27.2 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaGlobalWanita jumpa berlian RM11.3 juta semasa kemas rumah di United Kingdom

Wanita jumpa berlian RM11.3 juta semasa kemas rumah di United Kingdom

Seorang wanita yang menyangkakan batu hiasan biasa tergamam apabila mengetahui nilai sebenar batuan berlian itu adalah RM11.3 juta!

Nilai itu diketahuinya setelah ujian dilakukan ke atas batuan itu dan hasilnya mendedahkan bahawa ianya adalah berlian 34 karat.

Menurut sumber, wanita berusia 70-an tersebut sebelum itu mengemas rumahnya di Northumberland dan menjumpai batuan perhiasan beserta barangan terpakai lain yang dibelinya semasa jualan but kereta.

 “Wanita tersebut datang dengan satu beg berisi barang kemas untuk dinilai, sementara dia ada urusan lain di pekan”, ujar Mark Lane selaku pelelong Featonby’s Auctioneers.

Mark berkata, berlian itu berada di dalam sebuah kotak bersama beberapa barangan kemas bernilai rendah yang lain.

“Saya nampak batu yang agak besar, lebih besar daripada syiling. Saya fikir ia adalah berlian sintetik (cubic zirconia). Saya biarkan 2-3 hari sebelum menggunkana mesin penguji berlian padanya”.

“Kami kemudian menghantarnya kepada rakan kongsi kami di London sebelum ia disahkan oleh pakar di Antwerp, Belgium bahawa ia adalah 34 karat”.

Menurut Mark, pemilik berlian yang enggan mendedahkan identitinya itu sudah lupa di mana dan bila berlian itu dibelinya.

“Dia kerap membeli barangan di jualan but kereta dan dia langsung tidak terfikir bahawa batuan itu adalah berlian asli”.

Malah wanita itu juga hampir membuang sahaja batuan itu sebelum jirannya mencadangkan agar ianya dibawa untuk dinilai.

Berlian itu kini disimpan di Hatton Garden di London sehingga ia dilelong pada 30 November akan datang.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI