26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, August 10, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaMalaysia kesan 11 lagi kes varian Omicron - Dr Noor Hisham

Malaysia kesan 11 lagi kes varian Omicron – Dr Noor Hisham

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan 11 lagi kes varian Omicron dikesan di Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, dengan ini sejumlah 13 kes dikesan membabitkan varian yang membimbangkan (VOC) itu dikesan di Malaysia, setakat Sabtu.

“Kesemua 11 kes itu adalah kes import yang melibatkan sembilan rakyat tempatan dan dua warga Nigeria,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Sabtu.

Sebelum ini, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dalam sidang media memaklumkan, 18 kes disyaki berkemungkinan varian Omicron dan KKM sedang menunggu keputusan pengesahan daripada jujukan genom penuh.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham memberitahu, masing-masing tiga kes itu mengembara dari United Kingdom (UK) dan Amerika Syarikat (AS).

Sementara dua daripada mereka katanya dari Nigeria, Arab Saudi (dua individu) dan satu kes dari Australia.

“Pemeriksaan mendapati lapan daripada mereka mempunyai gejala namun hanya pada tahap kategori dua manakala selebihnya tidak bergejala.

“Justeru itu, lima daripada mereka sedang menjalani kuarantin di rumah sementara selebihnya di stesten kuarantin,” katanya.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata, kesemua kes itu sedang dalam siasatan lanjut KKM bagi mengenal pasti punca jangkitan dan kontak rapat.

Beliau turut menjelaskan, tujuh daripada 18 sampel yang disyaki varian Omicron sebelum ini bagaimanapun tidak dapat disahkan varian tersebut memandang ujian jujukan genom penuh tidak berjaya dijalankan yang mungkin disebabkan tahap viral load yang rendah dalam sampel-sampel yang diterima.

Ketujuh-tujuh sampel itu katanya, mempunyai nilai kitaran ambang (CT value) yang tinggi iaitu enam sampel dengan CT value melebihi 30 dan satu sampel mempunyai CT value 28.47.

Dalam pada itu, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) juga mengesan 13 lagi kes import yang menunjukkan kemungkinan varian Omicron pada 17 Disember lalu dan kini sedang menunggu keputusan pengesahan daripada jujukan genom penuh (WGS).

“KKM juga ingin memaklumkan bahawa sebanyak 222 kes baharu varian dilaporkan daripada 11 Disember 2021 sehingga 17 Disember 2021.

“IMR telah mengenal pasti sebanyak 128 kes baharu yang kesemuanya adalah varian yang membimbangkan (VOC) iaitu 117 varian Delta (B.1.617.2) dan 11 varian Omicron (B.1.1.529) , manakala Institut Genom Malaysia (MGI) mengenal pastisebanyak 48 kes baharu yang kesemuanya adalah varian Delta (B.1.617.2).

“Di samping itu, UKM Medical Molecular Biology Institute (UMBI) juga telah mengenal pasti 46 kes baharu yang kesemuanya adalah VOC iaitu varian Delta (B.1.617.2).

Sehingga kini, jumlah kumulatif kes yang dijangkiti oleh virus SARS-CoV2 yang dikategorikan sebagai VOC dan varian berkepentingan (VOI) adalah sebanyak 5,213 kes,” tambahnya.

Daripada jumlah yang dikesan itu, Dr Noor Hisham berkata, 5,193 kes adalah VOC manakala 20 kes adalah VOI.

Beliau memaklumkan, secara keseluruhan, bagi VOC terdapat sebanyak 4,933 kes varian Delta, 233 kes varian Beta, 14 kes varian Alpha dan 13 kes varian Omicron.

Manakala bagi kes-kes VOI, terdapat sebanyak 13 kes varian Theta, empat kes varian Kappa dan tiga kes varian Eta.

Dengan peningkatan kes import varian Omicron di Malaysia ini, Dr Noor Hisham berkata, Kementerian Kesihatan meningkatkan lagi aktiviti kawalan dan pencegahan COVID-19 termasuk varian Omicron di semua Pintu Masuk Antarabangsa (PMA) dan di dalam komuniti.

“Justeru, KKM menggalakkan supaya setiap individu mengambil dos penggalak vaksin COVID-19 agar tahap perlindungan yang optimum dapat dicapai bagi mengekang penularan wabak COVID-19 di Malaysia. Terus amalkan norma baharu dan pematuhan kepada SOP sedia ada,” tambah beliau lagi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI