26.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, August 10, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaIbu dua anak fikir 10 kali beli tepung paling murah, pemuda ini...

Ibu dua anak fikir 10 kali beli tepung paling murah, pemuda ini tegur pergi ambil troli dan isi barang diingini untuk dia membayarnya

Ketika zaman pandemik dan kemelesetan ekonomi kini, ramai orang yang hidup dalam kesusahan sehingga ada yang terpaksa menahan kelaparan kerana tidak mampu membeli makanan. 

Bagi sesetengah orang yang memahami, sedikit sumbangan sudah pasti akan memberi kelegaan dan menggembirakan hari golongan yang kurang bernasib baik ini.

Facebook

Seorang ibu bersama dua anaknya berlegar-legar di dalam pasar raya sambil berkira-kira untuk membeli tepung yang paling kecil dan paling murah untuk bekalan makanan mereka di rumah.

Ibu ini tidak membawa troli atau bakul kecil bersamanya kerana rasanya dia hanya mampu untuk membeli tepung yang paling kecil itu.

Facebook

Kebetulan seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Kevin memperhatikan ibu bersama dua anaknya ini dan ketika menyapanya, wajah juga mata mereka kelihatan menyedihkan.

“Kenapa puan hanya ambil yang kecil? Kenapa puan tidak membawa troli?” tanya Kevin.

Facebook

“Sebab saya hanya mahu beli yang ini, tidak perlu troli,” jawab ibu ini.

Kevin tahu ibu ini dalam kesusahan dan dia terus berkata kepada anak perempuannya, “Tidak, pergi ambil troli dan isi barang yang puan hendak hari ini, saya bayarkan.”

Facebook

Ibu ini kelihatan terkejut sambil memandang Kevin bagai tidak percaya terdapat orang tidak dikenalli yang mahu membayarkan keperluan asas keluarganya.

“Saya serius, puan isi sahaja troli dan saya bayar semua,” kata Kevin.

Facebook

Kelihatan ibu yang dikenali Leti ini mengesat air mata sambil memegang erat tangan anak lelaki comelnya.

Selepas troli itu tiba bersama anak perempuan Leti, Kevin memasukkan tepung 10 kilogram di dalamnya, daging berkualiti yang mahal, kemudian gula dan susu.

Facebook

“Mana cukup yang kecil, anak-anak puan tidak dapat bertahan kalau ambil yang kecil,” kata Kevin yang pemurah.

Facebook

Tidak cukup dengan itu Kevin menghulurkan sejumlah wang kepada ibu ini untuk dia membelanjakannya membeli barangan keperluan lain.

Facebook

Terpancar wajah kegembiraan ibu ini sambil beberapa kali mengucapkan terima kasih kepada Kevin.

Facebook

Tuah dan rezeki mereka pada hari itu kerana bertemu pemuda baik hati bernama Kevin. 

Facebook

Tidak rugi melakukan kebaikan kepada orang lain kerana ia sudah pasti menukar hari mereka dan hari anda menjadi lebih baik serta penuh kelapangan di dada. 

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI