31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalFacebook tamatkan sistem pengecaman wajah, padam data 1 bilion pengguna

Facebook tamatkan sistem pengecaman wajah, padam data 1 bilion pengguna

Facebook Inc. pada 2 November mengumumkan bahawa ia akan menutup sistem pengecaman wajah – yang mengenal pasti pengguna pada video dan foto, sambil mengatakan mereka akan memadamkan “templat pengecaman muka” lebih daripada 1 bilion orang.

“Pengawal selia masih dalam proses menyediakan satu set peraturan yang jelas yang mengawal penggunaannya,” Jerome Pesenti, naib presiden kecerdasan buatan di Facebook, menulis dalam catatan blog.

“Tatkala ketidakpastian yang berterusan ini, kami percaya bahawa keputusan mengehadkan penggunaan pengecaman muka kepada set kes penggunaan yang lebih kecil adalah sesuai.”

Syarikat itu yang dikendalikan di bawah syarikat induk yang dijenamakan semula kepada Meta Platforms Inc. menambah bahawa kira-kira 1/3 pengguna Facebook telah mendaftar untuk tetapan pengecaman muka.

Sistem ini telah disediakan kira-kira sedekat yang lalu, di mana ia pada mulanya direka bagi memastikan pengguna Facebook terlibat dengan platform berkenaan.

Ciri yang diperkenalkan pada Disember 2010 membolehkan pengguna menjimatkan masa dengan mengenal pasti mereka secara automatik dalam foto. Ia juga secara automatik mengenal pasti individu yang muncul dalam album foto digital orang lain dan membenarkan pengguna untuk “menandai” (tag) mereka, yang akan memautkan akaun Facebook mereka ke sebahagian daripada imej itu.

Tetapi selama bertahun-tahun, sistem itu telah mencetuskan kebimbangan privasi, termasuk kejadian di mana individu telah dikenal pasti secara palsu, serta tindakan undang-undang. Facebook dalam beberapa bulan kebelakangan ini juga telah menghadapi penelitian yang tidak pernah berlaku sebelum ini daripada pelbagai penggubal undang-undang dan pengawal selia ke atas amalannya yang lain.

Di China, Parti Komunis China (PKC) yang memerintah menggunakan rangkaian pengawasan luas yang menggunakan keupayaan pengecaman muka untuk mengesan penentang, termasuk pengamal disiplin kerohanian Falun Gong – yang sering menjadi mangsa kempen keganasan dan penganiayaan selama beberapa dekad oleh PKC.

Di Amerika Syarikat, beberapa majlis perbandaran telah mengharamkan penggunaan perisian pengecaman muka di tengah-tengah kebimbangan mengenai keterlaluan dan penangkapan yang salah. Kumpulan privasi termasuk Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika telah menaikkan bendera merah tentang perisian sebegitu selama bertahun-tahun.

Sementara itu, tuntutan mahkamah tindakan kelas yang difailkan terhadap Facebook pada 2015 membawa kepada salah satu penyelesaian tuntutan privasi terbesar pernah berlaku apabila hakim awal tahun ini berkata Facebook boleh membayar $650 juta kepada pengguna yang mendakwa firma itu mencipta dan menyimpan imbasan muka mereka tanpa persetujuan.

“Perubahan ini akan mewakili salah satu peralihan terbesar dalam penggunaan pengecaman muka dalam sejarah teknologi. Lebih 1/3 pengguna aktif harian Facebook telah mengikut serta dalam tetapan Pengecaman Wajah kami dan dapat dikenali. Pemadaman itu akan mengakibatkan terhapusnya lebih daripada 1 bilion templat pengecaman wajah individu.”

Sistem itu akan dihentikan dalam tempoh beberapa minggu akan datang dan langkah itu turut akan memberi kesan terhadap teknologi Teks Alt Automatik Facebook yang digunakan bagi mencipta penerangan imej untuk individu buta.

Setiap teknologi baharu membawa potensi manfaat dan kebimbangan, dan kami mahu mencari keseimbangan yang betul”.

“Dalam kes pengecaman muka, peranan jangka panjangnya dalam masyarakat perlu dibahaskan secara terbuka, melibatkan mereka yang paling terkesan dengannya. Kami akan terus terlibat dalam perbualan itu dan bekerjasama dengan kumpulan masyarakat sivil dan pengawal selia yang mengetuai perbincangan ini.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI