29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaBerita UtamaYasin 'Mimpi Laila' berdepan hukuman mati atas dua pertuduhan mengedar dan menanam...

Yasin ‘Mimpi Laila’ berdepan hukuman mati atas dua pertuduhan mengedar dan menanam ganja

PETALING JAYA: Penyanyi nasyid yang popular dengan lagu ‘Mimpi Laila’, Yasin Sulaiman atau nama sebenarnya Muhammad Yasin Bin Sulaiman, 47, berdepan hukuman gantung sampai mati selepas didakwa di Mahkamah Majistret Petaling Jaya atas pertuduhan mengedar dadah jenis ganja di kediamannya pada 24 Mac lalu.

Yasin kelihatan tenang ketika pertuduhan dibaca di hadapan Majistret Zhafran Rahim Hamzah yang mendakwanya mengedar dadah jenis ganja anggaran berat 214 gram di sebuah unit kondominium di Kota Damansara pada jam 5.30 petang, 24 Mac lalu.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau gantung sampai mati. Sekiranya tidak dihukum mati, tertuduh hendaklah disebat maksimum 15 sebatan, jika sabit kesalahan.

Namun begitu, tiada pengakuan direkodkan dari tertuduh kerana kes itu dibawah bidang kuasa Mahmakah Tinggi.

Sementara itu, Yasin juga mengaku tidak bersalah bagi satu lagi pertuduhan yang dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Norshila Kamaruddin di Mahkamah Seksyen.

Dia didakwa menanam 17 pokok ganja dalam pasu plastik berisi tanah merah di lokasi, waktu dan tarikh yang sama.

Walau bagaimanapun, mahkamah tidak membenarkan Yasin diikat jamin bagi kedua-dua prosiding itu dan sebutan kes akan diperdengarkan semula pada 18 Mei ini.

Menurut Zain Sulaiman,50, abang kandung kepada penyanyi yang pernah menjuarai Anugerah Juara Lagu (AJL) pada tahun 2001 itu berkata, Yasin menghidap bipolar sejak tahun 2009 dan pernah menjalani rawatan di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM). Dia menerima rawatan terakhir pada dua bulan lalu. Lantaran itu, peguam Yusmadi Yusoff yang mewakili Yasin memohon pertimbangan mahkamah untuk rawatan anak guamnya itu, sebelum mahkamah mengarah perkara itu dibawa ke pengetahuan Jabatan Penjara.

Kata Zain yang turut hadir di Mahkamah Majistret Petaling Jaya itu lagi bahawa anak-anak Yasin yang berusia 17 dan 12 tahun sudah mengetahui keadaan bapa mereka malahan berharap bapa mereka pulang ke pangkuan keluarga.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI