26.5 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaKesihatanAS batalkan kontrak dengan pengeluar utama vaksin COVID-19

AS batalkan kontrak dengan pengeluar utama vaksin COVID-19

Kerajaan Amerika Syarikat telah membatalkan kontrak dengan Emergent BioSolutions – pengeluar vaksin utama yang disiasat selepas ia dipersalahkan ekoran kelompok 15 juta dos vaksin Johnson & Johnson dikeluarkan adalah ‘rosak’.

Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia dan Emergent saling bersetuju untuk menamatkan kontrak pada 1 November, kata syarikat yang berpangkalan di Maryland itu menerusi laporan.

Pembatalan itu bermakna kontrak dikurangkan kira-kira $180 juta.

Kontrak tersebut dipersetujui pada Jun 2012, turut membabitkan terapi pembuatan untuk kanser dan vaksin tuberculosis. Pada tahun lalu, ia diperluaskan merangkumi pembuatan vaksin COVID-19 pihak ketiga.

Namun hasil kerja Emergent pada kelompok vaksin Johnson & Johnson dikenalpasi ‘rosak’ apabila kira-kira 15 juta dos dipercayai telah dicampur dengan bahan suntikan daripada vaksin AstraZeneca.

Tetapi kerja Emergent pada kumpulan bahan ubat untuk vaksin Johnson & Johnson telah dikenal pasti sebagai merosakkan kira-kira 15 juta dos. Pekerja di sana mencampurkan bahan untuk suntikan J&J dan vaksin daripada AstraZeneca.

Isu tersebut kemudiannya membuatkan pengedaran vaksin Johnson & Johnson terpaksa ditangguhkan selama beberapa bulan.

Pengeluaran vaksin Johnson & Johnson diletakkan dibawah tanggungjawab pentadbiran Biden, dan pengawal selia kemudian melaporkan bahawa 60 juta dos lagi perlu dibuang.

Penyiasat Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) kemudian menemui keadaan yang tidak memuaskan di kilang itu, termasuk sisa hitam di lantai dan cat yang mengelupas di bilik, bersama-sama dengan pengendalian sisa yang tidak mencukupi serta terlalu banyak bahan, kata agensi itu.

Mereka berkata pekerja gagal mematuhi protokol standard yang ditetapkan untuk mencegah pencemaran bersilang.

Emergent berkata dalam satu kenyataan pada masa itu bahawa mereka komited untuk bekerjasama dengan FDA dan Johnson & Johnson untuk menyelesaikan isu yang dikenal pasti itu dengan segera.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI