24.1 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaNasionalJPS : Kelantan dan Terengganu diramal banjir pada 30, 31 Disember

JPS : Kelantan dan Terengganu diramal banjir pada 30, 31 Disember

Kemungkinan banjir diramalkan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) di beberapa kawasan di Kelantan dan Terengganu bermula 30 hingga 31 Disember ini.

Menurut kenyataan JPS, model ramalan itu dikeluarkan susulan Ramalan Cuaca Signifikan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) bagi 25 Disember hingga akhir tahun.

Risiko banjir diramal berlaku di Kelantan antara jam 8 malam pada 30 Disember dan 8 pagi keesokan harinya melibatkan jajahan Gua Musang dan Kuala Krai serta kawasan sekitar.

Ini adalah berikutan jangkaan kenaikan aras air melepasi paras bahaya di Sungai Galas di Limau Kasturi dan Dabong serta Sungai Kelantan di Kuala Krai.

Pada tempoh yang sama, ramalan risiko berkenaan turut melibat daerah Dungun dan kawasan sekitarnya di Terengganu ekoran aras air Sungai Dungun, Kampung Pasir Raja juga dijangka naik melepasi aras bahaya.

Oleh yang demikian, JPS mengingatkan orang awam agar sentiasa berwaspada dan peka dengan amaran yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa dari semasa ke semasa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI