30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaBerita UtamaSempadan Malaysia akan dibuka mulai 1 April: PM Ismail Sabri

Sempadan Malaysia akan dibuka mulai 1 April: PM Ismail Sabri

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pada 8 Mac 2022 bahawa sempadan Malaysia akan dibuka semula pada 1 April, susulan fasa peralihan ke endemik.

“Dengan ini, warganegara Malaysia yang mempunyai dokumen perjalanan yang sah boleh keluar masuk negara seperti sebelum pandemik,” katanya dalam sidang media di Parlimen.

Beliau berkata pengembara antarabangsa tidak perlu lagi memohon MyTravelPass, kerana pelaksanaannya akan dimansuhkan.

Twitter

“Kami percaya sektor pelancongan yang terjejas teruk akibat pandemik akan dapat beroperasi dengan sepenuhnya sekali lagi,” katanya.

Ismail Sabri berkata, pelawat atau rakyat Malaysia yang pulang, dan telah menerima vaksin lengkap, tidak perlu menjalani kuarantin semasa ketibaan.

Bagaimanapun, mereka mesti menjalani ujian RT-PCR dua hari sebelum berlepas dan tertakluk kepada ujian RTK-antigen profesional dalam tempoh 24 jam selepas ketibaan.

Twitter

“Menteri Kesihatan akan mengumumkan butiran lanjut esok (9 Mac), dengan prosedur operasi standard (SOP) yang juga akan didedahkan tidak lama lagi,” tambah Ismail Sabri.

Perdana Menteri turut mengumumkan beberapa protokol baharu COVID-19 yang akan berkuat kuasa pada 1 April.

SOP baharu termasuk:

  • Kedai makan dan restoran akan dibenarkan beroperasi selepas 12:00 tengah malam dan tanpa had waktu, bergantung kepada syarat lesen perniagaan masing-masing.
  • Vaksinasi bukan lagi syarat keperluan untuk perjalanan atau kerja merentas negeri.
  • Tiada lagi had kapasiti 50 peratus untuk aktiviti perkumpulan ramai.
  • Tiada lagi syarat penjarakan fizikal untuk acara keagamaan.

Walau bagaimanapun, pemakaian pelitup muka dan pendaftaran masuk di premis dengan MySejahtera masih wajib dipatuhi setiap individu dan MySJTrace diwajibkan di tempat tertutup.

Perdana Menteri Ismail Sabri juga berkata walaupun jumlah kes COVID-19 kekal tinggi, namun kadar kemasukan ke hospital kekal terkawal dan Malaysia mempunyai kadar vaksinasi yang tinggi.

The Star melaporkan 99 peratus daripada kes COVID-19 baru-baru ini adalah ringan atau tanpa gejala.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI