32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaKesihatanKJ seru orang ramai dapatkan dos penggalak, terutamanya penerima Sinovac

KJ seru orang ramai dapatkan dos penggalak, terutamanya penerima Sinovac

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin menyeru orang ramai untuk mendapatkan suntikan dos penggalak, terutamanya kepada penerima vaksin Sinovac.

Dalam satu kenyataan dimuat naiknya di Twitter, beliau menjelaskan keperluan golongan tersebut untuk diberikan suntikan penggalak terlebih dahulu.

“Walaupun Sinovac berkesan, terdapat bukti keberkesanannya berkurangan lebih awal. Itulah sebabnya kami mahu anda mengambil apa sahaja penggalak yang ditawarkan”, tulis Khairy.

Dalam pada itu, beliau turut berkongsi graf data kemasukan kes COVID-19 di Hospital Sungai Buloh, di mana kebanyakan pesakit kategori 4 dan 5 adalah penerima Sinovac.

Tempoh penurunan keberkesan lebih cepat cepat juga adalah faktor mengapa jarak masa antara suntikan penggalak Sinovac adalah 3 bulan, berbanding 6 bulan untuk Pfizer dan Astrazeneca.

Dalam pada itu, beliau mengatakan bahawa jangkitan kes COVID-19 kini banyak datangnya daripada kontak rapat keluarga dan rakan.

“”Sebab itu, perlu amalan #TRIIS adalah penting, terutamanya MAKLUMKAN kepada keluarga & rakan jika anda telah diuji positif supaya mereka boleh melakukan ujian kendiri dengan cepat”.

Ringkasnya, TRIIS merujuk kepada ‘test’ (uji), ‘report’ (lapor), ‘isolate’ (asing), ‘inform’ (maklumkan) dan ‘seek’ (cari).

Bermula 22 November, individu boleh mula mendaftar diri untuk menerima suntikan penggalak.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI