26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaInspirasiMangsa ‘langgar lari’, wanita kesal individu langgar keretanya tak mengaku salah. Mujur...

Mangsa ‘langgar lari’, wanita kesal individu langgar keretanya tak mengaku salah. Mujur ada bukti ‘dashcam’..

Kamera papan pemuka atau ‘dashcam’ kini merupakan satu alat yang menjadi kemestian pada masa kini berikutan aspek keselamatan.

Dengan adanya dashcam di kereta, segala kejadian dapat dirakamkan dan kelak boleh digunakan sebagai bukti.

Samalah seperti apa yang terjadi pada seorang wanita ini yang berasa kesal apabila keretanya dilanggar pada bahagian belakang oleh kereta jenis Perodua Bezza.

Malah, pemandu kereta Bezza itu tidak mengaku salah pula ketika menghubungi pihak polis. Namun mujurlah ada rakaman dashcam sebagai bukti.

Menurut wanita itu, dia memandu di laluan sebelah kiri dengan kelajuan 90 kilometer. “Aku memang nampak daripada cermin sisi, kereta belakang datang laju”.

“Dan terus langgar kereta aku sebelah kanan. Terus melulu ke depan tanpa berhenti. Ye, memang langgar lari. Bukti terang lagi bersuluh, depan belakang ada kamera”.

Syukurlah wanita itu tidak mengalami sebarang kecederaan. Mungkin kerana dia memandu perlahan dan mampu mengawal stereng. Dia kemudian berhenti.

Syukurlah wanita itu tidak mengalami sebarang kecederaan. Mungkin kerana dia memandu perlahan dan mampu mengawal stereng. Dia kemudian berhenti.

“Bila polis tiba di lokasi kejadian, dia bawa ke pejabat PLUS di Yong Peng. Dalam kereta polis, aku tunjuk video dalam dashcam. Sarjan terus call owner kereta”.

Pemandu Bezza tersebut tidak mengaku pemanduannya sebegitu. Malah, pemandu itu turut memberikan alasan seperti salah nombor dan dia tidak memiliki kereta.

“Selesai report polis, dipendekkan cerita, petang sikit sarjan cakap dekat aku, owner kereta itu buat report polis juga di balai polis Muar”.

Kata sarjan, “Dia cakap awak daripada lorong kanan masuk ke lorong kiri. Lepas itu, dia rapat awak terus jalan saja”.

Dengan adanya rakaman dashcam pada kereta wanita itu, kesemua persoalan terjawab.

Wanita itu turut menasihati orang lain untuk mendapatkan dashcam dan jangan berkira untuk membeli dashcam yang berkualiti.

Ia adalah penting untuk memastikan keselamatan kita jika berlaku perkara tidak diingini seperti apa yang dialaminya.

Berikut adalah video kejadian.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI