25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, August 12, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaKesihatanKJ seru orang ramai dapatkan dos penggalak, terutamanya penerima Sinovac

KJ seru orang ramai dapatkan dos penggalak, terutamanya penerima Sinovac

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin menyeru orang ramai untuk mendapatkan suntikan dos penggalak, terutamanya kepada penerima vaksin Sinovac.

Dalam satu kenyataan dimuat naiknya di Twitter, beliau menjelaskan keperluan golongan tersebut untuk diberikan suntikan penggalak terlebih dahulu.

“Walaupun Sinovac berkesan, terdapat bukti keberkesanannya berkurangan lebih awal. Itulah sebabnya kami mahu anda mengambil apa sahaja penggalak yang ditawarkan”, tulis Khairy.

Dalam pada itu, beliau turut berkongsi graf data kemasukan kes COVID-19 di Hospital Sungai Buloh, di mana kebanyakan pesakit kategori 4 dan 5 adalah penerima Sinovac.

Tempoh penurunan keberkesan lebih cepat cepat juga adalah faktor mengapa jarak masa antara suntikan penggalak Sinovac adalah 3 bulan, berbanding 6 bulan untuk Pfizer dan Astrazeneca.

Dalam pada itu, beliau mengatakan bahawa jangkitan kes COVID-19 kini banyak datangnya daripada kontak rapat keluarga dan rakan.

“”Sebab itu, perlu amalan #TRIIS adalah penting, terutamanya MAKLUMKAN kepada keluarga & rakan jika anda telah diuji positif supaya mereka boleh melakukan ujian kendiri dengan cepat”.

Ringkasnya, TRIIS merujuk kepada ‘test’ (uji), ‘report’ (lapor), ‘isolate’ (asing), ‘inform’ (maklumkan) dan ‘seek’ (cari).

Bermula 22 November, individu boleh mula mendaftar diri untuk menerima suntikan penggalak.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI