bayi. Menggunakan produk jenis ini untuk memegang bayi di sisi atau belakangnya adalah berbahaya.
 • Jangan sesekali meletakkan bantal, selimut, cadar longgar, gebar selesa atau ‘quilt’ di bawah badan bayi atau dalam katil bayi. Produk-produk ini boleh mendatangkan bahaya. Bayi tidak memerlukan bantal. Pakaian yang mereka pakai itu sudah cukup untuk memanaskan badan mereka, tidak perlu selimut atau lain-lain kain.
 • Sentiasa pastikan katil bayi kosong. Ini bermaksud, anda juga tidak boleh meletakkan mainan atau objek lembut di dalam kawasan katil bayi.
 • Sentiasa letakkan bayi dalam keadaan telentang. Ingat, cara menidurkan bayi secara selamat ialah ABC – Alone on the Back in a bare Crib (bersendirian telentang di dalam katil bayi)

Oleh itu, beringatlah sebelum terkena. Sediakan payung sebelum hujan dan mencegah itu lebih baik daripada merawat. Cara lain untuk memantau keadaan dan memastikan bayi anda selamat ketika tidur ialah dengan memasang kamera litar tertutup. Laburkan sedikit wang anda demi keselamatan bayi anda.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI