27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaBerita UtamaKJ : Malaysia kini berada dalam gelombang Omicron, bakal rekod kes 15,000

KJ : Malaysia kini berada dalam gelombang Omicron, bakal rekod kes 15,000

Malaysia kini secara rasmi sudah memasuki gelombang COVID-19 varian baharu – Omicron, dengan kes harian setakat 6 Februari mencatatkan lebih 10,000 kes.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin yang menjangkakan bahawa jumlah kes harian akan terus melonjak hingga 15,000 kes tidak lama lagi.

Kali terakhir kes COVID-19 melebihi paras 15,000 kes di Malaysia adalah pada 18 September tahun lepas, dengan 15,549 jangkitan dilaporkan.

Susulan gelombang Omicron ketika ini, beliau melahirkan kegusaran terhadap kira-kira sejuta warga emas yang belum mendapatkan dos penggalak, sekaligus berisiko mendapat komplikasi serius jika dijangkiti.

Oleh yang demikian, beliau menyarankan orang ramai untuk segera memaklumkan kepada golongan emas, khususnya ibu bapa masing-masing untuk segera mendapatkan dos penggalak.

“Masih ada satu juta warga emas yang tiada dos penggalak. Tolong maklum kepada orang-orang tua kesayangan anda untuk mendapat dos penggalak dengan segera”, tulisnya di Twitter.

Beliau mengulas unjuran model Pemerhatian dan Unjuran Kes Harian SEIR COVID-19 yang dimuat naik Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menerusi akaun Twitter miliknya.

Model SEIR itu mengunjurkan kes harian COVID-19 berisiko melonjak sehingga mencecah lebih 20,000 kes menjelang hujung bulan hadpaan, sekiranya kadar kebolehjangkitan (Rt) virus kekal pada 1.2.

Walau bagaimanapun, Dr Noor Hisham yakin bahawa tahap keparahan wabak itu dapat dikurangkan walaupun kes bakal melonjak tinggi, berikutan kadar vaksinasi dan dos penggalak yang tinggi.

Sebelum itu, beliau memaklumkan bahawa nilai Rt di Malaysia sudah mencecah 1.2 semalam berbanding 1.13 kelmarin, dengan empat negeri merekodkan nilai Rt melebihi purata kebanggsaan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI