26.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaGlobalIbu bapa fail tuntutan saman selepas anak cuba bunuh diri di sekolah...

Ibu bapa fail tuntutan saman selepas anak cuba bunuh diri di sekolah setelah adakan pertemuan rahsia dengan kaunselor

Seorang kaunselor sekolah di Amerika Syarikat mendorong kepercayaan salah seorang pelajar ‘boleh menjadi lelaki’ sehingga menyebabkan kanak-kanak itu mengalami tekanan perasaan.

Selepas seorang kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun cuba membunuh diri di bangunan sekolah sebanyak dua kali setelah beberapa bulan mengadakan pertemuan rahsia dengan kaunselor sekolah, menyebabkan ibu bapanya memfailkan tuntutan mahkamah.

Pada 5 Januari, Wendel dan Maria Perez menerima panggilan daripada Destiny Washington, yang memperkenalkan dirinya sebagai kaunselor pelajar di Sekolah Rendah Paterson (PES) Fleming Island, Florida, sebahagian daripada Sekolah Daerah Clay County. Washington memberitahu pasangan Perez mereka perlu hadir ke sekolah dengan segera. Washington berkata ia berkenaan anak perempuan mereka, pelajar gred enam, tetapi tidak mendedahkan sebarang maklumat lanjut.

Gambar Sekolah Rendah Paterson (PES) di Clay County, Florida dan gambar kecil ialah kaunselor sekolah Destiny Washington (Gambar oleh Clay County Public Schools)

Apabila pasangan Perez tiba di sekolah, mereka menunggu di lobi selama 20 minit sebelum seseorang datang untuk mengiringi mereka ke bilik di mana Washington, Pengetua PES John O’Brian, Penolong Pengetua Courtney Schumacher, dan seorang pegawai polis Sekolah Daerah Clay County sedang menunggu. Pasangan Perez dijemput duduk. Menurut tuntutan mahkamah persekutuan yang diperolehi The Epoch Times—yang difailkan pada 24 Januari oleh Child and Parental Rights Campaign, Inc. bagi pihak Wendel dan Maria Perez—Washington memberitahu pasangan Perez sebab mereka dipanggil ke sekolah itu adalah kerana anak perempuan mereka “telah cuba membunuh diri dengan cara menggantung diri di tandas sekolah.”

Washington kemudian memaklumkan kepada ibu bapa ini sebab mengapa anak perempuan mereka cuba membunuh diri adalah “kerana isu identiti jantina” dan pada fakta mereka “tidak akan bersetuju dengan perubahan ini” kerana “kepercayaan agama Kristian Katolik mereka.” Semasa keluarga Perez sedang terkejut dan keliru, Washington mengejutkan mereka sekali lagi. Percubaan membunuh diri pada 5 Januari adalah cubaan yang kedua. Anak perempuan mereka pernah cuba menggantung diri sehari sebelumnya. Tanpa menjelaskan bagaimana kanak-kanak itu terselamat daripada percubaan pertama, Washington menegaskan kakitangan sekolah tidak menyedari percubaan pertama berbanding percubaan kedua.

Berdasarkan aduan, anak perempuan Perez mendapatkan bimbingan kaunseling daripada kaunselor kerana dibuli. Kanak-kanak ini menyukai permainan video, yang merupakan sesuatu yang dikatakan oleh rakan sebayanya hanya lelaki yang suka. Seorang rakan “memberitahu yang dia menyangka dirinya transgender,” dan kanak-kanak itu turut menyangka dia juga boleh menjadi transgender kerana “mahu menjadi kuat dan bebas” seperti budak lelaki.” Apabila kanak-kanak itu pergi bercakap dengan Washington, dia melihat “banyak poster, kesusasteraan dan bahan promosi lain yang berkaitan dengan ‘kebanggaan’ LGBTQ di pejabat Washington.” Kanak-kanak itu “berfikir bahan-bahan itu ‘nampak hebat’ dan bertanya kepada Washington jika dia menyokong golongan transgender.” Washington berkata dia menyokongnya, pada ketika itu kanak-kanak itu memberitahu Washington, “Kalau begitu panggil saya ‘M’ dan ‘he’ (lelaki).”

Melalui pertemuan peribadi mingguan dalam beberapa bulan berikutnya, aduan itu mendakwa Washington menyokong kepercayaan yang kanak-kanak itu “boleh menjadi lelaki” dan memanggilnya dengan nama lelaki dan kata ganti nama. Washington berjanji tidak akan memberitahu ibu bapa kanak-kanak itu. Walau bagaimanapun, janji kerahsiaan tidak diberikan kepada rakan sebaya kanak-kanak itu. Washington mula memanggil kanak-kanak itu dengan nama lelaki di hadapan rakan-rakannya tanpa kebenaran. Kanak-kanak itu mula dihina dan dibuli. Mangsa buli itu yang pada mulanya meminta bantuan Washington terus menerima cemuhan yang meningkat. Apabila kanak-kanak itu menjadi lebih keliru dan tertekan, Washington memberitahu anak gadis itu yang dia akan meminta semua guru memanggilnya dengan nama lelaki.

Selepas diberitahu anak perempuan mereka telah cuba menggantung diri sebanyak dua kali di sekolah kerana kepercayaan Kristian Katolik mereka bercanggah dengan identiti barunya dan diberitahu sisi gelap itu telah disembunyikan selama beberapa bulan dan hanya diketahui melalui pertemuan peribadi kerana “isu kerahsiaan,” Polis Sekolah Daerah Clay County kemudian memaklumkan pasangan Perez bahawa anak perempuan mereka telah diletakkan di dalam kereta polis dan akan dibawa ke fasiliti kesihatan mental di bawah Akta Baker, tanpa mengira sama ada ibu bapa bersetuju atau tidak.

Menurut aduan itu, pasangan Perez “tidak diberi pilihan untuk membawa anak perempuan mereka yang trauma ke kemudahan itu atau mengiringi bersamanya untuk memberikan ketenangan. Sebaliknya, anak perempuan mereka yang cuba membunuh diri berusia 12 tahun dibawa menaiki kenderaan polis ke bilik kecemasan, di mana dia ditinggalkan sehingga jam 4 pagi apabila dipindahkan bersendirian, tanpa ketenangan dan/atau sokongan ibu bapanya, ke bilik kecemasan lain dan kemudian dimasukkan ke unit kesihatan tingkah laku di Hospital Kanak-Kanak Wolfson.”

Tangkap skrin aduan yang difailkan pada 24 Januari oleh Child and Parental Rights Campaign, Inc. bagi pihak Wendel dan Maria Perez, ibu bapa kanak-kanak berusia 12 tahun terbabit (Gambar oleh Vernadette Broyles)

Tuntutan Undang-Undang

Penama defendan dalam tuntutan mahkamah ialah David Broskie (secara individu, dan dalam kapasiti rasminya sebagai Superintenden Sekolah Daerah Clay County), John O’Brian (secara individu, dan dalam kapasiti rasminya sebagai Pengetua Sekolah Rendah Paterson), Courtney Schumacher (secara individu, dan dalam kapasiti rasminya sebagai Penolong Pengetua Sekolah Rendah Paterson), dan Destiny Washington (secara individu, dan dalam kapasiti rasminya sebagai kaunselor di Sekolah Rendah Paterson). Dua belas sebab tuntutan digariskan. Permintaan untuk perbicaraan juri.

Empat sebab pertama dalam tuntutan mahkamah adalah berkaitan dengan “Pelanggaran Hak Sivil., 42 U.S.C. § 1983,” seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Amerika Syarikat. 

Pertama, kerana menafikan proses sewajarnya untuk keluarga Perez terhadap hak ibu bapa untuk mengarah pendidikan dan pembesaran anak mereka. 

Kedua ialah pencabulan hak asasi pasangan Perez untuk mengarah dan membuat keputusan perubatan serta kesihatan mental untuk anak mereka. 

Ketiga adalah kerana melanggar hak mereka untuk privasi kekeluargaan dengan “mengakui secara tersirat” bahawa Encik dan Puan Perez “secara tidak munasabah tidak bersetuju” dengan “anggapan nama lelaki anak perempuan mereka kerana kepercayaan agama dan oleh itu tidak boleh dipercayai untuk dimaklumkan atau terlibat dalam membuat keputusan yang berkaitan dengan identitinya.” 

Keempat adalah untuk melanggar hak keluarga Perez dalam melaksanakan secara bebas kepercayaan Kristian Katolik mereka dan untuk menyasarkan “kepercayaan mereka mengenai peraturan yang dicipta, sifat manusia, seksualiti, gender, etika, dan moraliti yang mana membentuk komponen utama kepercayaan agama mereka yang tulus.”

Sebab tuntutan kelima adalah kerana melanggar hak keluarga Perez untuk bebas melaksana dan menikmati kepercayaan agama di bawah Perkara I, § 3 Perlembagaan Florida: “tidak akan ada undang-undang berkenaan dengan penubuhan agama atau melarang atau menghukum pelaksanaannya secara bebas. .”

Sebab keenam ialah pelanggaran hak privasi, yang diberikan dalam Perkara 1, § 23 Perlembagaan Florida. Yang ketujuh adalah kerana melanggar hak mereka untuk proses wajar substantif di bawah Perkara I § ​​9 Perlembagaan Florida, dan yang kelapan adalah kerana melanggar Rang Undang-Undang Hak Ibu Bapa, Statut Florida, Bab 1014, yang ditandatangani menjadi undang-undang oleh Gabenor Florida Ron DeSantis pada 30 Jun 2021.

Sebab kesembilan adalah kerana melanggar Statut Florida §761.03, Akta Pemulihan Kebebasan Beragama. Sebab kesepuluh adalah kerana melanggar hak untuk memilih rawatan perubatan untuk anak mereka seperti yang diberikan oleh Statut Florida § 743.07. Sebab sebelas adalah untuk membawa penderitaan emosi dengan niat disengajakan dan yang kedua belas adalah untuk kecuaian yang membawa kepada penderitaan emosi.

Wendel Perez semasa temu bual Zoom dengan The Epoch Times pada 31 Januari (Gambar oleh Patricia Tolson / The Epoch Times)

Cerita bapa

“Kaunselor ini berkata kami berada di sana kerana anak perempuan kami cuba membunuh diri,” kata Wendel Perez pada hari itu kepada The Epoch Times. “Kaunselor mendakwa ia adalah kerana isu identiti jantinanya, dan mereka tahu kami tidak akan bersetuju kerana kepercayaan agama kami. Kami Kristian Katolik. Apabila saya bertanya mengapa mereka tidak memberitahu kami tentang pertemuan rahsia dengan kaunselor sekolah ini, kami diberitahu oleh pentadbir sekolah bahawa isu kerahsiaan menghalang mereka daripada memberitahu kami mengenainya.”

“Kerahsiaan” adalah alasan yang sama diberikan kepada Januari Littlejohn selepas dia mendapati pegawai sekolah di Leon County, Florida, mengadakan pertemuan peribadi dengan anak perempuannya. Seperti yang dilaporkan oleh The Epoch Times pada 23 Ogos, beberapa pegawai sekolah bertemu dengan anak perempuannya secara rahsia untuk merangka “pelan sokongan pelajar tidak mematuhi jantina transgender,” yang digunakan untuk merekodkan status bukan binari baharu anaknya, “nama pilihan”, dan “kata ganti nama pilihan.” Kanak-kanak berusia 13 tahun itu juga dibenarkan untuk menentukan dia akan “selesa tinggal bersama sama ada mana-mana jantina” dalam perjalanan sekolah semalaman tanpa pengetahuan atau persetujuan ibu bapa. Kakitangan sekolah juga memutuskan ibu bapa tidak akan dimaklumkan tentang apa-apa untuk terlibat dalam “melaksanakan rancangan ini,” dan kakitangan diarahkan untuk tidak “memasukkan kata ganti nama jantina yang spesifik apabila bercakap dengan ibu bapa.”

Ditanya mengenai perbualan anak perempuannya dengan rakan transgender itu dan Washington mengenai idea dia mungkin transgender, Perez percaya idea itu didorong, bukan wujud. “Anak perempuan saya tidak pernah menunjukkan kekeliruan jantina,” tegas Perez. “Dia tidak pernah mempersoalkan jantina biologinya.” Daripada semua yang dilihatnya, termasuk kes Littlejohn, Perez berkata dia yakin terdapat “pergerakan bawah tanah” untuk mendorong ideologi transgender ke atas kanak-kanak melalui sekolah.

“Saya percaya ia diimplan,” kata Perez yang menjelaskan anak perempuannya hanya mahu menjadi kuat dan “dalam fikirannya, cara menjadi kuat mestilah seorang lelaki kerana lelaki adalah kuat.” Anak perempuannya juga mempunyai minat dalam permainan video, yang dia biasa bermain dengan abangnya. Disebabkan ini, kanak-kanak lain membulinya di sekolah, memanggilnya dengan nama menghina.

“Dia adalah perempuan,” Perez menegaskan. Malahan “sebelum kejadian,” aduan itu menyatakan kanak-kanak itu “telah memberitahu ibunya bahawa dia percaya orang yang mengatakan diri mereka transgender mempunyai masalah dengan fikiran mereka kerana ‘jika anda lelaki, anda lelaki dan kalau anda perempuan, anda perempuan’.”

Apabila keluarga Perez bertanya mengapa mereka tidak diberitahu tentang pertemuan rahsia itu sehingga percubaan membunuh diri kali kedua, Schumacher memberitahu mereka, pegawai sekolah “tidak diperlukan” untuk memberitahu ibu bapa tentang pertemuan peribadi mingguan kerana “isu kerahsiaan”. Bagaimanapun, menurut aduan itu, “sama ada dia atau sesiapa yang bergabung dengan sekolah itu tidak memberikan kuasa undang-undang untuk membuktikan pernyataan ini.”

Perez berkata apabila dia dan isterinya tiba di hospital, mereka di bawah tanggapan bahawa anak perempuan mereka akan bersama seseorang. Tetapi ibu bapa ini mendapati anak perempuan mereka bersendirian sepanjang masa. Lebih membimbangkan apabila dia dipindahkan ke unit kesihatan tingkah laku, di mana salah seorang kakitangan hospital memanggil anak perempuan mereka dengan nama budak lelaki yang digunakan oleh Washington. Perez berkata, anak perempuannya segera membetulkan kakitangan itu, dengan mengatakan itu bukan namanya dan memberitahu nama sebenar. 

Apa yang Perez ingin tahu ialah bagaimana kakitangan hospital itu tahu memanggil anak perempuannya dengan nama rekaan pada mulanya. “Siapa yang bertanggungjawab? tanya Perez secara retorik. “Kami tidak dibenarkan pergi bersamanya. Sekolah yang bertanggungjawab. Pihak sekolah memberikan semua maklumat kepada pihak hospital. Pihak sekolah telah berkoordinasi dengan pihak hospital.”

“Dia berada jauh dari kami selama seminggu, dengan akses terhad kepada keluarga,” kata Perez. “Kemudian dia dibebaskan pada 12 Januari, dan telah bersama kami sejak itu.”

Ditanya bagaimana keadaan anak perempuannya sekarang, Perez berkata, “Dia berada dalam keadaan terbaik. Dia seorang anak perempuan yang ceria seperti dahulu. Dan lega dia tidak lagi berada di sekolah itu dan dia tidak mahu kembali. Dia mendapat kerja sekolah daripada gurunya dan melakukan kerjanya dari rumah.”

Perspektif peguam

Vernadette Broyles, presiden, peguam am dan pengasas Child and Parental Rights Campaign Inc., hadir semasa temu bual Zoom dengan Wendel Perez.

“Adalah sangat penting untuk memahami bahawa untuk mengesahkan identiti jantina kanak-kanak yang tidak sesuai dan bercanggah dengan jantina biologinya membabitkan kesihatan mental yang serius dimana kakitangan sekolah tidak cekap atau berkelayakan atau diberi kuasa untuk membuat keputusan,” kata Broyles kepada The Epoch Times. “Betapa pentingnya buat pegawai sekolah untuk segera melibatkan ibu bapa.”

Menurut Broyles, pegawai sekolah “bersembunyi di belakang anak-anak” dalam usaha mereka untuk membawa agenda secara rahsia. “Mereka bersembunyi di belakang anak-anak dan berkata, ‘anak-anak tidak mahu kami memberitahu ibu bapa jadi kami hanya menghormati kerahsiaan mereka.’ Itu bukan undang-undang. Mereka secara bodoh membenarkan anak-anak untuk menentang dan mengecualikan ibu bapa apabila ibu bapa diperlukan lebih daripada sebelumnya. Ini adalah kanak-kanak. Mereka tidak matang. Mereka perlukan bimbingan.”

Ditanya sama ada beliau mempunyai mesej untuk disampaikan, Broyles berkata, “Jika saya boleh berdiri di atas bumbung di suatu tempat dan menjerit apa-apa mesej, saya akan memberitahu ‘pegawai sekolah, berhenti! Anda merosakkan kanak-kanak yang anda dakwa sebagai juara yang berada dalam kesusahan dan mengalami kekeliruan.”

“Kisah ini mengenai seorang kanak-kanak dan keluarganya tetapi sebenarnya ia lebih besar daripada itu. Ini berlaku kepada ramai orang. Organisasi kami mendapat maklum balas daripada ibu bapa di seluruh negara. Kami ditakluki. Kami tidak boleh menangani mereka semua. Pegawai sekolah ini menghantar mesej kepada anak-anak yang mereka perlu dilindungi daripada ibu bapa mereka, bukan ibu bapa perlu melindungi mereka. Itu adalah mesej yang sangat berbahaya dan menakutkan,” kata Broyles.

Untuk melindungi identiti kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun itu, The Epoch Times bertanya sama ada ibu bapa lebih suka bercakap dengan syarat tanpa nama yang didedahkan.

“Kami sudah berada dalam domain awam,” kata Broyles, sambil menambah bahawa Encik dan Puan Perez “tidak mahu menggunakan nama John dan Jane Doe.”

“Mereka adalah orang sebenar. Mereka mahu berpegang pada prinsip ini,” tegas Broyles. “Mereka mengambil pendirian yang berani kerana ini tidak boleh berlaku kepada orang lain. Kita harus bercerita dan tidak bersembunyi dalam beberapa cara. Kami hanya perlu menceritakan kisah ini supaya tiada orang lain akan mengalami perkara ini dan orang ramai menyedari perkara ini sedang berlaku.”

Ditanya sama ada dia mempunyai mesej untuk ibu bapa lain, Perez berkata “hak ibu bapa adalah untuk semua. Mereka adalah untuk saya sebagai seorang Katolik. Mereka adalah baik untuk jiran saya sebagai seorang Muslim. Mereka juga adalah baik untuk golongan liberal. Mereka juga baik untuk konservatif. Mereka baik untuk kulit hitam, untuk kulit putih, untuk semua orang. Hak ibu bapa adalah untuk semua orang, malah pasangan LGBTQ.”

Penafian Sekolah Daerah

The Epoch Times menghubungi Broskie dan O’Brian. Jurucakap Sekolah Daerah Clay County menjawab bagi pihak mereka.

“Sekolah Daerah Clay County belum diserahkan sebarang proses undang-undang dan tidak boleh mengulas mengenai kandungan mana-mana aduan dan rayuan yang difailkan dengan mahkamah,” jawab Terri Dennis, ketua kakitangan Sekolah Daerah Clay County. “Sekolah Daerah melakukan siasatan menyeluruh dan lengkap terhadap perkara ini di mana ia telah dibentangkan kepada kami dan kami telah menentukan dakwaan yang dibuat oleh pertubuhan luar dari negeri ini adalah palsu sama sekali, rekaan, dan nampaknya bertujuan semata-mata untuk menghasut orang awam. Semua pekerja daerah sentiasa berusaha untuk memastikan kepentingan terbaik semua pelajar dilayani. Daerah tidak akan memberi sebarang ulasan lanjut mengenai perkara ini.”

Vernedette Broyles, peguam , presiden dan pengasas Child and Parental Rights Campaign, Inc. (Gambar oleh Vernadette Broyles)

Bantahan peguam

“Pegawai Sekolah Daerah Clay County mendakwa mereka melakukan ‘penyiasatan menyeluruh’ terhadap dakwaan Perez,” kata Broyles. “Walau bagaimanapun, daerah itu tidak mengikut polisi terbitannya sendiri berkenaan dakwaan diskriminasi, yang memperuntukkan semua “orang yang terlibat hendaklah disoal siasat.” Tiada seorang pun dalam keluarga Perez telah disoal siasat mengenai dakwaan mereka, jadi apa jua siasatan yang dilakukan, ia tidak dilakukan mengikut prosedur yang diperlukan daerah. Lebih-lebih lagi, dakwaan ini tidak dibuat oleh “organisasi luar negeri”—ia dibuat oleh dua ibu bapa dari Florida, salah seorang daripadanya adalah pengamal undang-undang, yang mengetahui hak mereka di bawah undang-undang Florida dan, ya, mereka berharap dapat menggalakkan ibu bapa Florida yang lain untuk mempertahankan mereka juga.”

Respon Gabenor

“Gabenor DeSantis telah memimpin jalan untuk mempertahankan hak ibu bapa,” kata setiausaha akhbar Gabenor Florida Ron Desantis Christina Pushaw kepada The Epoch Times. “Di Florida, ibu bapa mempunyai hak untuk membuat keputusan kesihatan dan pendidikan untuk anak mereka sendiri. Guru dan pentadbir sekolah yang baik melihat ibu bapa sebagai rakan kongsi penting dalam pendidikan anak-anak mereka, bukan sebagai musuh. Pihak sekolah tidak boleh sesekali merahsiakan hal anak daripada ibu bapa kanak-kanak tersebut.”

“Menggalakkan mana-mana pelajar menjalani kehidupan berganda, tanpa memaklumkan kepada ibu bapa atau penjaga, adalah tidak boleh diterima sama sekali. Ia bukan sahaja melanggar semangat perlindungan untuk hak ibu bapa, tetapi dinamik mengelirukan seperti itu boleh menyebabkan cabaran serius untuk kesihatan mental dan emosi kanak-kanak.”

“Gabenor DeSantis akan sentiasa mempertahankan hak ibu bapa untuk terlibat dalam pendidikan anak-anak mereka dan membuat keputusan untuk anak lelaki dan anak perempuan mereka sendiri. Sebagai seorang bapa, Gabenor DeSantis merasakan bahawa ibu bapa—bukan aktivis atau ahli politik—tahu apa yang terbaik untuk anak mereka sendiri. Ibu bapa harus memainkan peranan paling penting dalam pembelajaran dan didikan anak-anak mereka; mereka tidak boleh dipencilkan oleh arahan ideologi daripada kumpulan aktivis.”

“Sekolah perlu bekerjasama dengan ibu bapa sebagai rakan kongsi dalam pendidikan anak-anak, dan tidak menyembunyikan isu penting daripada ibu bapa atau mengganggu hubungan antara ibu bapa dan anaknya.” katanya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI