26.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaGlobalWill Smith dilarang hadiri Oscar selama 10 tahun selepas insiden tampar Chris...

Will Smith dilarang hadiri Oscar selama 10 tahun selepas insiden tampar Chris Rock

Pelakon terkenal Hollywood, Will Smith dilarang daripada menghadiri sebarang majlis anugerah Oscar selama 10 tahun akan datang, dua minggu selepas pelakon itu mengejutkan seluruh dunia dengan menampar pelawak Chris Rock di atas pentas.

Smith juga dilarang menghadiri sebarang acara lain yang dianjurkan oleh Akademi Seni dan Sains Filem sepanjang sedekad akan datang.

Anggota lembaga Akademi bagaimanapun tidak memutuskan untuk menarik balik anugerah pelakon terbaik yang dimenangi oleh Smith pada bulan lalu menerusi filem “King Richard” atau melarangnya daripada mendapat sebarang pencalonan atau kemenangan Oscar di masa hadapan.

Facebook

Filem terbaharu Smith “Emancipation” mengisahkan seorang lelaki yang berjaya membebaskan diri daripada menjadi seorang hamba dijangka ditayangkan tahun ini.

“Ahli lembaga memutuskan selama tempoh 10 tahun dari 8 April 2022, Smith dilarang menghadiri sebarang acara atau program Akademi, secara bersemuka atau secara maya,” kata Presiden Akademi, David Rubin dan Ketua Eksekutif (CEO) Dawn Hudson dalam satu kenyataan bersama.

Facebook

Dalam satu kenyataan balas, Smith berkata beliau menerima dan menghormati keputusan yang dibuat pihak Akademi.

Larangan itu bermakna Smith tidak akan menyampaikan salah satu anugerah utama di majlis anugerah Oscar tahun depan, yang menjadi tradisi untuk pemenang pelakon terbaik.

Facebook

Minggu lalu, Will Smith meletak jawatan daripada Akademi dan berkata sedia menerima sebarang hukuman yang dijatuhkan ke atasnya.

Sebelum ini, pelakon berkenaan telah mengeluarkan beberapa kenyataan permohonan maaf pada Chris Rock, penerbit Oscar, calon anugerah serta penonton acara tersebut.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI