25 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 2, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaSistem e-Testing JPJ: Ujian lesen memandu secara automasi bermula April 2022

Sistem e-Testing JPJ: Ujian lesen memandu secara automasi bermula April 2022

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan sistem e-Testing bermula April 2022 di seluruh negara.

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim, sistem e-Testing yang bakal dilaksanakan bertujuan untuk meningkatkan integriti dan kebolehpercayaan masyarakat terhadap sistem pengujian lesen memandu yang diadakan secara elektronik.

Facebook

Menerusi sistem itu, pegawai penguji JPJ akan memantau dari bilik kawalan dan tidak berada bersebelahan dalam kereta, manakala calon ujian memandu berada bersendirian di dalam kenderaan berkenaan.

Selain dapat mengurangkan jumlah pegawai JPJ yang bertugas, keputusan ujian memandu juga akan dijana secara terus pada hari itu juga dan boleh dicetak segera.

Sistem e-Testing masih mengekalkan enam peringkat ujian iaitu belajar dalam kelas, litar dan jalan raya.

Sekadar Gambar Hiasan

“Kebanyakan proses ujian, iaitu bahagian 1,2,3 akan dipantau sepenuhnya melalui gajet IT. Biasanya pihak JPJ paling kurang ada 6 orang satu IM (Institut Memandu) guna e-Testing kita boleh jimatkan petugas, kita boleh agih petugas lain untuk kerja-kerja penguatkuasaan sebab sistem ini hanya memerlukan 2 hingga 3 orang sahaja,” kata Datuk Zailani dalam sidang media.

Katanya, setakat ini terdapat 232 institut memandu di seluruh negara dan mereka boleh mendapatkan aplikasi e-Testing ini secara pembelian menerusi pusat penyedia yang dilantik JPJ.

Sekadar Gambar Hiasan

“JPJ akan mengadakan pemeriksaan dari masa ke masa, sama ada modul yang digunakan institut memandu dalam e-Testing itu menepati enam elemen yang ditetapkan oleh JPJ,” tambahnya.

Sistem e-Testing ini sudah lama dipraktikkan di Korea Selatan dan Jepun, sementara Malaysia baru sahaja menuju ke arah teknologi itu bagi meningkatkan kualiti kemudahan kepada orang awam yang menggunakan perkhidmatan JPJ.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI