29.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 6, 2023
UtamaGlobalHarga melampau sebiji kubis cecah RM52, pihak berkuasa China pastikan kawalan harga...

Harga melampau sebiji kubis cecah RM52, pihak berkuasa China pastikan kawalan harga berpatutan ketika perintah berkurung Shanghai

Ketika Shanghai diletakkan di bawah perintah berkurung dalam dua peringkat selama sembilan hari untuk menjalani ujian COVID-19, rakyat mengeluh kenaikan harga barang yang begitu tinggi sehingga kepada harga yang tidak masuk akal.

Seorang pengguna Facebook memuat naik satu gambar menunjukkan harga sebiji kubis mencecah 78.10 yuan (RM52) di pasar raya dengan kapsyen, “Bandar ditutup, harga melambung tinggi, kehidupan rakyat hampir tidak tertanggung.”

Berikutan itu, pihak berkuasa telah melakukan pemeriksaan dan mengeluarkan kenyataan bahawa perniagaan yang didapati melakukan penyelewengan penetapan harga akan berdepan denda sehingga 3 juta yuan (RM2 juta) atau lesen perniagaan mereka dibatalkan dalam kes serius.

Facebook

Ini adalah menurut garis panduan yang dikeluarkan yang menyasarkan kenaikan harga sepanjang tempoh perintah berkurung pandemik COVID-19 di Shanghai.

Notis yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Shanghai bagi Peraturan Pasaran itu bertujuan bagi mengawal selia pasaran dan menjamin harga stabil komoditi yang berkaitan dengan kehidupan rakyat seperti sayur-sayuran, susu dan daging serta barangan pencegahan wabak seperti pelitup muka dan pembasmi kuman.

Pemeriksaan telah dipertingkatkan di pasar raya, farmasi, pasar pertanian dan pasar borong berhampiran kawasan penutupan dan platform e-dagang untuk membanteras pelanggaran harga kawalan.

Sehingga 24 Mac, tujuh kes yang melibatkan pelanggaran peraturan penetapan harga telah didedahkan di bandar ini dan sedang dalam siasatan.

Antara kes itu, pengawal selia pasaran sedang menyiasat kedai serbaneka Jepun Takashimaya di Daerah Changning, Shanghai kerana menjual kubis Cina pada harga 77.90 yuan (RM52).

Gambar SHINE

Pihak berkuasa China membahagikan penutupan Shanghai kepada dua bahagian untuk latihan pandemik COVID-19 berikutan jumlah kes terbaru varian Omicron yang semakin meningkat dengan menggunakan Sungai Huangpu yang melalui bandar itu sebagai panduan.

Bahagian timur dari sungai dan sebahagian kawasan barat akan dikenakan perintah berkurung dan ujian COVID-19 antara 28 Mac hingga 1 April. Manakala bahagian-bahagian lain akan menjalani perintah berkurung dan ujian COVID-19 antara 1 hingga 5 April.

Pengangkutan awam yang termasuk khidmat kereta sewa di daerah-daerah tersebut akan digantung semasa perintah berkurung, menurut pemerintah Shanghai.

Kenderaan yang tidak diluluskan tidak akan dibenarkan untuk berada di jalan raya.

Gambar oleh Hector Retamal / AFP

Semua firma dan kilang akan menggantung operasi atau bekerja dari rumah semasa perintah berkurung, kecuali mereka yang terlibat dalam menyediakan khidmat awam atau membekalkan makanan.

“Masyarakat awam digesa untuk menyokong, memahami dan bekerjasama dalam usaha pencegahan dan kawalan epidemik negara ini, dan menyertai ujian asid nukleik dengan baik dan teratur,” kata pemerintah.

Shanghai berdepan lonjakan kes baru COVID-19 selama hampir sebulan dan pada 27 Mac, metropolitan itu mencatatkan jumlah kes harian yang tertinggi sejak penularan pertama di China beransur pulih.

Sebanyak 2,631 kes baru tidak bergejala dilaporkan yang merangkumi hampir 60 peratus daripada jumlah kes baru yang tidak bergejala di China, dengan 47 kes baru yang bergejala.

Gambar oleh RFI

Meskipun jumlah kes di Shanghai agak sederhana berbanding standard dunia sejagat, metropolitan dengan 26 juta penduduk itu sudah dijadikan tempat ujian strategi “sifar COVID” di China yang sedang cuba mengawal varian Omicron yang mudah berjangkit.

Sebelum ini, pihak berkuasa di Shanghai menolak untuk mengadakan perintah berkurung yang meluas bagi mengelak gangguan terhadap ekonomi dan memilih pendekatan yang bersasar dan berfasa, dengan memastikan setiap estet perumahan diuji satu demi satu.

Lebih 14 juta penduduk Shanghai telah menjalani ujian antigen, menurut Suruhanjaya Kesihatan Perbandaran Shanghai pada 27 Mac.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI