26.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, August 14, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaKesihatanCOVID-19 : Malaysia sekat kemasukan 7 negara Afrika Selatan berikutan penemuan varian...

COVID-19 : Malaysia sekat kemasukan 7 negara Afrika Selatan berikutan penemuan varian baharu

Malaysia melarang kemasukan pelancong asing daripada beberapa buah negara Afrika Selatan setelah penemuan varian baharu COVID-19, B.1.1.529 atau ‘Omicron’.

Keputusan itu dibuat kerajaan atas langkah berjaga-jaga ekoran varian tersebut sudah menular di beberapa negara di benua Afrika dan juga Hong Kong.

“KKM memandang serius dengan kewujudan varian baharu ini dan akan mempertingkatkan survelan genomik termasuk ke atas individu yang tiba dari negara yang melaporkan varian ini”, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Ujar Khairy, setakat 26 November, survelan genomik yang dijalankan mendapati tiada virus varian baharu itu dilaporkan di Malaysia.

Larangan kemasukan sementara itu melibatkan warga asing dengan sejarah perjalanan 14 hari ke Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibia, Zimbabwe dan Afrika Selatan bermula 27 November.

Walau bagaimanapun, Malaysia dan pemegang pas penduduk tetap yang pulang ke Malaysia dari negara-negara tersebut dibenarkan masuk.

Namun mereka perlu menjalani kuarantin wajib selama 14 hari di stesen kuarantin tanpa mengira status vaksinasi, selain tidak dibenarkan untuk kuarantin di rumah.

Pada masa yang sama, rakyat Malaysia turut dilarang untuk melakukan perjalanan ke 7 buah negara yang telah disebutkan.

Ringkasnya, varian ‘Omicron’ mempunyai 32 mutasi ‘spike’ protein, iaitu 2 kali ganda lebih banyak daripada varian Delta.

Sungguhpun begitu, masih tiada maklumat lanjut mengenai tempoh inkubasi, gejala dan kebolehjangkitan varian tersebut. Keberkesanan vaksin juga tidak dapat ditentukan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI