28.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaSuruh pelajar letak 'assignment' lewat dalam tong sampah, pensyarah ini tegur tindakan...

Suruh pelajar letak ‘assignment’ lewat dalam tong sampah, pensyarah ini tegur tindakan pensyarah tersebut

Bukan mudah bergelar pelajar institusi pengajian tinggi. Bunyinya seperti seronok sahaja tetapi di sebalik itu ada tugas berat yang digalas mereka. Bukan hanya perlu ke kelas setiap hari, pelajar juga perlu menyelesaikan tugasan sama ada di dalam atau di luar kelas.

Tidak hanya itu, tidak semua pelajar bertuah untuk mendapatkan akses kewangan yang mudah. Ada pelajar yang perlu melakukan kerja sambilan semata-mata untuk menanggung pengajian. Ada juga yang berhadapan dengan pelbagai tekanan lain yang tidak hanya berpunca daripada kelas.

Setiap pelajar punya masalah tersendiri dan apa pun yang mereka alami pastinya mereka tetap mahu berikan yang terbaik. Namun, tidak semua pensyarah faham dengan keadaan pelajar mereka malah tidak peduli dengan apa pun alasan yang diberikan kerana pada mereka tugasan adalah tugasan yang wajib mereka hantar tepat pada waktunya.

Baru-baru ini seorang pensyarah mendedahkan bahawa dia meminta pelajarnya yang lewat menghantar tugasan mereka untuk meletakkannya ke dalam tong sampah. Catatan tersebut walau bagaimanapun telah dipadam oleh pensyarah berkenaan.

Memberi respons kepada hantaran tersebut, seorang pensyarah kanan dari sebuah institusi pengajian tinggi, Dr Zach, ada memuat naik sebuah video di TikTok miliknya yang meluahkan rasa dan pandangannya terhadap isu tersebut.

“Bagi pihak akademia, saya amat kesal dengan perkara itu. Pada dasarnya, kami tidak berbuat demikian.” ujarnya di dalam video tersebut.

Dalam video TikTok yang disiarkannya empat hari lalu, Dr Zach menjelaskan bahawa daripada membuang tugasan pelajar yang lewat, terdapat alternatif lain yang boleh dilakukan untuk menangani perkara itu.

Dr Zach mencadangkan bahawa sebelum membuat sebarang keputusan, pensyarah boleh cuba menghubungi pelajar melalui panggilan telefon atau e-mel untuk mendapatkan penjelasan lanjut.

“Anda perlu ingat, dalam situasi semasa ini, kita dicabar oleh banyak perkara,” tambahnya.

Dia juga menyatakan ada kemungkinan pelajar itu berasa sedih apabila melihat penyerahannya dibuang ke dalam tong sampah.

Dr Zach juga memberitahu bahawa dia bukanlah menyokong pelajar yang lewat menghantar tugasan mereka tetapi sebagai pensyarah, adalah baik untuk memimpin melalui teladan bagi membentuk generasi akan datang. Dia menganggap tindakan membuang tugasan itu sebagai tidak wajar dan percaya perkara itu boleh dikendalikan dengan cara yang lebih baik.

Dunia hari ini sangat mencabar sehingga memaksa semua orang bertahan dan cuba melakukan yang terbaik termasuk mereka yang masih belajar. Bukan mudah bergelar pelajar pada era Covid-19. Jadi kepada pendidik di luar sana cuba fikir dahulu sebelum mengambil sesuatu tindakan yang bakal memberi kesan kepada masa depan pelajar mereka.

Tiada pelajar yang sengaja menghantar tugasan lewat. Pasti ada sebab yang tidak boleh dielakkan dan alangkah baiknya jika pengajar lebih peka dan memahami keadaan pelajar terlibat.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI