25.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, November 27, 2021
Utama Berita Utama Malaysia hantar 3,600 pokok hidup setinggi 18 meter ke Qatar bagi tujuan...

Malaysia hantar 3,600 pokok hidup setinggi 18 meter ke Qatar bagi tujuan mempromosi kelestarian alam sekitar

Sebanyak 3,600 pokok hidup telah berjaya dihantar dari Malaysia ke Qatar. Pencapaian mengagumkan ini diumumkan oleh Elegancia Group baru-baru ini sebagai sebahagian daripada usaha berterusan syarikat itu untuk mempromosikan kelestarian dan masa depan yang lebih menghijau untuk Qatar. 

The Peninsular Qatar melaporkan sebuah kapal khas perlu digunakan untuk mengendalikan projek yang kompleks dan rumit serta melalui cabaran logistik untuk menghantar pokok yang besar dalam perjalanan yang mengambil masa kira-kira dua minggu.

The Peninsular Qatar / Twitter

Pokok-pokok gergasi itu yang setinggi 18 meter, ditempatkan dalam muatan kapal dengan pegangan bertutup pada kedalaman 20 meter. Ketua Pegawai Eksekutif Elegancia Group, Henrik Christiansen menjelaskan:

“Penghantaran sejumlah besar pokok pelbagai saiz pada jarak sejauh 3,000 batu nautika adalah satu peristiwa penting dalam sejarah perkhidmatan kami. Walaupun sifat operasi yang mencabar, keupayaan unik dan profesionalisme kami yang berpengalaman dan berkelayakan tinggi menggunakan kepakaran yang tiada tandingan dalam perancangan dan pelaksanaan, mengukuhkan lagi rekod prestasi cemerlang kami dalam menyampaikan projek menjadi lebih cemerlang.”

The Peninsular Qatar / Twitter

Walaupun perjalanan mungkin hanya mengambil masa 2 minggu, projek itu sendiri mengambil masa beberapa bulan dalam perancangan dan koordinasi. Pokok-pokok yang besar itu perlu disediakan untuk perjalanan bagi mengelakkan sebarang kerosakan pada akarnya.

Untuk membangunkan semula sistem akar baru, keseluruhan prosedur mengambil masa kira-kira 3 hingga 4 bulan.

The Peninsular Qatar / Twitter

Sebelum memulakan perjalanan, kawasan di mana pokok-pokok ini diletakkan telah dibersihkan dan disanitasi. Buaian kayu dan perancah juga telah dipasang untuk menyokong pokok di sepanjang perjalanan.

Selain itu, beberapa pakar telah diupah untuk menguruskan susunan pokok serta pengairannya sehingga kapal khas itu selamat sampai ke Doha.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI