28.2 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaBerita UtamaEkoran hujan lebat tanpa henti, Jenjarom dilanda banjir kilat

Ekoran hujan lebat tanpa henti, Jenjarom dilanda banjir kilat

KUALA LANGAT: Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor mengesahkan banjir berlaku di kawasan sekitar Taman Jaroman, Kampung Jenjarom pada 16 Disember.

Hujan lebat yang turun sejak jam 5 petang Jumaat menyebabkan berlaku banjir kilat di beberapa kawasan di Jenjarom.

Menurut Pengarahnya, Norazam Khamis, hujan lebat sejak pukul 5 petang tadi menyebabkan kawasan berkenaan dinaiki air sebelum pasukan penyelamat dari Balai Bomba Teluk Panglima Garang dikerah untuk memantau keadaan di sana.

“Kawasan Taman Jaromas di dilanda banjir kilat masih terkawal. Air yang melimpah tidak masuk ke rumah penduduk.Hasil pemantauan pihak kami air masih di paras lutut di jalan keluar masuk taman.

“Di dalam kawasan taman di paras buku lali, walau bagaimanapun tiada pemindahan mangsa buat masa sekarang dan langkah berjaga-jaga dimaklumkan kepada penduduk,” katanya dalam satu kenyataan.

Terdahulu, tular sebuah video dalam media sosial memaparkan kejadian banjir di kawasan deretan kedai berhampiran pasar raya Lotus’s dan Econsave.

Video berdurasi 10 saat itu dikongsikan menerusi Facebook Jenjarom Community yang menunjukkan limpahan air dari longkang sekitar pada paras kurang satu kaki.

Selain Jenjarom, hujan lebat kali ini melibatkan banyak kawasan yang turut dilanda banjir kilat. Dilaporkan sebanyak 20 kawasan di Klang turut terjejas. Tidak hanya itu, beberapa tempat di Kuantan, Pahang, turut mengalami banjir kilat ekoran hujan lebat sejak Khamis lalu.

Sebelum ini, negara menyaksikan kejadian benjir kilat berlaku di beberapa tempat seperti di Alor Setar, Sungai Siput dan Kota Marudu. Ratusan penduduk terpaksa dipindahkan dan puluhan pusat pemindahan sementara dibuka bagi menempatkan mangsa banjir.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI