26.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaWanita dari Terengganu ini tergolong antara 43 individu seluruh dunia yang memiliki...

Wanita dari Terengganu ini tergolong antara 43 individu seluruh dunia yang memiliki ‘darah emas’

Kita telah dikejutkan dengan penularan berita mengenai seorang wanita di Terengganu yang dikhabarkan memiliki ‘darah emas’. Golongan darah Rh-null atau The Golden Blood ini dianggap bernilai bukan kerana ia mengandungi emas di dalam darah seseorang namun disebabkan oleh ia merupakan kumpulan darah paling unik dan sukar ditemui di seluruh dunia!

Wanita ini menjadi satu-satunya rakyat Malaysia yang memiliki darah emas tersebut sekali gus tergolong dalam 43 individu seluruh dunia yang memiliki darah unik tersebut. Kebiasaannya, kita hanya mengetahui tentang empat jenis kumpulan darah iaitu A, B, AB dan juga O. Namun, kali ini kewujudan darah emas adalah sesuatu yang sangat menarik perhatian ramai.

Menurut laporan, kumpulan darah Rh-null ini kali pertama ditemui pada seorang wanita dari puak asli Australia sekitar tahun 1961. Pada ketika itu, doktor menyimpyulkan individu yang memiliki darah jenis ini tidak mampu bertahan lama setelah dilahirkan. Hal ini kerana bayi yang memiliki darah emas kekurangan antigen Rh yang merupakan fungsi penting dalam tubuh manusia.

Kumpulan darah Rh-null ini terbahagi kepada dua kategori iaitu Rh-positif (kurang antigen Rh) dan Rh-negatif (kurang antigen RhD sahaja). Individu yang mempunyai darah emas ini dipercayai cenderung untuk menghidap penyakit hemolytic anemia di aman penghidap akan kelihatan tidak bermaya dan sering berwajah pucat.

Antara keadaan lain yang dialami oleh individu yang memiliki darah emas ini adalah sukar untuk menderma atau menerima darah, mengalami komplikasi penyakit seperti kegagalan ginjal dan sukar untuk hamil.

Darah wanita ini akan seterusnya dihantar ke Pusat Darah Negara, Kuala Lumpur untuk disejukbekukan. Stok darah ini kemudiannya akan disimpan di dalam peti nitrogen dengan suhu serendah -80 darjah Celcius selama 10 tahun. Darah ini kemudiannya akan dicairkan sekiranya ada pesakit yang memerlukannya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI